<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    Sparta pod lupou: Revoluce nezabrala, zklamáním byly hlavně letní posily

    Fotbalisté Sparty by na uplynulý podzim asi rádi co nejrychleji zapomněli. Nesplnili totiž ani jeden z klubových cílů a vánoční svátky stráví jako pátí se ztrátou hrozivých 18 bodů na první Plzeň. Od druhé příčky ale dělí Letenské jen body čtyři, takže stále mají o hrát. Předně ale musí vyřešit své interní problémy včetně důležité otázky, zda dál pokračovat s trenérem Andreou Stramaccionim.

    Sparta pod lupou: Revoluce nezabrala, zklamáním byly hlavně letní posily
    V létě se na Letné odehrála velká fotbalová revoluce. Majitel klubu Daniel Křetínský se po ukončení spolupráce s trenérem Petrem Radou rozhodl přivést na střídačku cizince a nakonec ukázal na Itala Andreu Stramaccioniho, který předtím vedl Inter Milán nebo řecký Panathinaikos Atény. Nikde sice žádný pronikavý úspěch neudělal, i tak ale na Spartě věřili, že právě tento sympaticky hovořící elegán je pro tým ten pravý.

    Podzim Sparty:

    Střely na bránu:

    67 (8. místo)

    Držení míče: 

    56,4 % (6. místo)

    Nejlepší zápas

    Jablonec - Sparta 0:3

    Nejhorší zápas:

    Brno - Sparta 2:0

    Nejlepší střelec:

    Šural (6 gólů)

    Proto se mu rozhodli připravit takové podmínky, o kterých mohli všichni jeho předchůdci jen snít. Stramaccioni dostal lukrativní smlouvu pro sebe i celý svůj realizační tým, jenž bez lékařů či masérů nabobtnal na nějakých dvanáct lidí. K tomu připočtěte nákladnou rekonstrukci lékařského zázemí a v neposlední řadě také nesmírnou aktivitu na přestupním trhu. Tam Sparta cílila na zvučné cizince, kterými chtěla vytvořit nové jádro mužstva.

    Na Letnou tak dorazili věhlasní fotbalisté jako rakouský reprezentant Marc Janko, šikovný Izraelec Tal Ben Chaim, kamerunský tvrďák Georges Mandjeck nebo francouzský válečník narozený na moři Rio Mavuba. Zapomenout ale nesmíme ani na srbského dříče Srdjana Plavšiče s francouzským rychlíkem Jonathanem Biabianym, který dorazil o něco později. Z české ligy pak mužstvo vyztužili třeba brankář Martin Dúbravka nebo urostlý stoper Lukáš Štetina.

    Ti všichni měli pomoci vytáhnout hrdý tým zpět na výsluní, natěšení fanoušci logicky čekali návrat Sparty na trůn. Jenže podzimní výsledek je tristní. Pražané vybouchli už ve 3. předkole Evropské ligy, kde Crvené Zvezdě Bělehrad nevstřelili žádný gól, navíc zle nedobře vstoupili i do domácí soutěže. Po šokující remíze 1:1 s Bohemians sice zvítězili 1:0 v Mladé Boleslavi, o týden později ale brali jen bod za remízu 1:1 v Liberci, kde si vyrovnávací gól nechali dát proti devíti hráčům soupeře...

    "Rozjeli jsme projekt, který potřebuje čas. Teď musíme věřit naší cestě a neuhýbat z ní," stál si za svým Stramaccioni. Vedení ho přes špatný rozjezd podrželo, velké zlepšení však nepřicházelo. Tým naopak prohrál třeba na hřišti posledního Brna (0:2) a nezvládl ani derby na Slavii (0:2), kde herně podal matný výkon. 


    Zraky sparťanů se tak upínaly k 10. kolu a zápasu s Plzní. Byla to pro ně reálně poslední šance zapojit se do hry o titul, navíc by si vítězstvím nad rozjetým rivalem značně zvedli sebevědomí. Po gólu Daniela Koláře však podzimní šlágr ovládli hráči Viktorie, byť zrovna v tomto zápase Letenští herně určitě nezklamali. 

    "I když je za námi teprve první třetina ligy, tak s plzeňským náskokem 15 bodů to už pro nás bude ohromně těžké. Naším cílem je, abychom se vrátili do bojů o přední místa, která na konci sezony zajišťují účast v Lize mistrů," potvrdil po utkání Stramaccioni, že teď už by se Sparta měla soustředit hlavně na boj o druhé místo.

    Do konce podzimu ale musela spolknout ještě jednu hořké hořké pilulky. Zaprvé vypadla z českého poháru, kde stejně jako loni skončila její cesta už v osmifinále. Tentokrát po domácí blamáží s Baníkem, po kterém už Křetínskému došla trpělivost. Hráči i realizační tým dostali pokutu tři miliony korun, ani to ale ambiciózní soubor příliš nenakoplo. Do konce podzimu prohrál ještě důležitý souboj v Olomouci (0:1) a zimu tak tráví s odstupem 18 bodů na první příčku, což prakticky znamená nulovou šanci získat v této sezoně jakoukoli trofej. 

    "Jsem upřímný a říkám, že jsem se hodně naučil. Neuměl jsem si představit, jak bude vaše liga těžká. Je to dobrá soutěž, jiná než Serie A nebo jiné ligy. Ano, udělal jsem chyby, ale i díky nim se můžete dost naučit a zlepšit. Teď už to prostředí znám lépe. Mrzí mě hlavně výsledek v Olomouci, mohli jsme se dostat na správnou cestu. K tomu teď musíme využít zimu," citoval server iDnes.cz po posledním utkání Stramaccioniho.


    Toho na podzim zradila především výkonnost nákladných letních posil. Izraelec Ben Chaim nemá gól ani asistenci, vysoká očekávání vůbec nenaplnil ani vyhaslý kanonýr Janko. V sestavě nijak nevyčnívali ani defenzivní záložníci Rio Mavuba s Georgesem Mandjeckem, takže jedinými opravdu povedenými posilami byl snad jen Štetina s Dúbravkou. Je tak zřejmé, že Letenští svůj kádr v zimě zredukují.

    "Máme tu 28 fotbalistů, to je opravdu hodně těžké pro trenéra i hráče. Nehrajeme poháry, takže šest, sedm nebo osm dobrých hráčů, třeba i reprezentantů, zůstává mimo hru. Víme to a v zimě právě tohle bude cíl - zúžit soupisku," poukázal Stramaccioni.

    On jeden z nejhorších podzimů v historii klubu podle všeho ustojí. Ale mluví se o tom, že na pozici sportovního ředitele přijde bývalý kouč týmu Zdeněk Ščasný, který by měl velké slovo hlavně při přestupech. Bude jejich spojení fungovat? A jak bude hra Sparty vypadat na jaře? 

    Rébusů musí v klubu vyřešit opravdu dost...