<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Slavia pod lupou: Neúspěšný podzim nevyvážil ani cenný rekord

    Jsou druzí v tabulce, po šesti letech si zahráli základní skupinu evropských pohárů a ještě dosáhli na skvělý rekord, který se bude těžko překonávat. I tak ale o spokojenosti nemůže být řeč. Slavia chtěla na podzim zkrátka urvat víc. Vzhledem k nabitému kádru to byla její povinnost, ztráta 14 body na první Plzeň je opravdu hrozivá. Ustojí nelehké období trenér Jaroslav Šilhavý?

    Slavia pod lupou: Neúspěšný podzim nevyvážil ani cenný rekord
    I když uplynulý podzim si slávisté za rámeček nedají, na rok 2017 budou s odstupem času vzpomínat určitě rádi. Jaro totiž patřilo červeno-bílím, kteří ve druhé části uplynulé sezony stáhli náskok Viktorie a po osmi letech se radovali z titulu, na který dosáhli počtvrté v české historii. "Ale tohle je jen začátek. Další cíl je Liga mistrů," vyhlásil namlsaný šéf klubu Jaroslav Tvrdík a už tak silný tým se před zrádnými předkoly Champions League ještě významně posílil.

    Podzim Plzně:

    Góly: 

    27 (2. místo)

    Střely na bránu:

    99 (1. místo)

    Držení míče: 

    55,1 % (4. místo)

    Nejlepší zápas

    Slavia - Sparta 2:0

    Nejhorší zápas:

    Slavia - Liberec 1:2

    Nejlepší střelec:

    Škoda (7 gólů)
    Ale ne o kdekoho. Slavia lovila v cizině a v hledáčku měla hodně známé tváře. Vábení Ukrajince Jevgenije Konopljanky bylo sice marné, do klubu ale po vypršení smlouvy v Zenitu Petrohrad přišel věhlasný Portugalec Danny. Šestatřicetiletý vítěz tří ruských titulů i evropského Superpoháru měl být okamžitou posilou do základní sestavy, stejně tak i Turek Halil Altintop (Augsburg) nebo Ruslan Rotaň (Dněpropetrovsk). Ostřílení borci, kteří jsou ale ještě starší než Danny. Kromě nich v létě dorazili urostlý stoper Jakub Jugas (Zlín) nebo brankář Jan Laštůvka (Karviná), jenž nahradil mezi tyčemi jedničku Jiřího Pavlenku. Zkraje podzimu pak mužstvo vyztužili ještě Miroslav Stoch (Fenerbahce), Eduard Sobol (Šachtar Doněck) a v září také Tomáš Necid (Bursaspor). 

    Důvod, proč přišlo tolik posil, byl zcela zřejmý. Slavia mocně toužila proklestit si cestu do základní skupiny Ligy mistrů, kde startovala zatím jen jednou v historii, a to na podzim roku 2007. Los byl sešívaným nakloněn. Po postupu přes běloruský Borisov se červeno-bílým postavila do cesty kyperská APOEL Nikósie, což rozhodně nebyl soupeř k nepřekonání. Slavia s ním ale padla, když o všem podstatném rozhodl úvod prvního utkání na Kypru. Pražané v něm dostali dva rychlé góly, a jejich velký sen tak zůstal nenaplněn.

    "Nechtěl bych dělat ze soupeře chudáky, ale myslím, že v kontextu toho dvojzápasu byla šance dostat se do Ligy mistrů velká. O to víc mě mrzí, že to nevyšlo," svěřil se trenér Jaroslav Šilhavý, jenž díky účasti v play-off Ligy mistrů ale automaticky startoval s mužstvem v základní fázi Evropské ligy. Tam si ve společnosti španělského Villarrealu, kazašské Astany a izraelského Maccabi Tel Aviv dali slávisté za úkol prorazit si cestu do jarních bojů, leč i tady zůstalo jen u přání. Slavia sice byla ve hře o postup až do posledního kola, v něm ale podlehla doma Astaně a bylo po nadějích.

    Tu největší bolest však tým nabitý hvězdami prožil v české lize. Kvůli možnosti kvalifikovat se přímo do základní skupiny LM je tento ligový ročník pro kluby atraktivnější než kdy jindy, Slavii však podzim výsledkově nevyšel. Klopýtat ostatně začala už na startu. Její Achillovou patou byla utkání venku, kde první čtyři zápasy brala pokaždé jen bod!


    Po osmi kolech tak byl odstup slávistů od stoprocentní Plzně už osm bodů, s čímž logicky nemohla být v Edenu spokojenost. Napravit to nemohl ani skvělý rekord 36 ligových utkání bez porážky, na který tým dosáhl pod vedením Šilhavého. "V tuto chvíli z rekordu radost ani nemám. Naše ztráta na Plzeň je až moc velká," stýskal si kouč po další ztrátě ve Zlíně (1:1).

    Skvělá série Slavie se zastavila v domácím utkání s Libercem, jemuž podlehla 1:2. Klíčový zápas ale pro Škodu a spol. byl až ten ve 13. kole v Plzni, kde potřebovali za každou cenu zvítězit. Jen tak by ještě zdramatizovali boj o první příčku, kde se vyhřívala nedostižná Viktoria. Sešívaní ale zklamali. Na hřišti byli horším týmem a po gólu Daniela Koláře prohráli 0:1, čímž se jejich odstup od Západočechů zvýšil na 14 bodů. A s touto ztrátou Pražané i zimují, což je pro ambiciózní vedení rána pod pás. 

    "Chápeme, že je těžké hledat na našem podzimu nějaká pozitiva. Udělali jsme chyby, ale neztratili jsme víru v úspěch naší cesty a nechybí nám sebereflexe. Chtěli bychom rozdávat fotbalovou radost, to je smysl existence klubu," vzkázal trochu neurčitě Tvrdík, který coby největší zimní posilu přivedl do Edenu sportovního ředitele Jana Nezmara.

    Strůjce libereckých úspěchů bude v pražském celku plně odpovědný za sportovní stránku, čemuž odpovídají také jeho velké kompetence. To pod něj budou spadat všechny přestupy i výběr trenéra, jím je zatím stále Šilhavý. Slovo zatím je však opravdu na místě. Jeho pozice je totiž hodně nahnutá a média živě spekulují o tom, že by ho ve funkci mohl nahradit úspěšný Jindřich Trpišovský, jehož si Nezmar přivedl už do Slovanu.

    Rozhodnout by se mělo v nejbližších dnech.

    K tématu