<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    Brno pod lupou: Pivarníkova léčba zabírá, sestup by byl pro klub katastrofou

    Podzimní počínání Zbrojovky lze rozdělit do dvou zcela odlišných období. Před Pivarníkem a po něm. Po příchodu slovenského odborníka se totiž Brno výsledkově zvedlo, svou zarputilostí začalo sbírat cenné body do tabulky a z pásma sestupu se nakonec vydrápalo na současnou dvanáctou příčku. Do ideálu však měla hra týmu pořád daleko.

    Brno pod lupou: Pivarníkova léčba zabírá, sestup by byl pro klub katastrofou
    Že hrdou Zbrojovku čekají složité časy, napověděly letní změny v kádru. Z klubu totiž odešel hlavní mozek mužstva Pavel Zavadil s klíčovým útočníkem Jakubem Řezníčkem, což věštilo problémy. Do Brna sice přišli zajímaví fotbalisté jako Tomáš Pilík, Francis Koné, Miloš Kratochvíl nebo Alvin Fortes, dvě dlouholeté opory ale nemohli jen tak nahradit. Aspoň ne hned, což se v plné kráse projevilo v úvodu sezony.

    Podzim Brna:

    Góly: 

    12 (16. místo)

    Střely na bránu:

    59 (12. místo)

    Držení míče: 

    46,6 % (12. místo)

    Nejlepší zápas

    Brno - Sparta 2:0

    Nejhorší zápas:

    Olomouc - Brno 3:0

    Nejlepší střelec:

    Škoda (5 gólů)


    Po čtyřech odehraných kolech byla Zbrojovka s jedním bodem a skóre 2:8 úplně poslední, navíc utržila pořádnou ostudu v českém poháru. Z něj vypadla už ve druhém kole na půdě třetiligové HFK Olomouc a stala se tak vůbec prvním týmem z nejvyšší soutěže, jenž vypadl z MOL Cupu. Šéfové klubu proto rázně bouchli do stolu a z pozice hlavního trenéra odvolali Svatopluka Habance, nad nímž majitel Václav Bartoněk dlouho držel ochrannou ruku. 

    "V úvodu letošního ročníku došlo k poruše chápání se na lince šéftrenér - hráči. Zjišťovali jsme možné příčiny a výsledkem bylo: Nerozumím, neakceptuji. Proto muselo dojít k zásahu. Za takového stavu je pochopitelné, že Svaťa Habanec dál v klubu nemůže působit," naznačil Bartoněk, že u některých fotbalistů ztratil trenér respekt.

    Kormidla se ujala brněnská legenda Richard Dostálek, jehož na rozdíl od Habance přijali i fanoušci. A někdejší skvělý záložník to měl u nich ještě lepší po utkání se Spartou, kterou poslední tým tabulky doma zdolal 2:0. Pro Dostálka to byl navíc vůbec první ligový duel v roli hlavního kouče. 

    Ryšavá ikona brněnského fotbalu jistě věřila, že tímto výsledkem naberou výsledky mužstva vzestupnou tendenci, nic takového se však bohužel pro něj nestalo. Po skalpování Sparty prohrála matná Zbrojovka další čtyři zápasy v řadě, čímž znovu spadla na dno. Zklamáním navíc zůstávala i herní stránka věci. Fotbal Brna zkrátka příliš nebavil.

    "My ale nesmíme sestoupit! Musíme ten ročník prostě zvládnout. Proto jsme přivedli nového trenéra," vysvětlil další změnu Bartoněk a na Dostálkovu pozici usadil zkušeného Romana Pivarníka, jenž naposledy táhl k titulu Viktorii Plzeň.

    "Kdesi jsem četl, že jsem prý přísný trenér. Já ale jen nechci, aby byli hráči posr… Mám rád, když jsou zdravě sebevědomí. A aby to neukazovali doma nebo v hospodě, ale na hřišti," představil se Pivarník a hned začal budit spící Růženky. Zároveň jim ale ukázal, že bez mrknutí oka posadí i ty největší hvězdy týmu. Třeba jako Tomáše Pilíka, který při Pivarníkově brněnské premiéře proti Slovácku (2:1) odehrál jen čtyři minuty...


    I on musel zkrátka přidat, stejně jako celý tým. Někdejší lodivod Jihlavy či Bohemians totiž přešel na trochu jiný mód než Habanec. Atraktivita herního projevu přešla do ústraní. Pro nového vládce střídačky bylo absolutní prioritou bodovat! 

    "Neděláme přece krasobruslení! Ostatně pojem krásný fotbal ani neuznávám. Máte to jako v životě. Někomu se líbí brunety, někomu zase blondýny, někomu zase úplně něco jiného... Jak ale poznáte, co je opravdu hezké? Zkrátka mám rád fotbal vyvážený a hraný na výsledek!" zdůrazňuje Pivarník a výsledky "jeho" Zbrojovky dodávají těmto slovům váhu.

    Ve druhé části podzimu se Brno totiž zvedlo. Zápasy sice často urvalo jen silou, efekt to však přineslo. Díky sedmi bodům z posledních tří kol se Zbrojovka dokonce dostala na dvanáctou příčku, kde zimuje se čtyřbodovým odstupem na předposlední Baník. To samo o sobě není důvod k juchání, vzhledem k mizernému startu sezony ale Brňané musí současný stav brát.

    "Nesmíme se tím ovšem uspokojit. Patnáct bodů je málo a spolu s dalšími mužstvy nás ještě čeká hodně tvrdý boj. Naším úkolem je dobře doplnit kádr a připravit se na jaro. Důležité bude získat co nejdříve 30 bodů, na to se díváme. I když reálně jich může stačit méně," podotkl Pivarník a dodal: "Potřebujeme gólového a zároveň soubojového hráče. Střelce a válečníka v jednom. Jaro totiž bude tvrdý boj. Chtěli bychom tři čtyři hotové hráče. Mladých kluků, se kterými se dá pracovat, máme v mužstvu hodně."

    Už v průběhu podzimu Pivarník přiznal, že by ho zajímal návrat střelce Řezníčka. Ten však podle všeho posílí spíš Olomouc. Zbrojovka tak zatím počítá hlavně jednu ztrátu, když konec kariéry oznámil z rodinných důvodů krajní zadák Tomáš Jablonský. Za něj musí Brno najít náhradu, ještě podstatnější je však zkvalitnění ofenzivy. Jen navrátilec z Norska Michal Škoda se totiž v lize na podzim prosadil z týmu Brna více než jednou...