<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Baník pod lupou: Vytáhnout tým z bryndy mají Fillo s Laštůvkou

    Po návratu do nejvyšší soutěže si dali za cíl bojovat ve středu tabulky, realita byla ale jiná. Kvůli příliš často chybující defenzivě zakončili fotbalisté Baníku uplynulý podzim až na předposledním místě tabulky, což je pro tým s obrovskou podporou fanoušků nežádoucí výsledek. Trenér Radim Kučera by měl přesto zůstat, v ohrožení ovšem jsou někteří hráči. Klub ostatně intenzivně hledá posily a ze Zlína už přivedl útočníka Dameho Diopa. Před podpisem smlouvy je navíc špílmachr z Teplic Martin Fillo, jenž by měl být posilou jako hrom!

    Baník pod lupou: Vytáhnout tým z bryndy mají Fillo s Laštůvkou
    Když v úvodním zápase sezony zvítězili baníkovci 3:1 v Brně, všechno pro ně vypadalo růžově. V následujícím kole navíc obrali také úřadujícího mistra ze Slavie, s nímž doma remizovali 0:0. Výsledky na úvod sezony tak byly více než pozitivní, zhodnotit je však Slezané nedokázali. Ba co víc, po výtečném rozjezdu přišel volný pád. Ve třetím kole prohráli 2:5 na Slovácku a počáteční nadšení vystřídalo zklamání.

    Podzim Baníku:

    Góly: 

    12 (5. místo)

    Střely na bránu:

    55 (13. místo)

    Držení míče: 

    48,4 % (10. místo)

    Nejlepší zápas

    Brno - Baník 1:3

    Nejhorší zápas:

    Slovácko - Baník 5:2

    Nejlepší střelec:

    Baroš (6 gólů)


    Z následujících jedenácti ligových utkání totiž Ostravští vytěžili jen čtyři body za čtyři domácí remízy. Na hřiště soupeřů pak prakticky nemuseli jezdit. Kvůli zmatkující defenzivě tam prohrávali jeden zápas za druhým a po deseti kolech byli se sedmi body čtrnáctí, přičemž od sestupových příček je dělilo jen skóre.

    "Dobře víme, že je to od nás málo. Na druhou stranu náš herní projev v řadě zápasů špatný nebyl, byť bodově to znát není. A to je hlavní problém," vystihl jádro pudla trenér Radim Kučera, jenž dal v létě Baníku přednost před mnoha dalšími nabídkami. V průběhu podzimu ale možná občas zalitoval. Ačkoli se totiž jeho týmu nedala upřít snaha, bolesti převážily radosti.

    A to hlavně v defenzivě, která se ukázala být ostravskou slabinou číslo jedna. A nic na tom nezměnil ani příchod zlínského Lukáše Pazdery, který dal Baníku přednost před Evropskou ligou. Na podzim totiž Kučerova armáda inkasovala hned 32x, což bylo spolu s Jihlavou nejvíce ze všech. Hned tak vyvstaly otázky, zda se Baník trochu neunáhlil, když těsně před sezonou uvolnil ze svých služeb vůdce týmu Tomáše Zápotočného...

    "Branek dostáváme opravdu hodně. Je to o tom, že musíme být v každé situaci naprosto koncentrovaní a nepodcenit ani jeden balon," nabádal Kučera, jenž trápení mužstva nesl hodně těžce. Chuť si aspoň trochu spravil v MOL Cupu, kde jeho tým překvapil vyřadil Spartu. Navíc na jejím hřišti, kde si postup do čtvrtfinále vydupal díky zvládnutým pokutovým kopům. 

    "Vždy se můžete odrazit až v zápase a to, jak jsme se na Letné prezentovali, nám může vlít krev do žil. Je to ale jeden krok. Musíme výkon zopakovat," velel Kučera, ovšem opět zůstalo jen u přání. V dalších zápasech Baník znovu tahal kratší konec provazu a dvě kola před koncem podzimu uzavíral s osmi body tabulky. Pak sice porazil Karvinou a málem bodoval i na Slavii, matematicky je na tom ale pořád špatně. Vánoce bude slavit na předposlední pozici, jež by pro klub znamenala bleskový comeback o patro níž...

    "O spokojenosti samozřejmě nemůže být řeč. Sedneme si se sportovním vedením klubu a budeme se o tom bavit. Jedenáct bodů je málo. Minimálně o tři čtyři jsme měli a mohli mít více. Ale to jsou jen kdyby," zhodnotil podzim Kučera. Jeho pozice je samozřejmě ve vysokém ohrožení, podle všeho však v Baníku zůstane. Vedení totiž hodlá řešit hlavně hráče a je jasné, že tým musí posílit.


    Šéfové klubu se tak dali rychle do díla a ze Zlína už přivedli útočníka Dameho Diopa, který by měl být vhodným parťákem k Milanu Barošovi. "Diopa jsme sledovali během jeho působení ve Zlíně. Jedná se o kvalitního hráče s nesporným potenciálem a se zkušenostmi z evropských pohárů, který přinese ještě další zkvalitnění do naší ofenzívy. Hráč měl nabídky ze Zlína i z jiných klubů, proto jsme rádi, že se rozhodl pro nás," uvítal novou posilu sportovní manažer Dušan Vrťo.

    Tou pravou přestupovou bombou ale bude až příchod teplického Martina Filla. Klub ze Stínadel mu sice nabízel nový kontrakt, Ostrava ho ovšem přeplatila. Dokonce se mluví o tom, že za podpis smlouvy nabídla Fillovi bonus ve výši až tři miliony korun! "Všechny náležitosti přestupu ještě nejsou podepsány, vše ale směřuje k dotažení mezi svátky. Martinovi u nás končila na konci sezóny smlouva a bohužel se nám nedařilo dohodnout na nové. Požadavky hráče byly mimo naše možnosti, rozcházeli jsme se v řádech statisíců. Nechtěli jsme tedy hráči bránit a využili jsme také poslední možnost k jeho zpeněžení," vysvětlil manažer Teplic Jakub Dovalil. 

    Baník ale potřebuje posílit i na postu brankáře, kde během podzimu nečekaně skončil zkušený Petr Vašek. Osudnou se mu měla stát kontroverze s Vrťem, podrobnosti jejich sporu nicméně zahaluje tajemství. Tak jako tak ale klub hledá novou jedničku a v hledáčku uvízl Ukrajinou ošlehaný matador Jan Laštůvka, jenž se nejspíš stane nepotřebným ve Slavii. V Ostravě to navíc dobře zná, neboť tam v roce 2004 vychytal mužstvu titul. Pikantní je, že na stránkách Wikipedie už dokonce figuruje jako fotbalista Ostravy...

    Nejen podle zvučných posil je zkrátka patrné, že to Baník myslí se záchranou zatraceně vážně.