<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Roman Hrubeš: Ušli jsme kus cesty, ale ještě nás čeká spousta práce

    V neděli čeká tuzemskou nejvyšší soutěž premiéra videorozhodčího. V závěrečném utkání podzimu mezi pražskou Spartou a Mladou Boleslaví bude poprvé v historii české nejvyšší soutěže v ostrém online režimu nasazeno video. A během zápasu na Letné bude v unikátním přenosovém vozu sedět někdejší ligový sudí a v současnosti šéfinstruktor videorozhodčích Roman Hrubeš.

    Roman Hrubeš: Ušli jsme kus cesty, ale ještě nás čeká spousta práce

    Jak dlouhá doba uběhla od první myšlenky o zavedení videoasistenta rozhodčího v české nejvyšší lize až do této chvíle, kdy už je jasné, že bude online režim v ligovém utkání použit naostro?
    Od prvních kontaktů s FIFOU až po tento okamžik se jedná o dobu zhruba rok a půl dlouhou. Pro někoho se to může zdát jako dlouhá doba, mně osobně to však uteklo jako voda. Od prvopočátečních myšlenek jsme ušli opravdu velký kus cesty, ale je třeba říct, že nás další velký kus cesty ještě čeká. Nedělním utkáním to tedy rozhodně nekončí. Přál bych si, aby to bylo utkání, které to naopak úspěšně odstartuje.

    Co všechno se během toho roku a půl událo?
    V úvodu se jednalo o nabírání prvních teoretických zkušeností. Následovala školení, semináře, workshopy, ale i samotná praxe - ať už to bylo offline testování při utkáních nejvyšší soutěže, kdy si videoasistent rozhodčího zkoušel vyhodnocovat situace sám pro sebe, ale tak, aby je dokázal odborně pojmenovat v případech, že by to daný moment během utkání v online režimu vyžadoval. Tyto klipy se posílaly na univerzitu do Lovaně s popisem daných situací, kde docházelo k jejich vyhodnocování týmem odborníků z univerzity a z FIFY. Následovala zpětná vazba, aby bylo zřejmé, co bylo dobře, co špatně a co by šlo udělat lépe. 

    Po této offline fázi, která skončila koncem jara, jsme dostali povolení k testování v online režimu v utkáních nižších soutěží, resp. Juniorské ligy. Takto jsme otestovali 9 zápasů. Kromě toho jsme na vybraných stadionech HET ligy zkoušeli technologická propojení. Než došlo k odstranění všech výpadků a poruch, zabralo to také nějaký čas. Objížděli jsme stadiony, zkoušeli jsme, proč různé technologické náležitosti fungují tady, ale nefungují jinde, jednoduše bylo potřeba vše otestovat. Věřím, že vše dotáhneme do zdárného konce.

    Technologické testování proběhlo na všech stadionech klubů v HET lize?
    Na některých stadionech jsme technologické propojení ještě neodzkoušeli, ale určitě nás to v blízké době čeká. Každý stadion má odlišnou infrastrukturu, proto jsou tam také rozdílná propojení s hrací plochou. Někde docházelo k výpadkům, protože byla například nevhodně nastavená anténa. To vše potřebujeme vychytat a odstranit. Než proběhne samotné utkání na kterémkoli ze stadionů, musí se vše několikrát otestovat tak, aby v samotný den utkání již nedocházelo k selháním či výpadkům. I toto testování je předepsané, proto není možné jen tak přijet na stadion s tím, že se bude utkání natáčet.

    Jak se připravujete na nedělní utkání Sparty s Mladou Boleslaví, kde bude v historii HET ligy poprvé zapojen videoasistent rozhodčího?
    Připravuji se mentálním tréninkem a osvěžuji si jednotlivé situace neustále dokola. S rozhodčími budeme mít schůzku a proběhne také speciální příprava před utkáním, kde si vše podstatné projdeme bod po bodu. Rozhodně to nepodceňujeme, a jelikož jsem věčný optimista, věřím, že to zvládneme.

    Jsou v souvislosti s projektem videoasistenta rozhodčího proškoleni všichni ligoví rozhodčí?
    V současné době je pro tento projekt vybráno osm rozhodčích. Počítáme s tím, že pokud by v budoucnu došlo k navýšení počtu utkání s videem, přibírali bychom další. Momentálně je počet proškolených rozhodčích dostačující pro to množství utkání, se kterým počítáme.

    Mluvil jste o vyhodnocování materiálů, které jste v rámci testování a příprav zasílali odborníkům. Jakou jste obdrželi zpětnou vazbu? 
    Po offline fázi jsme dostali povolení k online režimu právě na základě dodaných materiálů. To povolení k dalšímu kroku pro nás bylo svým způsobem jako vyznamenání. Pokud by v těch materiálech došlo k nějakým pochybením, nebo bychom se například správně netrefovali do situací na hrací ploše, povolení bychom nedostali a byli bychom nuceni pokračovat dále v offline verzi až do té doby, než bychom dodali lepší materiály. 

    Zpětná vazba na utkání v online režimu byla podobná. Klipy z utkání a popisy situací jsme zasílali opět na univerzitu do Lovaně, kde byly zpětně vyhodnocovány. Ohlasy byly pozitivní, a proto jsme obdrželi povolení k ligovému utkání. Kroky jsou to postupné. FIFA tomu přikládá maximální důležitost. Nejde jen o to zavést video v české lize, ale jde i o zpětnou vazbu pro FIFU. Jedná se o celosvětově důležitý projekt a FIFA je zodpovědný orgán, který potřebuje mít pozitivní ohlasy ze všech zúčastněných zemí. I proto jsme velmi obezřetní, jdeme do toho s pokorou a víme, že nás čeká ještě spousta práce. Testování bude nadále pokračovat v přátelských utkáních nebo zápasech Juniorské ligy.