<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Jedenáctka podle fanoušků: V bráně Buchta, v poli tři sparťani či Baroš

    Jak vypadá nejlepší Jedenáctka podzimu dle hlasování fanoušků po každém dosavadním kole? Leckoho možná trochu překvapí, každopádně jsou v ní hodně zajímavá jména!

    Jedenáctka podle fanoušků: V bráně Buchta, v poli tři sparťani či Baroš

    Miloš Buchta (37 let, SK Sigma Olomouc)

    Že fotbal někdy píše vskutku zajímavé příběhy, dokládá i ten Miloše Buchty. Olomoucký brankář začal chytat první ligu až ve 35 letech, aby se o dva roky později zařadil mezi hlavní hvězdy podzimu. Svými zákroky dodává mladému mužstvu Sigmy tolik potřebný klid, jeho parťáci se na něj mohou kdykoli spolehnout. Dokládá to i osm vychytaných nul a úspěšnost zákroků vysokých 82,1 %.

    Vladimír Coufal (25 let, FC Slovan Liberec)


    Skvělý podzim prožil i liberecký defenzivní univerzál Vladimír Coufal. Na krajích obrany dokonale uplatňuje svou rychlost, navíc je dostatečně silný v osobních soubojích. A umí se prosadit i v ofenzivě, což dokládají jeho dva góly a stejný počet asistencí. Za své výkony v první části sezony byl navíc odměněn premiérovou pozvánkou do národního mužstva.


    David Hovorka (24 let, AC Sparta Praha)

    I když v létě přišli do Sparty hvězdný Turek Semih Kaya s tvrďákem z Dukly Lukášem Štetinou, největším posílením na postu stopera se ukázalo uzdravení Davida Hovorky. Ten na podzim odehrál celkem 12 ligových zápasů a přesvědčil, že na něm může stát hra týmu. Aspoň co se týče defenzivy, kde Hovorka nejlépe uplatňuje svůj odpor k porážkám. Zkrátka skvělý bojovník, jenž navíc umí také skórovat. Jako se mu to povedlo v duelu s Karvinou, kdy se trefil nohou po rohovém kopu.

    Milan Kerbr (28 let, FC Slovan Liberec)

    Jedna z největších hvězd podzimu. A poměrně nečekaná... Rychlonohý Milan Kerbr ale po návratu do Liberce prožívá malou fotbalovou renesanci. A byť předtím na Slovácku hrál několik let ofenzivu, U Nisy zaplul na post levého beka. Nedobrovolně, neboť si ho tam k jeho nelibosti přeřadil trenér Jindřich Trpišovský. Byl to ovšem hodně prozíravý tah, což nejlépe podtrhuje jeho pět podzimních branek plus dvě asistence. V derby s Jabloncem navíc Kerbr skóroval hned třikrát, což se předtím povedlo jen dvěma obráncům v historii české ligy.

    Ubong Ekpai (22 let, FC Fastav Zlín) 

    Mladý záložník byl v létě u vedení Zlína jednou z hlavních přestupových priorit a na podzim ukázal proč. V lize byl nejproduktivnějším hráčem týmu a také nahrál na jediný gól Moravanů v Evropské lize. Jedinou jeho kaňkou jsou zbytečné pády. Vzhledem k jeho věku je však jasné, že by na něm chtěl Zlín dlouhodobě stavět.


    Michal Sáček (21 let, AC Sparta Praha)


    Když se v létě sešli v kabině Sparty defenzivní záložníci jako Lukáš Vácha, jeho jmenovec Mareček, Rio Mavuba nebo důrazný Georges Mandjeck, vypadalo to s letenskou budoucností mladého Michala Sáčka skutečně všelijak. I nový trenér Andrea Stramaccioni ovšem brzy poznal, že ani jeden z výše jmenovaných není kvalitnější než dravý odchovanec, jemuž navíc bude patřit budoucnost. Sáček tak na podzim odehrál v lize hned 11 zápasů a jako jeden z mála sparťanů rozhodně nezklamal. Jen by občas mohl být odvážnější v ofenzivě.

    Daniel Kolář (32 let, FC Viktoria Plzeň)

    Před sezonou mu věřil jen málokdo. Z Turecka se vrátil po půlroce bez fotbalu, navíc do Plzně, kde byla velká konkurence a to ještě do klubu mířil sparťan Aleš Čermák. Trenér Pavel Vrba však o kvalitách Daniela Koláře neměl sebemenších pochyb. A jeho prognózy vyšly na výbornou, neboť se z bývalého reprezentanta stal znovu klíčový hráč týmu. Na podzim byl se sedmi hráčskými body třetím nejproduktivnějším mužem Plzně a svými góly rozhodl prestižní souboje se Spartou i Slavií. 

    Josef Hušbauer (27 let, SK Slavia Praha) 

    Vidět byl na podzim i slávistický režisér Josef Hušbauer, byť téměř pravidelně střídal dobré výkony s těmi slabšími. Skvěle mu ale vyšlo třeba derby "S", kde se na konci utkání zapsal mezi střelce. Celkem si tak na podzim připsal v soutěži dva góly a čtyři asistence, navíc táhl Slavii v Evropské lize. Pro trenéra Jaroslava Šilhavého je i přes svůj ležérní styl pořád nepostradatelný. 


    Bogdan Vatajelu (24 let, AC Sparta Praha)


    Ještě na jaře se mu i fanoušci Sparty smáli, že je zmatkář a na Letné bude jen dalším dílkem do skládačky nepovedených přestupů. Teď by se mu ale za taková slova měli všichni omlouvat. Své přednosti už Bogdan Vatajelu ostatně ukázal za trenéra Petra Rady a dařilo se mu i na podzim pod Stramaccionim, byť ten autora mnoha přesných centrů asi nevyužíval tak, jak by si šikovný Rumun přál. I tak z toho ale bylo na podzim devět ligových startů a čtyři asistence.

    Josef Šural (27 let, AC Sparta Praha) 

    Šest branek vstřelil na podzim útočník Josef Šural, jenž se postupně vypracoval do role letenského útočníka číslo jedna. Na gól čekal od května, pak ale nasázel hattrick v Jablonci a od té doby je tahounem. Jeho velkou předností je mj. to, že umí hrát na křídle i v roli hrotového hráče, kde mu to sedí asi vůbec nejvíce. Pokud ustálí svou výkonnost, bude pro tým jistotou.

    Michael Krmenčík (24 let, FC Viktoria Plzeň)

    To nejlepší na konec! Vůbec nejzářivější ligovou hvězdou byl na podzim útočník Plzně Michael Krmenčík, který vstřelil 11 branek a na šest jich přihrál. Tím je jasně nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem první části sezony, která pro něj byla zatím životní. Zájem o něj projevuje hned několik celků z ciziny, Plzeň s ním ale prozíravě prodloužila smlouvu. Největší eso v týmu Pavla Vrby.