<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Sigma pod lupou: Nováček šokoval výsledky i hrou a pokukuje po Evropě

    Kdyby se v udílela fotbalová cena pro Skokana roku, byli by horkým favoritem. Hráči Sigmy totiž na podzim vylétli k nebi jako kometa a ligu zaskočili svou hrou i výsledky. Skvělý půlrok je dokonce vynesl až na třetí místo o skóre za Slavii. Teď jen aby po oslnivém vzletu nenásledoval trpký sešup na zem.

    Sigma pod lupou: Nováček šokoval výsledky i hrou a pokukuje po Evropě
    I když Sigma vyhrála uplynulý ročník druhé ligy s náskokem pěti bodů na druhý Baník, fanoušci možná po návratu mezi elitu víc čekali od Ostravy. Už jen kvůli návratu klubového odchovance Milana Baroše, který měl mužstvo táhnout. To v dresu Sigmy byste tak výraznou fotbalovou osobnost asi hledali jen marně, na podzim to ale vůbec nevadilo. Zkušenosti totiž Moravané nahradili nadšením a bojovností, které jim pomohly při zběsilé jízdě.

    Podzim Sigmy:

    Góly: 

    23 (4. místo)

    Střely na bránu:

    68 (7. místo)

    Držení míče: 

    51,2 % (6. místo)

    Nejlepší zápas

    Olomouc - Brno 3:0

    Nejhorší zápas:

    Liberec - Olomouc 1:0

    Nejlepší střelec:

    Houska, Plšek (4 góly)

    Že to bude pro Olomouc dobré, naznačil už úvod soutěže. Po úvodních pěti kolech měla krásných deset bodů, když zvítězila třeba v Mladé Boleslavi nebo doma s Libercem a prohrála pouze v Plzni, a to ještě po hodně slušném výkonu. Následně navíc obrala o body Slavii a pak zvítězila třikrát v řadě, takže po devíti kolech měla 20 bodů a s nimi i krásné druhé místo.

    "Nechceme ale létat v oblacích a hlásit útok na pohárové příčky. Kvalita i šířka kádru má své limity. Ovšem pokud těm větším klubům třeba zkomplikujeme boj o Evropu, tak budeme samozřejmě rádi," zůstával nohama na zemi trenér Václav Jílek. Pravdou ale je, že jeho fotbal bavil diváky a z Hanáků se postupem času stal regulérní adept na nejvyšší pozice.

    V posledních čtyřech podzimních zápasech na domácí půdě dokonce Moravané nedostali žádný gól a před svými fanoušky zvládli i derby se Zlínem či souboj se Spartou, kterou doma přehráli poprvé od května 1998. Za celou první část sezony tak prohráli jen dvakrát, kromě Plzně ještě v Liberci v rámci 16. kola. Ani tento výsledek ale nezměnil nic na tom, že se z Olomouce stalo nejpříjemnější překvapení podzimu. Se ziskem 32 bodů přezimuje na třetím místě o skóre za Slavií, což by v konečném zúčtování vyneslo možnost bojovat o postup do základní fáze Evropské ligy. 

    Tak daleko ale na Hané nikdo nemyslí. "Já jsem v tomhle počtář a realista. Ve druhé lize jsem měl spočítáno, kolik bodů by nám mělo stačit k postupu, teď si zase hlídám, kolik by jich mělo stačit k záchraně. Ta je pro mě pořád na prvním místě," směje se ředitel klubu Ladislav Minář. Základní úkol si už nejspíš může odškrtnout, jenže s jídlem roste chuť. "Jsme na pohárových příčkách, ale nebudeme o tom nějak nahlas mluvit a upínat se k tomu. Jsme v polovině soutěže a máme dost bodů, ovšem ta cesta je dlouhá. Musíme zůstat pokorní," nabádá Jílek, jenž je právem považován za hlavního architekta úspěšného týmu.

    Od vedení se za to dočkal nové vylepšené smlouvy. "Když máme rozdělanou práci, je potřeba mít dobrý stavební kámen. A to v podobě kouče Jílka určitě máme. Je jasné, že vzhledem k našemu postavení v tabulce a zvýšenému zájmu o naše hráče se může stát, že v zimě dojde k nějakým změnám uvnitř kádru. O to víc je ale nutné mít kvalitního trenéra se svou filozofií, bez které by to ani nešlo," vysvětlil Minář. 


    Je zřejmé, že se o jeho hráče strhne na přestupním trhu mela. Vždyť fotbalisté jako David Houska se Šimonem Faltou se na podzim dostali až do reprezentace, skvělé výkony v záloze předváděl i univerzál Jakub Plšek. Jistotou v bráně se zase stal zkušený Miloš Buchta, který vychytal hned osm čistých kont. Vůbec nejvíc ale byla na podzim opěvována defenzivní dvojice těsně před ním, tedy stopeři Václav Jemelka s Urošem Radakovičem.

    Spolu s krajním bekem Michalem Vepřekem nechyběli na podzim v lize ani minutu a i přes svůj mladý věk se stali lídry týmu, což překvapilo hlavně u Jemelky. Z vyjukaného mladíka se skoro přes noc stal sebevědomý bojovník, jenž oplýval jistotou a vyhrál hned 155 obranných soubojů, tedy nejvíc z celé ligy. Navíc je to moderní typ obránce, jenž se i složité situace snaží řešit fotbalově.

    "Vašek je hlavně abnormálně skromný a pracovitý hráč. Je to kluk, který nekouká na peníze, ale na to, že by chtěl ve fotbale něco dokázat. Když se zrovna s ním budu bavit o nové smlouvě, tak jsme za 30 minut na všem dohodnutí. Je to houževnatý dříč, jenž má sportovní stránku vždy na prvním místě," pochválil ho Minář.

    Jenže jak dlouho takový borec na Hané zůstane? A co ti ostatní v čele s Houskou, o které je rovněž zájem? "Předně bych rád zdůraznil, že Sigma nemá absolutně žádný zájem, aby z toho základního kádru, kam počítám nějakých třináct lidí, někdo někam odcházel. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že se nám na podzim sice podařilo prodloužit smlouvy asi deseti hráčům, podmínkou několika z nich však byla výstupní klauzule. Jejich agentury měly nějakou představu, a kdybychom na tohle nepřistoupili, těžko bychom došli k dohodě. Pokud tedy někdo v zimě přestoupí jinam, bude to na základě klauzule, které se nebudeme moci bránit," řekl Minář jasně.

    Zatím se nejvíc mluví o přestupu klíčového útočníka Tomáše Chorého, jenž má údajně namířeno do Plzně. Jakou cestu si zvolí ty ostatní? 

    K tématu