<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2936:6025
    15MFK Karviná2929:5222
    16SK Dynamo České Budějovice2830:5822

    Ščasný: Dočkal není téma. Stanciu je přesně tím, koho nyní potřebujeme

    S vervou sobě vlastní se uznávaný trenér Zdeněk Ščasný pustil do funkce sportovního ředitele Sparty. Rezolutně vyloučil, že by se na Letnou vrátil kvůli tomu, aby v případě neúspěšných výsledků opět stanul na lavičce Pražanů. Klubu chce být platný hlavně při výběru posil. Čím ho zaujal vytoužený Rumun Nicolae Stanciu a jaká je momentálně situace kolem ostrostřelce Davida Lafaty?

    Ščasný: Dočkal není téma. Stanciu je přesně tím, koho nyní potřebujeme
    Neznamená váš příchod oslabení pozice trenéra Stramaccioniho?
    Kdybychom chtěli oslabit pozici trenéra, byl by to asi hodně špatný začátek. Nic takového to samozřejmě neznamená. Já rozhodně nepřicházím s tím, abych v případě prvního neúspěchu opět dostal funkci trenéra. To v žádném případě není moje ambice. Sám ale vím, že když v klubu není sportovní ředitel, tak trenér nemá s kým konzultovat odborné věci. A právě proto jsem přišel. S trenérem budu probírat veškeré věci ohledně prvního mužstva, to hlavní rozhodnutí ale zůstává dál na něm.

    Dá se říct, že vnímáte fotbal stejně jako Stramaccioni? 
    S Andreou jsem měl zatím tři schůzky a obrázek o tom, jaký on má pohled na fotbal, si musím teprve udělat. Nikdy mu ale nebudu nic nařizovat nebo něco vnucovat. O tom to není. Chci s ním zkrátka konzultovat všechny věci včetně sestavy, zvolené strategie nebo hodnocení zápasu. A to tím způsobem, aby to vždy bylo ku prospěchu celé Sparty. Aby se poučila z chyba a byla výrazně lepší. To je cíl nás obou.

    Ale kdo se bude zodpovídat za výsledky?
    Oba jsme na stejné lodi. Dobře víme, že je třeba zlepšit hru i výsledky. Pokud by ale naše spolupráce nebyla funkční, zodpovídat se budeme oba dva. 



    Jak vlastně hodnotíte Stramaccioniho podzimní počínání na lavičce Sparty?
    Podrobně jsem se seznámil s trenérovou analýzou a nemohu jí nic vytknout. První reakcí je zeštíhlení kádru, což jsem akceptoval. Smlouvy některých hráčů zkrátka neodpovídaly tomu, že nás do konce sezony čeká už jen 14 utkání. Tím ale nechci říct, že by za neúspěšné výsledky mohli jen ti tři (Janko, Mandjeck, Biabiany), co odešli. Svůj díl viny nese celý mančaft včetně realizačního týmu. Proto chceme Spartu zkvalitnit.

    Můžete prozradit, který typ hráčů do Sparty momentálně hledáte?
    Hrozně nerad bych se pouštěl do konkrétních jmen. Není ale tajemství, že potřebujeme zkvalitnit střed zálohy a hledáme kreativní fotbalisty. Máme několik rozjednaných hráčů, kteří by podle nás mohli Spartě pomoci. Každopádně je jasné, že nechceme dělat jakékoli přehmaty. Pokud někdo přijde, měla by to být okamžitá posila nebo mladý a hodně perspektivní hráč.

    Věříte, že vám šéfové klubu nechají volnou ruku při výběru posil?
    Předně je třeba říct, že vedení má svou jasnou filozofii, které se musí všichni podřídit. Pokud by posily vybíral jen trenér, je to zkrátka špatně. To byste se totiž mohli dostat do situace, že třikrát vyměníte trenéra a každý z nich si přivede své vlastní hráče. Tak to přece nejde.

    Do Sparty se nečekaně vrátil Jiří Kulhánek z Liberce. Bylo to na váš popud?
    Tohle bych nechtěl příliš rozebírat. Veškeré výstupy ohledně přestupů by měly být prezentovány tak, že jde o rozhodnutí celé Sparty. Měli bychom vystupovat konečně jednotně. Nicméně Kulhánka jsme si stáhli jako jednu z variant do zálohy, neboť odešel defenzivní štít Mandjeck a bylo prodlouženo hostování Váchy v Liberci. Jirka je tak další možnost k Riu Mavubovi, přičemž další alternativy jsou pochopitelně v jednání.


    Prioritou je ale příchod tvůrce hry. Je pro vás téma návrat Bořka Dočkala?

    Bořek byl za mého působení klíčovým hráčem týmu, mám s ním nadstandardní vztah. Jednalo se mi s ním dobře na hřišti i v kabině. Faktem ale zůstává, že má platnou smlouvu v Číně. A když vezmu v potaz, za jakou částku tam odcházel, tak si jeho návrat teď nedokážu úplně představit. I z dlouhodobého hlediska zkrátka jednáme o jiných hráčích.

    Je tím vysněným špílmachrem Rumun Nicolae Stanciu?
    Za jeho příchod bych byl moc rád. On je přesně tím, koho nyní potřebujeme. Je to kreativní hráč, který umí vstřelit gól a ještě zastane dva posty. Kromě desítky zahraje i na osmičce, byť nejlépe mu sedí role klasického tvůrce hry. Je to pracovitý fotbalista a velice slušný člověk. Budu šťastný, když se tady objeví.

    A jak vypadá aktuální situace kolem kanonýra Davida Lafaty?

    Za tuhle otázku jsem rád. David je legendou Sparty a hrozně moc se toho o něm v těchto dnech napsalo. Je to hráč, který si zaslouží respekt nás všech. Ale také fotbalista, jenž je naprosto právoplatným členem týmu. Jeho odchod teď není absolutně aktuální. Vnímám ho jako jednoho ze tří útočníků toho základního kádru, který činí nějakých 16 lidí. Teď už je jen na něm, aby získal místo v sestavě.