<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Jablonec pod lupou: Tecl na všechno sám nestačil, přemluví Rada Lafatu?

    Hodně rozporuplný podzim mají za sebou fotbalisté Jablonce. Po herní stránce své soupeře většinou přehrávali, jenže měli často problém proměnit dobře rozjetý zápas v tříbodový zisk. Aby to na jaře bylo lepší, si má vzít na bedra ostřílený kouč Petr Rada. Ten se do klubu vrací po dlouhých deseti let.

    Jablonec pod lupou: Tecl na všechno sám nestačil, přemluví Rada Lafatu?
    Jablonečtí vstoupili do sezony v roli černého koně, který měl prohánět i ty největší české celky. To se jim však moc nepovedlo. Na domácím hřišti sice byli celkem suverénní, zároveň tam ale podlehli Spartě i Plzni. Především však doplatili na slabší rozjezd i závěr podzimní části. Vždyť první výhru si připsali až v 5. kole nad Zlínem a z posledních tří kol vytěžili jen body za remízu se Slavií.

    Podzim Jablonce:

    Střely na bránu:

    77 (4. místo)

    Držení míče: 

    48,7 % (9. místo)

    Nejlepší zápas

    Jablonec - Jihlava 5:0

    Nejhorší zápas:

    Liberec - Jablonec 4:1

    Nejlepší střelec:

    Tecl (8 gólů)

    Suma sumárum tak Severočeši zakončili první část ročníku jako osmý tým tabulky, přičemž na čtvrtý Liberec ztrácejí hned devět bodů. Ovšem bylo by to podstatně lepší, kdyby je na podzim netrápil jeden nepříjemný nešvar. A sice ztráta koncentrace. Hned pět utkání, ve kterých vedli, totiž nedokázali přetavit ve vítězství. Stalo se jim to v Karviné (1:2), Liberci (1:4), Ostravě (2:2), Teplicích (1:1) i s doma s Duklou (2:2).

    "Tohle je obrovská škoda! Za podzim bylo těch chyb strašně moc a kdybychom dva nebo tři zápasy dotáhli, jsme teď někde úplně jinde. Ale tyhle ztráty nás sráží hrozně dolů," zlobí se útočník Stanislav Tecl, jenž přitom prožil přímo skvělý podzim.

    Do Jablonce se vrátil na hostování z pražské Slavie a prakticky ihned se zařadil mezi opory. Na půdě Teplic sice ještě vyšel naprázdno, pak se ale prosadil v každém z následujících čtyř kol. Vyhlášenému rychlíkovi evidentně prospělo, že místo krajního záložníka začal opět hrát víc na hrotu, kde je jeho místo. S osmi trefami je ostatně druhým nejlepším střelcem ligy. O tři zásahy zaostává pouze za plzeňským kanonýrem Michaelem Krmenčíkem.

    "Mám z toho radost, ale hodně mi to kazí naše postavení v tabulce. Doufal jsem, že budeme výš," poznamenal pohotový útočník, který se v létě příštího roku má hlásit znovu v Edenu. 

    Současné umístění je však zklamáním i pro vedení klubu. Výsledkem tak bylo možná trochu překvapivé přeřazení Zdeňka Kluckého zpět do role asistenta, aby se uvolnilo místo pro zkušeného Petra Rady. Ten s Kluckým úspěšně spolupracoval už v minulosti a na severu Čech věří, že jejich symbióza povede k vavřínům i na jaře.

    "Spolupracovali jsme spolu dlouho a myslím si, že nám to fungovalo. Byli jsme spolu v Jihlavě, v Liberci i v Jablonci a tak. Já pak odešel a Zdeněk chtěl z rodinných důvodů zůstat doma a nechtěl cestovat, když jsem šel jinam. Respektoval jsem jeho názor, že chce zůstat blíž domovu. Ale spolu jsme byli v kontaktu celou dobu, i když byl u mládeže v Jablonci. Máme spolu takový vztah. Víte, jak to je, trénovali jsme spolu téměř patnáct let," těší se na staronového parťáka Rada, který se na severu Čech bude cítit jako ryba ve vodě.


    "V Jablonci jsem předtím působil necelé čtyři roky, takže na tu štaci vzpomínám jen v nejlepším. Poznal jsem tam dobré lidi, je to takový rodinný klub, kde se jeden s druhým respektují. Takže nejdu do něčeho neznámého. Nový stadion jsem už taky zažil a lidi v klubu se také moc nezměnili. To je velká výhoda. A vrátit se po deseti letech je pro mě příjemné," podotkl Rada, jenž naposledy vedl pražskou Spartu.

    Je jasné, že jeho hlavním úkolem bude postoupit s týmem do pohárů. Když ne z ligy, tak přes MOL Cup, kde mužstvo dokázalo na podzim vyřadit i silnou Olomouc. Tecl ale věří, že cesta do Evropy by pořád mohla vést také přes domácí soutěž. "Ta ztráta zase není tak velká. Určitě máme natolik kvalitní mančaft, abychom ji stáhli," věří probuzený kanonýr.

    Otázkou je, jakých změn dozná hráčský kádr. Zemětřesení se očekávat nedá, na druhou stranu si ale Rada jistě bude chtít přivést i své koně. Tím prvním je gólman Jan Hanuš, jehož vedl v Jihlavě. Směrem na Vysočinu zase o pár dní později zamířil Roman Valeš. 

    Další jména? Není tajemstvím, že Jablonec touží po návratu legendárního střelce Davida Lafaty, který se na podzim stal na Spartě přebytečným. Ostřílený střelec má s Radou skvělé vztahy, také ale několikrát prohlásil, že za jiný ligový klub, než je ten z Letné, už hrát nechce. Jak tohle dopadne, rozluští až přestupní trh.