<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    Teplice pod lupou: Mimo Stínadla zůstávaly poloviční, hrozí ztráta Filla

    Ani ryba, ani rak. Tak nějak lze vnímat uplynulý podzim očima Teplic, před nimiž byla velká výzva v podobě zopakovat skvělé jaro. Tento cíl však Severočeši nenaplnili, za což mohla hlavně mizerná forma týmu na venkovních hřištích. Ještě větší problém ale v klubu musí řešit v zimní pauze. Vážně totiž hrozí, že Stínadla opustí nejlepší hráč mužstva - zkušený středopolař Martin Fillo.

    Teplice pod lupou: Mimo Stínadla zůstávaly poloviční, hrozí ztráta Filla
    Letos v květnu si Teplice prožily malou fotbalovou tragédii. I když na jaře předváděly možná nejatraktivnější fotbal z celé ligy, v posledním kole sezony překvapivě padly doma s Duklou (0:1) a v tabulce tak zůstaly páté o bod za Mladou Boleslaví. To znamenalo definitivní konec nadějí, že by se na Stínadlech hrály v sezoně 2017/18 evropské poháry.

    Podzim Teplic:

    Góly: 

    20 (8. místo)

    Střely na bránu:

    60 (11. místo)

    Držení míče: 

    47,7 % (11. místo)

    Nejlepší zápas

    Teplice - Slovácko 3:0

    Nejhorší zápas:

    Brno - Teplice 1:0

    Nejlepší střelec:

    Vaněček (7 gólů)

    "Že jsme to nedotáhli, je pro nás samozřejmě zklamání. Na druhou stranu jsme ale chtěli hrát kolem osmého místa. Cíl jsme tedy splnili," chlácholil se trenér Daniel Šmejkal s tím, že v příští sezoně to snad bude ještě lepší. Jenže něco obhájit bývá většinou těžší než to získat. A platilo to i pro Teplice, které přes veškerou snahu na své jarní výkony navázat nedokázaly. 

    Zradila je hlavně forma venku, kde za celý podzim zvítězily pouze jednou. A to ještě úplně na závěr, když v 16. kole vyhrály 2:0 na Dukle. Mátožnou formu ze soupeřových hřišť ale aspoň vyvážily výkony doma. Tam Severočeši za celý podzim ani jednou neprohráli a jako jediní dokázali v první části sezony zaskočit i Plzeň, s níž uhráli cennou plichtu 0:0.

    "Za ten bod jsme samozřejmě rádi. Že předtím Plzeň v lize vyhrála šestnáctkrát za sebou, jsme sice nijak neřešili, ale rozhodně je hezké tu sérii přerušit," usmíval se po utkání Šmejkal, jehož tým skončil podzim na šestém místě tabulky. To by samo o sobě bylo jistě přijatelné, manko sedmi bodů na čtvrtý Liberec je už ale horší.

    Aby ho Teplice na jaře smazaly, musí přestat dostávat laciné góly. Výrazné zlepšení nastalo v tomto směru už na konci podzimu, neboť v závěrečných čtyřech kolech inkasovaly jen jednou. Zároveň ale skomírala jejich ofenzivní fáze, což dokládá i statistika střel. Za celý podzim totiž nastřádaly pátý nejnižší počet palebných pokusů, konkrétně 172 střel.

    Šmejkala však mohly těšit individuální výkony některých hráčů. Roli opory potvrdil spolehlivý Jan Krob, v útoku se pak do velké pohody rozehrál David Vaněček. Urostlý forvard dal na podzim hned sedm ligových gólů, čímž už dorovnal své sezónní maximum z předešlého ročníku.

    Alfou a omegou je však pro teplickou ofenzivu především osobnost Martina Filla. Jednatřicetiletý ofenzivní středopolař se zkušenostmi z Anglie či Norska funguje jako mozek týmu a právě z jeho chytrých nahrávek těží nejen Vaněček. Sám Fillo pak na podzim zaznamenal osm hráčských bodů za pět gólů a tři asistence, což z něj dělá nejproduktivnějšího hráče týmu. A také horké zboží, neboť mu už v létě vyprší v klubu smlouva...


    Zájem o jeho návrat už údajně projevila Plzeň, snad ještě žhavější je pak možnost jeho odchodu do Baníku. Ostravským totiž podobný typ lídra citelně schází. Otázkou však je, zda by dokázali uspokojit Fillovy sportovní i platové požadavky. S tím druhým by však mohla být potíž také u Teplic. Podle informací deníku Sport totiž ostřílený záložník požaduje razantní vylepšení smlouvy.

    Ať už tyto tahanice dopadnou jakkoli, jisté je, že druhého Filla v Teplicích nemají. Pokud by odešel, byla by to pro klub velká rána. "Během angažmá v Teplicích získal asi v polovině zápasů kanadský bod, byl nosný hráč. Před příchodem k nám se mu nedařilo, tady ale ožil. Ovšem každý je nahraditelný, i když někdo složitěji. Pokud by Martin odešel, fotbal nekončí. Byť to nebude příjemné a jeho góly a asistence budou chybět," citoval iDnes.cz sportovního manažera klubu Jakuba Dovalila.

    Severočeši navíc budou hledat zastoupení i za srbského stopera Alexandera Šušnjara, který se s předstihem domluvil na zimním přesunu do Mladé Boleslavi. "Náhradu hledáme, jednání ještě probíhají. Máme dva tipy z Česka, jednomu je šestadvacet a druhému osmnáct, další možností je zase někdo ze zahraničí. Popravdě si musíme říct, že stoperů moc v české lize k mání není. A navíc to musí být v možnostech klubu. Těžko řekneme, líbí se nám Hubník z Plzně, tak uděláme Hubníka," pousmál s Dovalil.