<
28.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Baník před jarem: Ostrava nakoupila velká jména, pomoci má také doyen Uličný

    Že by Sparta, Plzeň nebo Slavia? Kdepak, jako vůbec nejaktivnější hráč se na přestupním poli jeví překvapivě Baník Ostrava, patnáctý tým tabulky! Ten v těžkých bojích o záchranu nechce ponechat nic náhodě a do kádru už přivedl spoustu zajímavých, a hlavně osvědčených jmen. Nade všemi posilami ční hlavní dva muži: záložník Martin Fillo s brankářem Janem Laštůvkou. Dovedou Slezany bezpečně až k záchraně?

    Baník před jarem: Ostrava nakoupila velká jména, pomoci má také doyen Uličný
    Velké zklamání zavládlo v Ostravě po uplynulém podzimu, který tým kolem střelce Milana Baroše zakončil na patnáctém místě tabulky. Herně to přitom až tak špatné nebylo, bodů ale dělal navrátilec do nejvyšší soutěže jen málo. A mohla za to především často chybující defenziva.

    Nejvýraznější posila:

    Ta těsně před sezonou přišla o svého vůdce Tomáše Zápotočného, jenž byl po nepřesvědčivých výkonech v přípravě převelen do Příbrami, problémy vzadu to však nevyřešilo. A tak zatímco s 21 vstřelenými góly byl Baník na podzim pátým nejlépe útočícím týmem ligy, se 31 inkasovanými se spolu s poslední Jihlavou stal mužstvem s nejhorší obranou. Suma sumárum to stačilo na zisk 11 bodů a předposlední příčku v tabulce.

    "Dobře víme, že je to od nás málo. Na druhou stranu náš herní projev v řadě zápasů špatný nebyl, byť bodově to znát není," zhodnotil první část sezony trenér Radim Kučera, jehož vedení nakonec podrželo ve funkci. Navíc mu slíbilo, že mužstvo výrazně zesílí - a tento plán byl splněn na jedničku!

    Když nepočítáme Dominika Smékala s Matějem Helešicem, kteří se do Baníku vrátili z hostování, tak do klubu během zimy zavítalo už šest nových hráčů. Přičemž každý z nich by měl být adeptem na základní sestavu.

    "O tom, že potřebujeme vydatně posílit, jsme s vedením klubu mluvili už v podzimní části. Vytipované hráče jsme pečlivě sondovali, byl to běh na dlouhou trať. Dobře jsme věděli, že potřebujeme fotbalisty se zkušenostmi a kvalitou. S vedením jsme se navíc shodli, že takových hráčů je třeba přivést aspoň pět," prozradil Kučera.


    Tou nejzvučnější posilou je jeden z nejlepších záložníků ligy Martin Fillo, o něhož se zajímala také suverénní Plzeň. Baník ale její nabídku jednoduše přeplatil... "Já myslím, že klíčovou roli hrál náš enormní zájem o Martinovy služby. Kdyby ho Plzeň chtěla tak moc jako my, tak podle mě přitlačí a nakonec ho získá. To se ale nestalo a já jsem moc rád, že Martin skončil právě u nás. Byl pro mě vytouženou posilou číslo jedna. Právě na stranách zálohy jsme na podzim měli velké problémy a já jsem přesvědčen o tom, že pro nás bude velkým přínosem," chválil Kučera příchod protřelého záložníka.



    Další obrovskou posilou je pak pro Baník návrat gólmana Jana Laštůvky, který pro klub vychytal v roce 2004 mistrovský titul. Teď je zpátky, aby pro změnu pomohl k záchraně v nejvyšší soutěži. "Jsme opravdu nadšeni, že se nám Honzův příchod povedlo dotáhnout. Osobně jsem přesvědčen, že v české lize není lepší gólman a ještě během podzimu by nám tahle možnost zněla jako sci-fi," prohlásil sportovní ředitel Dušan Vrťo na adresu muže, který v úvodní polovině sezony dělal jedničku ve Slavii.

    Dotáhnout do zdárného konce se povedlo i příchody zlínského Damého Diopa či Milana Jiráska z Bohemians. Z Mladé Boleslavi zase dorazil důrazný krajní zadák Jiří Fleišman a během testů si smlouvu vysloužil i urostlý stoper Christophe Psyché, který naposledy působil v Norsku.

    "Řeknu to tak, že jsme na podzim měli jen málo nosných hráčů, kteří to dokázali vzít na sebe. Takové kritérium splnili snad jen Baroš, Robert Hrubý a De Azevedo. Proto jsme potřebovali zkušené borce, jako jsou Fillo, Diop nebo Fleišman. Je nespornou výhodou, že těch ostřílených kluků máme nyní v týmu víc," libuje si Kučera, který má ještě zálusk na explzeňského Václava Procházku. Ten však zatím zůstává v Turecku.

    I bez něj byl ale Baník na přestupním poli mimořádně aktivní. Vděčí za to štědrému majiteli Václavu Brabcovi, který opět neváhal sáhnout hluboko do kapsy, aby v nouzi pomohl milovanému klubu. "Přesnou částku investovanou do nákupů vám neřeknu, ale je to mezi dvaceti a třiceti miliony. Situace, v níž jsme se po podzimu ocitli, mě k tomu donutila. Kdybychom nebyli předposlední, nenakupovali bychom tak razantně," poznamenal ostravský spasitel.

    Dosavadní výsledky v přípravě:

    Baník - Hlučín 2:1 
    Baník - V. Meziř. 7:0
    Baník - Trenčín 3:0
    Žilina - Baník 2:0
    Baník - Michalovce 3:3
    Baník - Jaroslavl 2:0 

    Teď jen aby se nové akvizice stačily co nejrychleji sehrát a vynaložené finance se projevily také na hřišti. Kromě Kučery má na to dohlédnout nová sportovní rada, jež má být trenérovi rádcem i kvalitní oponenturou. Kromě Vrťa v ní usednou manažer klubu Michal Bělák spolu s fotbalovými legendami jako Zdeněk Nehoda, Marek Jankulovski nebo Petr Uličný.

    "Jsou to zajímavá a fotbalově zkušená jména. Vnímám je všechny jako kapacity a sám jsem opravdu rád, že ti lidé tady jsou," poznamenal Kučera. Těžit by měl hlavně ze spolupráce s matadorem Uličným, jenž je rekordmanem v počtu odkoučovaných zápasů první české ligy. Spojení jich dvou už ostatně zdárně fungovalo ve Znojmě. 

    "Ale tentokrát ten kontakt bude mnohem užší. Budu sledovat zápasy i tréninky a zúčastňovat se pravidelných porad sportovního vedení. Ale jen v takové míře, abych nijak nenarušoval působení hlavního trenéra. Určitě třeba nebudu hráčům říkat taktické věci před zápasem. Spíš se budu snažit odlehčit atmosféru v kabině," nastínil své plány populární "John".

    Jízda za záchranou tak může směle začít...