<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Přestupnímu trhu vládne zatím Baník! Kdo bude tvořit novou sílu Kučerovy družiny?

    Že by Sparta, Slavia či Plzeň? Ale kdeže! Nejaktivnější je na přestupním poli zatím trochu překvapivě ostravský Baník, jenž posiluje doslova ve všech řadách. Pojďme si tedy představit, v jaké fázi je zatím tvorba "nového" a kdo by do něj ještě mohl přijít.

    Přestupnímu trhu vládne zatím Baník! Kdo bude tvořit novou sílu Kučerovy družiny?

    Brankáři:

    Baník vstoupil do sezony s jasnou gólmanskou jedničkou, kterou byl zkušený Petr Vašek. Ten se ale po utkání na Spartě (2:3) zle pohádal se sportovním ředitelem klubu klubu Dušanem Vrťem, což mělo za následek jeho bleskový konec v mužstvu. Podzim tak dochytal spolehlivý Martin Šustr, bylo ale zřejmé, že v zimě bude Baník shánět nového brankáře.

    Na testy si pro jistotu pozval hned dva - sparťana Viktora Budinského s jabloneckým Tomášem Bártou. Prvně jmenovaný strávil úvodní část sezony na hostování v Bohemians, skvěle chytající Tomáš Fryšták ho však v lize mezi tyče vůbec nepustil. A prakticky stejně na tom byl i Bárta, jenž za Jablonec na podzim odchytal jen severočeské derby s Libercem. A v něm čtyřikrát inkasoval...



    Možná i proto je tak vytouženou posilou mezi tyče hlavně slávista Jan Laštůvka, který v roce 2004 vychytal Ostravě mistrovský titul. Na něj si však myslí více týmů, přičemž nejpravděpodobnější variantou je, že zůstane v Edenu. S týmem ostatně odcestoval i na španělské soustředění, což šance Baníku na jeho získání rapidně snižuje.

    "Záleží na postoji Slavie. Ale nemůžeme čekat dlouho, takže jsme přivedli Budinského s Bártou. Obsadit post gólmana je pro nás nesmírně důležité," prohlásil trenér Radim Kučera. Pokud by Laštůvka nakonec skutečně dorazil, Budinský bude mít nejspíš smůlu. Bárta by naopak měl zůstat v kádru tak jako tak.


    Obránci:

    Baník na podzim inkasoval 32 branek, což je spolu s Jihlavou nejvíce ze všech. Kromě brankářského postu tak samozřejmě potřebuje vyztužit i obranu, v tomto směru je však posílení týmu zatím nejmenší. Z půlročního hostování v Českých Budějovicích se vrátil mladý defenzivní univerzál Matěj Helešič, o dalších příchodech do zadní řady klub intenzivně jedná. 

    S baníkovci trénoval urostlý francouzský stoper Christophe Psyché z norského Sogndalu. V přípravě odehrál poločas s Hlučínem i Velkým Meziříčím plus celý zápas s Trenčínem a teď se vyhodnotí, co dál. "Má za sebou několik sezon v norské lize, v té uplynulé měl ale problémy se zraněným kotníkem. Teď už je stoprocentně v pořádku, ovšem chtěli jsme ho vidět v akci," poznamenal Vrťo.


    "Musím říct, že zanechal dobrý dojem. Na hřišti je suverénní. Úvodní dva zápasy jsem bral s rezervou, třetiligové celky vás přece jen tolik neprověří. Chtěli jsme ho tedy vidět v celém utkání proti Trenčínu. Je to zajímavý hráč. Budeme to ještě probírat s vedením," konstatoval Kučera.


    Záložníci:

    Zatím nejvýraznější zimní posilou Baníku je ostřílený středopolař Martin Fillo. Ten se v Teplicích nedohodl na prodloužení smlouvy a půlroku před jejím vypršením se přebíral nabídkami. Zájem o něj projevila třeba suverénní Plzeň, on ale k překvapení všech skončil právě v Baníku. Zachraňující se nováček totiž laso z Viktorie jednoduše přeplatil.

    "Samotného mě to překvapilo. Asi je vidět, že Baník hodlá zachránit ligu za každou cenu. Takhle by to mělo vypadat pokaždé, když něco hodně chcete," řekl Fillo, který bude spolu s Milanem Barošem jednoznačně největší hvězdou týmu. "Očekávání ode mě budou samozřejmě velká, ale já jsem na to zvyklý. Rozhodně se toho nebojím," doplnil produktivní středopolař.

    Baník si ale hodně slibuje také od návratu "klokana" Milana Jiráska, jenž umí zahrát na pozici desítky i klasické šestky. "Mně se v Ostravě líbilo už při mém prvním angažmá, ale klub jako takový dneska funguje úplně jinak. Má silného majitele a směřuje úplně jiným směrem. Když se mi ozval, vůbec jsem neváhal!" prozradil Jirásek.



    Útok:

    Výrazného posílení se dočkala i ofenziva. Návrat stagnujícího talentu Dominika Smékala sice žádným ternem není, příchod tvrďáka Damého Diopa ze Zlína už ale jistě stojí za pozornost. Moravané se svého bijce na hrotu snažili udržet, hbitý Senegalec dal však přednost nové výzvě. S Ostravou navíc podepsal dlouholetou smlouvu.

    "Sledovali jsme ho během působení ve Zlíně. Jedná se o kvalitního hráče se zkušenostmi z evropských pohárů, který přinese ještě další zkvalitnění do naší ofenzívy. Jednání s hráčem i s agentem byla velmi korektní, po pár schůzkách jsme se domluvili," uvedl Vrťo, pro něhož byl Diop vůbec první zimní posilou. 

    "Vím, že má Baník skvělé fanoušky, zvuk i ambice. Věřím, že týmu pomůžu k dobrým výsledkům," dodal sám hráč, který by spolu s Barošem či Tomášem Poznarem měl vytvořit údernou zbraň Slezanů.


    Sportovní rada:

    Snad největší změny ale nastaly v řízení klubu, tedy co se týče fotbalové stránky. Trenér Kučera neúspěšný podzim ustál, v Baníku ale vznikla nová sportovní rada, která by měla dohlížet na chod prvního týmu. A jsou v ní skutečně zajímavá jména. Kučerovi budou kromě Vrťa na cestě za záchranou pomáhat Zdeněk Nehoda, Marek Jankulovski, Petr Uličný i nový sportovní manažer Michal Bělák.

    "Jsou to zajímavá a fotbalově zkušená jména. Vnímám je všechny jako kapacity a sám jsem opravdu rád, že ti lidé tady jsou," podotkl Kučera, kterému měl na podzim z pozice konzultanta radit jeho předchůdce Vlastimil Petržela. Jejich spolupráce ale od počátku příliš nefungovala. 


    "Je to poradce pana majitele, ne můj. A už od úvodu letní přípravy začaly jít názory pana Petržely trochu jiným směrem… Víc ale nemám důvod se k tomu vyjadřovat.  Každopádně věřím, že tahle spolupráce bude mnohem konstruktivnější," řekl Kučera, jehož pravou rukou by se měl stát hlavně protřelý doyen Uličný. Záda si ostatně kryli už ve Znojmě a klubu to šlo k duhu.

    "Teď to ale bude ještě intenzivnější. Budu sledovat zápasy i tréninky, zúčastňovat se pravidelných porad sportovního vedení. Ten kontakt bude mnohem užší," prohlásil Uličný a dodal: "Během zápasu ale žádný vliv na mužstvo mít nebudu. Tam moje kompetence poradce nebo oponenta nesahají. Od toho má trenér Kučera svůj realizační tým."

    FOTO: ČTK, fcb.cz, sofoot.com