<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Olomouc prohrála v Liberci 0:1 a klesla na třetí místo tabulky

    Fotbalisté Olomouce prohráli v 16. ligovém kole v Liberci 0:1 a na závěr podzimu neudrželi druhé místo v tabulce. Nováček, který v nejvyšší soutěži nebodoval poprvé po dvanácti zápasech, přezimuje na třetí příčce o skóre za druhou Slavií. O výhře Slovanu rozhodl v 55. minutě hlavou kapitán Vladimír Coufal. Severočeši si pojistili čtvrtou pozici a na Slavii s Olomoucí ztrácejí dva body.

    Olomouc prohrála v Liberci 0:1 a klesla na třetí místo tabulky
    16. kolo, Základní částLIB1:00:0OLO

    "Troufnu si říct, že naše vítězství bylo zasloužené, měli jsme víc šancí. Dostali jsme se na 30 bodů. Byl to poslední ostrý zápas, pak je tři měsíce pauza, takže to ovlivní atmosféru. Jsme rádi, že jsme to doma uzavřeli hezkým vítězstvím s dobrým soupeřem," uvedl na tiskové konferenci liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

    Olomouci chyběli karetně potrestaný útočník Chorý se zdravotně indisponovaným Faltou a na hostujícím týmu to bylo v první půli jasně patrné. Hanáci příliš nepřipomínali druhý celek tabulky, který v minulém kole porazil Spartu, a Slovan měl od úvodu navrch.

    Breite ale po čtvrthodině vypálil mimo, Potočného střelu z přímého kopu s námahou vyrazil gólman Buchta a v největší šanci první půle ve 27. minutě hlavičkoval Graiciar zblízka nad.

    Sigma za úvodních 45 minut pořádně nevystřelila mezi tyče a zahrozila jen po chybách v domácí obraně. Hála ani po něm Plšek je však nedokázali ztrestat. "Zejména v prvním poločase nás Liberec předčil v takovém základním nastavení, přístupu k utkání, nasazení," uvedl olomoucký trenér Václav Jílek.

    Deset minut po přestávce už se aktivnější Liberečtí dočkali vedení. Kerbr poslal z levé strany centr na malé vápno, kam si až z pozice pravého obránce seběhl Coufal a hlavou nedal Buchtovi šanci. Domácí kapitán dal třetí gól v ligové kariéře a druhý v sezoně. Olomouc inkasovala teprve podruhé za posledních pět kol.

    "Mám obrovskou radost, jsem hrozně rád, že jsem pomohl vítězným gólem. To už je taková tradice, když ten gól dám. Věnuju ho manželce i synovi. Jsme spolu půl roku teprve, tak aspoň jsem ji potěšil tímhle," řekl Coufal.

    Po hodině hry rozehřál diváky několikaminutový ohňostroj za stadionem. Až v polovině druhého dějství měli hosté první gólovou šanci. Po chybě v domácí rozehrávce šli Hanáci dva na jednoho, ale Plšek po přihrávce od střídajícího Texla minul. "Řešil jsem to nesmyslně. Měl jsem udělat kličku, protože gólman byl daleko z brány," řekl Plšek.

    Stejný hráč pak pět minut před koncem na malém vápně hlavičkoval jen do brankáře Koláře a Liberec už čtvrté domácí ligové vítězství za sebou udržel. "Jednoznačně jsem smolař utkání, dvě obrovské šance. Tu druhou mi gólman chytil, bylo to reflexivně z metru, to měl štěstí," uvedl Plšek.

    "To byl nejdůležitější zákrok. Reflexivně jsem máchl rukou a vyrazil to do strany. Jsem rád, že jsem to dochytal, protože už před zápasem jsem měl problémy s kotníkem. Trenér o tom věděl, šel jsem dřív z rozcvičky, abych to zatejpoval," uvedl gólman Kolář.

    Olomouc na hřišti Slovanu v nejvyšší soutěži nevyhrála od listopadu 2009 už šest zápasů. "Liberec vyhrál zaslouženě. Až po gólu jsme taky nabídli nějakou kvalitu a nebezpečnost. Mohli jsme kontrovat Plškem, hráč jeho kvalit by tohle vyřešit měl. Jedno utkání by nemělo zkazit ten náš výkon a bodový zisk na podzim, který je hodně nadstandardní, nečekaný, ale podle mého názoru zasloužený," uvedl Jílek.

    Ohlasy trenérů:

    Jindřich Trpišovský (trenér Liberce): "Prvních 60 minut jsme hráli velice dobře, patřilo to k našim lepším výkonům. Byli jsme dobří na míči, dobře jsme kombinovali, byli i nebezpeční. Bohužel ty šance, které jsme si vytvořili, neskončily gólem. Olomouc měla první poločas jediný záchvěv po naší ztrátě. Ve druhém poločase jsme v tom pokračovali a po souhře obránců jsem dali gól. Olomouc trochu prostřídala, změnila rozestavení a ke konci zápasu si vytvořila tlak. Jednou nás podržel Kolář a jednou nedal Plšek v jasné šanci na 1:1. Tam se asi lámalo utkání a měli jsme obrovské štěstí, že to neskončilo gólem. Troufnu si říct, že naše vítězství bylo zasloužené, měli jsme víc šancí. Dostali jsme se na 30 bodů a jsme zachráněni. Byl to poslední ostrý zápas, pak je tři měsíce pauza, takže to ovlivní atmosféru. Hráčům jsme říkali, že se hraje na život a na smrt. Jsme rádi, že jsme to doma uzavřeli hezkým vítězstvím s dobrým soupeřem."

    Václav Jílek (trenér Olomouce): "Z celkového pohledu zasloužené vítězství Liberce. Hlavně do gólu byl určitě lepším mužstvem, zejména v prvním poločase nás předčil v takovém základním nastavení, přístupu k utkání, nasazení. Něco jsme si k tomu v poločase řekli. Chtěli jsme daleko líp dostupovat hráče, ale to se nám v úvodu nepovedlo a z toho rezultoval i gól. Zase jsme strašně pomalu dostoupili centrujícího hráče. Až poté jsme nabídli taky nějakou kvalitu a nebezpečnost. Mohli jsme kontrovat Plškem, hráč jeho kvalit by tohle vyřešit měl. V závěru tam ještě byly nějaké závary, ale branky jsme nedosáhli. Pro mě je úplná maličkost, jestli jsme druzí nebo třetí. Máme stejně bodů jako Slavia. Jedno utkání by nemělo zkazit ten náš výkon a bodový zisk na podzim, který je hodně nadstandardní, nečekaný, ale podle mého názoru zasloužený."