<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Karviná pod lupou: Odvolání trenéra a hledání větší kvality i vášně

    Jak umí být fotbalová sláva pomíjivá, si letos na vlastní kůži vyzkoušeli hráči Karviné. Zatímco na jaře byli často chváleni za působivý projev, na jejich podzimu se pozitiva hledají jen těžko. Po 13. kole byl tak z funkce odvolán trenér Jozef Weber, jehož plnohodnotný nástupce se stále hledá. Přijít by měl on i nové posily.

    Karviná pod lupou: Odvolání trenéra a hledání větší kvality i vášně

    Starý fotbalový zákon říká, že druhý ročník mezi elitou bývá pro nováčka ten nejtěžší. Letos na podzim to nechtěně potvrdila také Karviná, která přitom ještě v první části jara byla často chválena za pohledný herní háv, kterým mužstvo obalil trenér Jozef Weber. Jenže všechna sláva polní tráva... Po solidní desáté příčce z minulé sezony přišlo kruté podzimní vystřízlivění, které Karvinským otevřelo oči.

    Podzim Karviné:

    Góly: 

    16 (12. místo)

    Střely na bránu:

    81 (3. místo)

    Držení míče: 

    45,5 % (13. místo)

    Nejlepší zápas

    Karviná - Jablonec 2:1

    Nejhorší zápas:

    Karviná - Slavia 0:2

    Nejlepší střelec:

    Budínský (5 gólů)


    Na startu ročníku sice družina Jozefa Webera porazila 2:0 Jihlavu, z následujících šesti kol už ale brala jen bod za remízu s Boleslaví (1:1). Ve třech utkáních po sobě navíc ani neskórovala. A když už se rozstřílela jako proti Olomouci, soupeř se stejně trefil vícekrát a zvítězil 5:3...

    "Nehrajeme úplně špatně, ale pořád mi tam chybí taková ta vášeň, která nás zdobila v předchozí sezoně," postěžoval si nad kolísavými výkony trenér Weber, jenž obtížné období nakonec neustál. Vaz mu srazila série čtyř ligových porážek, která vyvrcholila na hřišti pražské Dukly. Tam sice hosté vedli už 2:0, stejně ale jeli domů s prázdnou. Po 13 kolech tak s osmi body spadli na předposlední místo tabulky a den po utkání byl Weber odvolán z funkce.

    "Přestože se vedení klubu shodlo, že herní projev není špatný, bodový zisk je neuspokojivý. Do konce podzimu tak mužstvo povede sportovní ředitel Lubomír Vlk společně s Josefem Muchou," tlumočil stanovisko klubových šéfů mluvčí Adam Januszek. Liga tak přišla o služebně nejstaršího kouče. Weber trénoval Karvinou tři a čtvrt roku a dovedl ji k postupu do elitní soutěže, čímž se nesmazatelným písmem zapsal do klubové historie. Svůj náhlý konec u mužstva se však snažil brát statečně.

    "Beru to jako realitu. Nemáme výsledky, takže musím odejít. Osobně to vnímám jako impuls pro mužstvo. Třeba se v těch zbývajících zápasech probudí," řekl pro Karvinský deník s tím, že židli mu podrazila slabá produktivita v ofenzivní fázi. "Když se podíváte na skóre, tak je to jasné. Nedáváme góly. Vesměs všechna mužstva, která mají problémy se střílením branek, jsou v tabulce dole. I Baník, Brno nebo Slovácko."

    S Karvinou se ale rozhodně nechtěl loučit ve zlém. "Vzpomínat na ni budu jen v dobrém, a to i přes tu poslední tečku. Tu ale za čas přebijí pozitivní dojmy. Vždyť se podívejte, kam to Karviná dotáhla, kolik práce se tady za poslední roky udělalo. Ten tým je takové mé dítě," konstatoval Weber.


    Poslední tři podzimní kola tedy na lavičce Slezanů odkoučoval Vlk a nevedl si vůbec špatně. Ziskem šesti bodů se s mužstvem posunul na aktuální třináctou příčku, role trenéra mu k srsti ale nepřerostla. "Pokračovat v ní určitě nebudu. Teď se budeme intenzivně věnovat hledání nového kouče, kterého bychom chtěli přivést co nejdříve. Oslovili jsme víc lidí, žádné jméno ale komentovat," oznámil Vlk, který tak bude zastávat už jen manažerskou roli.

    Ať už se ale kormidla chopí kdokoli, je nabíledni, že bude žádat posily. Tým potřebuje zkvalitnit, přičemž jak už uvedl sám Weber, největší bolestí trpí útok. Jen 16 gólů je málo, přitom ve střelách na bránu (81) byla Karviná třetí nejlepší ze všech! Největší očekávání je v tomto směru od kanonýra Tomáše Wágnera, ten se ale na podzim trefil v lize pouze třikrát.

    Jednoznačnou oporou byl zato pětigólový záložník Lukáš Budínský, jako zjevení v bráně zase působil pětadvacetiletý brankář Patrik Le Giang. Slovenský fotbalista s vietnamskými kořeny přišel do týmu na hostování z Vlašimi, aby kryl záda jedničce Martinu Berkovcovi, díky jeho zranění však odchytal závěr podzimu a vedl si výtečně. Otázka prvního gólmana je tak před jarem zcela otevřená...