<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Boleslav pod lupou: Další pohárový nezdar odstartoval podzim plný zklamání

    Obrovské zklamání! Přesně takový pocit z první části sezony zavládl v Mladé Boleslavi, která nesplnila ani jeden z předsezonních cílů. Opět se nedostala do základní skupiny Evropské ligy a pozadu zůstala i v domácí soutěži, kde má po 16 kolech manko 13 bodů na pohárové příčky. Ustojí to trenér Uhrin? A jaký průvan nastane v hráčském kádru?

    Boleslav pod lupou: Další pohárový nezdar odstartoval podzim plný zklamání

    Boleslav se v létě odhodlala k překvapivému kroku a už po půlroce odvolala z pozice hlavního kouče Martina Svědíka, jenž se přesunul do pozice asistenta Dušana Uhrina mladšího. Ten se tak na střídačku Středočechů postavil už potřetí v kariéře, navíc se stal i novým generálním sportovním manažerem klubu. Za úkol dostal postup do základní skupiny Evropské ligy, kam se Boleslav naposledy probojovala před dlouhými deseti lety, kdy se ještě soutěž jmenovala Pohár UEFA.

    Podzim Boleslavi:

    Góly: 

    19 (9. místo)

    Střely na bránu:

    70 (5. místo)

    Držení míče: 

    50,4 % (7. místo)

    Nejlepší zápas

    Zlín - Boleslav 1:5

    Nejhorší zápas:

    Slavia - Boleslav 4:0

    Nejlepší střelec:

    Mebrahtu (6 gólů)


    Zároveň měl za cíl držet tým na pohárových příčkách v lize, ani jedno se mu ale nepodařilo. Reálnou šanci na získání vstupenky do Evropy tak Matějovský a spol. už mají jenom v MOL Cupu, což je pro ně po podzimu hodně slabá útěcha...

    Přitom klíčový vstup do sezony zvládli skvěle. Ve 2. předkole EL bez větších potíží vyřadili irský Shamrock Rovers, čímž zastínili i neúspěšný vstup do domácí soutěže (prohra 1:2 s Olomoucí). Jenže po Shamrocku se mužstvu postavil do cesty albánský šampion Skënderbeu Korcë a právě tímto dvojutkáním odstartovala jedna nekončící černá můra. V domácím zápase Boleslav neproměnila řadu vyložených šancí a nakonec vyhrála jen 2:1, což se ukázalo jako hodně zrádný výsledek.

    V odvetě totiž i přes vedení 1:0 hosté o svůj náskok ve druhé půli přišli a o postupujícím nakonec musely rozhodnout až penalty. V nich zachovali pevnější nervy domácí, takže Boleslav zůstala opět v poli zklamaných. A aby těch průšvihů nebylo málo, ambiciózní tým tápal i v české lize. Z úvodních pěti kol vytěžil jen jeden bod za remízu 1:1 v Karviné, což byl ještě větší propadák než třeba mizerný start Sparty.

    V Boleslavi tak začaly padat hlavy a jako první musel odejít asistent Svědík, a to za dost podivných okolností. Mluvilo se o tom, že před prvním kolem na Hané vyzradil sestavu domácímu trenérovi Václavu Jílkovi, který to však rezolutně popřel. S odstupem času se ke kauze vyjádřil i Uhrin. "Martin určitě neskončil z důvodů, které se propíraly v novinách. Prostě jsme si sedli s panem Dufkem (majitel klubu) a usoudili jsme, že realizační tým zeštíhlíme. Pan Svědík skončil normálně," vzkázal Uhrin, který z kádru vyřadil i dva zkušené borce - brankáře Jakuba Diviše se stoperem Pavlem Čmovšem. 

    Kýžené zlepšení však nenastalo. Tým opakoval často triviální chyby, jež ho stály cenné body. Smutným hrdinou byl v tomto ohledu hlavně gólman Kamran Agajev. V ligové premiéře na hřišti Slavie inkasoval tento reprezentant Ázerbajdžánu vlastní gól z půlky, v Ostravě byl zase hloupě vyloučen po dvou žlutých v rychlém sledu. Žádný div, že jeho angažmá skončilo už po pěti zápasech, v dresu Boleslavi ale na podzim zklamali i ostatní.


    Za očekáváním zůstali ostřílení borci jako Marek Matějovský nebo Jakub Rada, stabilní výkonnost neměl ani stoper Patrizio Stronati. Šikovný Jan Chramosta zase za celý podzim vstřelil jen jeden ligový gól. Ofenzivu týmu tak často zachraňoval až Australan Golgol Mebrahtu, který skóroval šestkrát.

    Stačilo to na jedenáctou příčku, což je pro ambiciózní klub hodně velkým zklamáním. Jak z toho ven? Nabízí se změna trenéra, o čemž údajně uvažuje také klubové vedení. Ovšem pouze ze zdravotních důvodů, neboť kvůli respiračním potížím Uhrin ani neodkoučoval poslední dva zápasy. V zimě ho čekají další lékařská vyšetření, po kterých se bude vědět víc.

    Jednu důležitou změnu už ale realizační tým Boleslavi prodělal. Nový trenérem gólmanů se stal legendární sparťan Jaromír Blažek, už jistou posilou do kabiny je pak stoper Teplic Aleksandar Šušnjar. Vzhledem k podzimní formě některých hráčů se dá rozhodně očekávat, že těch změn bude ještě víc. Směrem dovnitř i ven.