<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Liberec pod lupou: Kat Slavie i Sparty jel znovu až nad plán

    Fotbalisté Slovanu Liberec mohou být s uplynulým podzimem spokojení. Pod taktovkou Jindřicha Trpišovského předváděli zajímavý fotbal, který je vynesl až ke čtvrtému místu tabulky, navíc dominovali v Podještědském derby s Jabloncem a o body obrali Slavii i Spartu. Na druhou stranu ale přišli o dobrou duši klubu Jana Nezmara, který po podzimu zamířil do vršovického Edenu. Půjde s ním i trenér Jindřich Trpišovský?

    Liberec pod lupou: Kat Slavie i Sparty jel znovu až nad plán
    Přestupní období. Už jen ta dvě slova jsou každý půlrok černou můrou libereckých fanoušků. A nejinak tomu bylo i letos v létě, kdy ze Slovanu odešli fotbalisté jako Milan Baroš, Martin Dúbravka, Ubong Ekpai nebo Egon Vůch. Všechno hráči základní sestavy, které měli vesměs nahradit nadějní mladíci v čele s Jiřím Kulhánkem či Filipem Havelkou.

    Také se však povedlo podepsat smlouvu s Milanem Kerbrem, který v Liberci úspěšně hostoval na jaře. Ze zkušené v Ázerbajdžánu se pak vrátil Zdeněk Folprecht a hned tři noví borci postupně dorazili ze Sparty. Lákáš Vácha s Matějem Pulkrabem na hostování, Matěj Hybš na přestup.

    Podzim Liberce:

    Góly: 

    24 (3. místo)

    Střely na bránu:

    69 (6. místo)

    Držení míče: 

    56,2 % (2. místo)

    Nejlepší zápas

    Liberec - Jablonec 4:1

    Nejhorší zápas:

    Jihlava - Liberec 3:1

    Nejlepší střelec:

    Kerbr (5 gólů)

    U Nisy tak vznikl zajímavý pelmel, z něhož měl stratég Trpišovský vytvořit zdravě fungující tým. Jak se mu to povedlo, přijela už ve 3. kole zkontrolovat pražská Sparta.

    V jednom z památných zápasů podzimu vedla brzy 1:0, po přestávce se však střet dvou velkých rivalů proměnil v otevřenou válku. Nedisciplinovaní domácí šli v úvodu druhé půle do devíti, i tak ale dokázali vyrovnat, když minelu gólmana Důbravky využil Radim Breite. Zápas tak skončil remízou 1:1, kterou na severu Čech brali jako vítězství.

    "Hráči ukázali, jaký mají charakter a morálku. To, jak dokázali Spartu v devíti napadat, bylo až neuvěřitelné. Teď z toho budeme kluky pět dní dostávat, ale byl to od nich neskutečný běžecký a bojovný výkon," ocenil Trpišovský. Tento zápas Liberecké nakopl, takže poté zvítězili na půdě Mladé Boleslavi (3:0) i v Karviné (1:0). Zpátky na zem ve však vrátila Plzeň, jež U Nisy vyhrála s přehledem 3:0.

    "Dostali jsme knockout se vším všudy. Trochu mi to připomínalo boxerský souboj, kdy jsme na začátku dostali tvrdé KO a pak se z toho celý zápas sbírali," vystihl Trpišovský. Jeho tým pak střídal skvělé výkony s těmi slabšími, přičemž nejlepší formu si schoval pro měsíc říjen. V něm vyhráli hráči Liberce všechny tři zápasy s celkovém skóre 9:2, když po výhře 3:0 nad Duklou zastavili triumfem 2:1 rekordní šňůru neporazitelné Slavie (36 zápasů) a ovládli i prestižní Podještědské derby, v němž díky hattricku Milana Kerbra smetli 4:1 Jablonec.

    Ne náhodou si Kerbr s Trpišovským odnesli ceny pro Hráče a trenéra října. "Samozřejmě z toho mám vekou radost. Tuto cenu získávám v první lize už počtvrté, předtím jsem ji dvakrát vyhrál i v druhé nejvyšší soutěži. Zatím se mi tedy v této anketě daří každý rok, za což jsem moc rád. Není totiž vůbec jednoduché uspět, když tu práci děláte relativně krátce a kolem vás je tolik kvalitních trenérů," radoval se progresivní lodivod a poodkryl liberecký recept na úspěch.

    "Myslím, že to má víc důvodů. Ať už jde o klubovou strategii nebo sportovního ředitele Honzu Nezmara, který je v Liberci nějakých 14 let a přesně ví, jací hráči pasují do zdejšího prostředí. My jako trenéři máme zase výhodu v tom, že jsme všichni prošli mládežnickými kategoriemi, takže máme velký přehled o mladých hráčích. Navíc jsme všichni velcí blázni do fotbalu a přes víkend stíháme vidět naživo až 40 zápasů. To nám pomáhá si dopředu vybírat náhradu za někoho, kdo nás brzy opustí. Dobře víme, po kom saháme," prohlásil Trpišovský, jehož největší podzimní trefa nese jméno Jiří Kulhánek. 

    Teprve jednadvacetiletý defenzivní středopolař dorazil v létě na hostování coby "no name" z pražské Letné, svými výkony si však řekl o pozici klíčového hráče Liberce. Dokonce zcela zastínil zkušenějšího Váchu, který se přes něj vůbec nedostal na hřiště. Na podzim tak sparťanský modeman odehrál v Liberci jen 58 ligových minut, což zavání fiaskem. "U Lukáše se projevilo to, že k nám přišel v rozehrané sezoně a ještě po zranění. Na náš náročný styl hry zkrátka nebyl vůbec připravený," poznamenal Trpišovský, jehož Slovan dlouhodobě patří k nejběhavějším týmům soutěže. 

    I díky fyzické kondici tak hráči Slovanu stráví svátky na krásném čtvrtém místě, kde je dělí dva body od druhé Slavie stejnou porci mají k dobru na čtvrtou Spartu. "Přitom v letní přípravě jsme se trápili i s druholigovými týmy, kterým jsme často nebyli schopni ani vstřelit gól. Mužstvo se dávalo pomalu dohromady po odchodech starších, zkušenějších hráčů. Ale ukázali jsme charakter. A strašně nám pomohl ten dvojzápas, kdy jsme doma remizovali se Spartou a pak vyhráli v Mladé Boleslavi," připomněl charismatický kouče, který si hlavně chválí předváděný styl hry. 

    "Třicet bodů je hodně slušný zisk, ale já kvituju spíš to, že jsme ve většině zápasů hráli dobrý fotbal. Ve všech ofenzivních statistikách máme nejlepší čísla za dobu, co jsem v Liberci. Ve většině ofenzivních věcí jsme do trojky nebo čtyřky v lize. Hodnotím to jako úspěšný podzim po všech stránkách," uvedl Trpišovský, o jehož služby je pochopitelně velký zájem.

    On sám už odmítl chorvatskou Rijeku i ještě jeden zahraniční klub. Média však mají téměř za hotovou věc, že půjde na střídačku pražské Slavie. Vždyť ta už z Liberce získala úspěšného sportovního ředitele Jana Nezmara, jenž právě s Trpišovským vytvořil v Liberci nerozlučnou dvojku... "Honza nás sem (do Liberce) všechny přivedl, hráče i  trenéry. Je to takový náš fotbalový táta, každý sním máme má úzký vztah. Funkci sportovního ředitele navíc dělá mimořádně kvalitně. Ať už profesně nebo po lidské stránce," vysekl impulzivní kouč Nezmarovi poklonu.

    Spojí se tedy jejich cesty právě ve Slavii? Nebo Trpišovský zůstane v Liberci, kde si kromě trenérské funkce přibere na bedra i manažerskou pozici?