<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Pivarník: Bazeljuk nám může hodně pomoci, Koné si hledá nové angažmá

    Jen samé triumfy zatím v přípravě sbírá brněnská Zbrojovka, která si proti Bohemians zahraje finále Tipsport ligy. Pro trenéra Romana Pivarníka je ale pochopitelně důležitější to, že jeho mužstvo začíná mít jasnou herní tvář, se kterou chce dojít k záchraně. Už u toho ale nebude Tožan Francis Koné, jenž si hledá nový klub.

    Pivarník: Bazeljuk nám může hodně pomoci, Koné si hledá nové angažmá

    Šest zápasů, šest výher. S výsledky v přípravě musíte být maximálně spokojený...
    Hlavně jsem spokojený se zápasovým i tréninkovým objemem, který jsme zatím absolvovali. Daří se nám herně zvládat přípravné zápasy a ty výsledky jsou pak jen takové plus.

    Na čem nejvíc v tréninku momentálně pracujete?

    Makáme na sobě ve všech směrech. Tedy jak po stránce kondiční, tak i té herní. Chceme dobře bránit a být dominantní na balonu. Navíc se nám daří hra na křídlech a vytváření šancí, ze kterých dáváme góly. Na naší hře je už zkrátka vidět široké spektrum toho, čím bychom se chtěli jako mužstvo prezentovat.

    Palčivých problémem Zbrojovky bylo střílení gólů. Vyřeší tento problém příchody Acosty s Bazeljukem?
    Já věřím, že ano. Ať už Koné na hrotu nebo naši hráči na stranách neměli na podzim příliš dobré statistiky. Proto přišli Bazeljuk s Acostou a z hostování se vrátil Ashiru. Navíc máme vepředu talentované fotbalisty Růska se Ziklem a zdravotně se dal do pořádku Juhar. Díky jim všem věřím, že to ve druhé části sezony bude v tomto směru lepší.


    Rus Bazeljuk je pro české fanoušky poměrně neznámé jméno. Jak jste na něj přišli?
    Je to záležitost skautingu a manažerů. Dostali jsme na něj tip, že jde o jeden z největších talentů ruské ligy. Už to samo o sobě něco znamená. Navíc fotbal se nezapomíná, ať ho hrajete kdekoli. Bazeljuk má za sebou i jisté zkušenosti v ruské nejvyšší soutěži a my pevně věříme, že je tady zúročí. Jsme přesvědčeni o tom, že nám může hodně pomoci.

    Na pozici hrotového hráče máte kromě Bazeljuka i Koného, Růska či Zikla, hrát tam navíc může také Michal Škoda. Opustí některý z nich kádr?
    Ano. Mohu prozradit, že nové angažmá si hledá Francis Koné. Chceme pokračovat hlavně s našimi mladými hráči, kteří mají potenciál se dál zlepšovat.

    Ještě se zastavím u Škody, který se během podzimu rozehrál k velmi dobrým výkonům a s pěti góly je jasně nejlepším brněnským střelcem. Nebojíte se, že o něj přijdete?

    Michal Škoda sice stihl dát pět gólů, ale jeho podzimní výkony byly i tak ovlivněné zraněním, které stále není doléčené. V přípravě tak zatím neodehrál ani minutu a připravuje se s kondičním trenérem a fyzioterapeutem. Uvidíme, za jak dlouho se dá do kupy. Jeho odchod teď však nehrozí.


    V médiích se spekuluje o tom, zda se do Brna nevrátí sparťan Lukáš Mareček. Je to pro vás téma?
    Fanoušci i my trenéři bychom za jeho příchod byli jistě rádi, ale pořád trvá, že Mareček preferuje zahraničí. A já tomu rozumím. Lukáš má ještě před sebou spoustu dobrých fotbalových let a jeho rozhodnutí je logické. Jeho návrat tak není na pořadu dne. Možná se však k tomu v budoucnu dokážeme vrátit.

    Je jasné, že hlavním cílem Zbrojovky bude na jaře záchrana. Prozradíte přesto, s jakou konečnou příčkou byste byl vy osobně spokojený?
    O tom se těžko takto bavit. Hodně týmů je dole namačkaných těsně vedle sebe, ty odstupy jsou minimální a v konečném zúčtování může klidně rozhodovat třeba skóre. Takže můžete být osmí nebo třeba dvanáctí. Pro mě je ale podstatné, abychom se herně pořád zlepšovali a naše výkony se stabilizovaly. Abychom byli co nejdříve v pohodě.

    A jak vidíte boj o titul? Je podle vás o prvním místě již rozhodnuto?
    Tak teoreticky rozhodnuto ještě není, ale všichni víme, že v reálu už ano. Na této úrovni není zkrátka možné, aby tým jako Plzeň svůj náskok 14 bodů za 14 kol ztratil. Myslím, že něco podobného se v české lize ještě nestalo a nestane se to ani teď.