<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Uhrin: Agajev se nesžil s kolektivem, ale ani jeden gólman nás nepotěšil

    Hodně krušný půlrok má za sebou ostřílený trenér Dušan Uhrin mladší. V létě se s velkou pompou vrátil do Mladé Boleslavi, kde k funkci hlavního kouče dostal do vínku i pozici generálního sportovního manažera, Středočechy ale herně ani výsledkově pozvednout nedokázal. Od konce listopadu ho navíc trápily aspirační potíže, ze kterých se vyklubal nepříjemný zápal poplicnice. O těžkých chvílích Uhrin promluvil v rozhovoru pro deník Sport.

    Uhrin: Agajev se nesžil s kolektivem, ale ani jeden gólman nás nepotěšil

    Uhrinovy zdravotní potíže přišly zcela bez varování. Syna trenéra stříbrných medailistů z mistrovství Evropy 1996 začala zničehonic soužit bolest na prsou, která ho na několik týdnů připoutala na lůžko. "Bylo to hodně bolestivé a nikdy jsem se s tím nesetkal. Původně jsem si myslel, že mám infarkt nebo něco takového. Doktoři mě pak ale uklidnili," řekl Uhrin Sportu.

    "Přišlo to najednou po tréninku. Dalo by se říct, že bolesti v hrudníku nastaly z minuty na minutu. Ta bolest byla dost veliká. Nejdřív jsem nechtěl do nemocnice, ale po týdnu, co jsem byl na antibiotikách, se mě tu ujal primář na plicním oddělení u nás v Boleslavi. Nechal si mě v nemocnici asi pět dní, to bylo dobře. Musím mu poděkovat. Zhruba měsíc jsem nebyl v pořádku," poznamenal trenér Středočechů s tím, že dnes se už cítí mnohem lépe. Sportovat však samozřejmě zatím nemůže.

    "Ještě půjdu na kontrolu, takže nevím, jestli jsem úplně fit. Ale cítím se o hodně lépe. Bylo to na mě dlouhé, protože jsem dvacet let nemarodil, takže poprvé mě něco takhle dostalo. Musím říct, že to bylo docela těžké, protože dřív na tohle lidi umírali. Sám teď vím proč. Nyní je mi už ale dobře," uvedl Uhrin, jemuž ke zlepšení zdravotního stavu nepomohly ani výkony týmu na hřišti.


    Když Boleslav nevedl, Středočeši padli 1:4 na Dukle a 0:3 na Spartě. "Přitížilo mi to. Nečekal jsem, že na Dukle prohrajeme. V obou utkáních jsme byli takoví odevzdaní. To platilo tedy hlavně na Spartě, kde se mi to nelíbilo. Teď už ale na to nechceme myslet. Chceme budovat tým. Víme, kde máme slabiny," podotkl Uhrin.

    Dobře ví, že jeho soubor má co napravovat. "Podzimní část nebyla úspěšná. Jediné pozitivum je, že jsme nevypadli z MOL Cupu. Ale v lize jsme byli neúspěšní a v Evropské lize jsme chtěli postoupit až do skupiny. Ale myslím, že kondičně jsme na tenhle úkol nebyli vůbec připravení," vrátil se k vyřazení od albánského Korcë. Od té doby to šlo totiž s týmem z kopce...

    "Asi jsme dobře odhadli prvotní jedenáctku, která začínala hrát poháry, ale postupem času, kdy nás potkávala zranění, jsme nedokázali nahradit chybějící hráče," zalitoval Uhrin, jehož trápila hlavně výkonnost gólmanů. Výbuchem bylo třeba angažmá reprezentanta Ázerbajdžánu Kamrana Agajeva, který v Česku vůbec nepřesvědčil. „Agajev přišel a byl nepřipravený. Když už pak připravený byl, zranil se. Nemůžu však říct, že je to špatný brankář, to ne. Ale nedokázal se tady sžít s kolektivem ani s prostředím. Nicméně nás nepotěšil ani jeden gólman. Ti další dva (Luděk Vejmola a Martin Jedlička) jsou ale ještě mladí a předpokládám, že u nich dojde k velkému zlepšení," věří Uhrin.


    Kritický byl i k práci stoperů, kteří podle něj nepracovali tak, jako by bylo záhodno. "Stronati chtěl na začátku sezony odejít do Ostravy. Řešili jsme to, ale nechtěli jsme ho pustit. Ke konci podzimu už ale věděl, že odejde, že tu nezůstane. Pak tu byl Douglas, který se vrátil z dovolené absolutně nepřipravený a dělal chyby už v přípravných zápasech. Řekl bych, že se chtěl vrátit domů, což se potvrdilo, stýskalo se mu. Čmovš byl zraněný a hrál, my jsme to zjistili pozdě, dělal chyby. Myslím, že to bylo kvůli zranění kolena, do toho dostal ještě boreliózu. Udělali jsme tak Chaluše na hostování ze Slavie, jenž nám velice pomohl," rozmluvil se Uhrin.

    Vyřešit potíže ve středu obrany má na jaře především srbský obránce s australským pasem Alexander Šušnjar, na jehož příchodu se kluby domluvily už s půlročním předstihem. "Šušnjar je teď s reprezentací, Srbové dělají předvýběr mladých hráčů na mistrovství světa, na čtrnáct dní jsme ho tam pustili, je to velká motivace pro něj i pro nás. Ještě tu máme Takácse, který za rok snad neabsolvoval celou přípravu. Když ji bude mít, myslím, že na tomto postu bude moci hrát. Potřebujeme však zkvalitnit jak pozici stopera, tak krajních obránců," prohodil Uhrin.

    Ten si musí zvyknout na to, že po podzimu přišel o manažerskou funkci. Dál už bude pouze hlavním trenérem. "Pro mě se nic nemění, pracuji pořád stejně. Jardu znám, vycházíme spolu dobře. Čím víc lidí kolem fotbalu tu bude, tím lépe pro nás. Určitě mi pomůže ve vyhledávání hráčů a se zjišťováním informací o nich," řekl Uhrin.