<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    Ředitel Minář: Odchody neplánujeme, klauzulím se ale nemůžeme bránit

    Jeho Sigma je na druhém místě tabulky, což v létě neočekával ani ten největší olomoucký optimista. Sportovní ředitel Hanáků Ladislav Minář ale zůstává nohama pevně na zemi. Co v obsáhlém rozhovoru prozradil o zimních změnách v kádru? Jak pravděpodobný je návrat Davida Rozehnala či proč tak chválí stopera Václava Jemelku?

    Ředitel Minář: Odchody neplánujeme, klauzulím se ale nemůžeme bránit

    Po 13 kolech je Sigma na druhém místě tabulky, což se určitě nečekalo. Co všechno stojí za takovým úspěchem?
    Máte pravdu, že podobné umístění po 13 kolech jsme před sezonou nečekali ani my. Za tím, že jsme takhle nahoře, stojí podle mě hlavně dva aspekty. Prvním je vydařený start do soutěže a tím druhým fakt, že je mužstvo už delší čas pospolu. Navíc do něj skvěle zapadli talentovaní hráči jako Jemelka, Kalvach nebo Texl. A zapomenout nesmím ani na osobnost trenéra Václava Jílka, který po sestupu do druhé ligy udělal s týmem obrovský kus práce. Vtiskl mu jasnou herní tvář, jež navíc přináší i výsledky.

    Výkony kterého hráče vás zatím nejvíce překvapují? Kdo vám udělal největší radost?
    Pro mě je největším překvapením jednoznačně Vašek Jemelka. A pokud bych měl říct ještě někoho dalšího, tak jmenuje Lukáše Kalvacha.

    Kalvach s Texlem se v létě vrátili do Sigmy z hostování. Bylo od začátku jasné, že si je necháte v kádru pro první ligu?
    Co se týče konkrétně těch dvou, tak jelikož jsme v létě dokázali přivést Michala Obročníka, vypadalo to, že jednoho z nich pustíme znovu někam hostovat. Celá situace se ale změnila tím, že se Obročník zranil. Rozhodli jsme se tedy ponechat si oba dva a sám vidíte, jaké nakonec našli v týmu uplatnění. Kalvach odehrál úplně všechny zápasy a důležitý je pro nás i Texl. Oba zkrátka ukázali kvalitu. Tím dosavadním „number one“ je ale pro mě Jemelka, který jde nahoru každý zápas.

    V čem podle udělal ten největší výkonnostní progres?
    Vašek je hlavně abnormálně skromný a pracovitý hráč. Je to kluk, který nekouká na peníze, ale na to, že by chtěl ve fotbale něco dokázat. Když se zrovna s ním budu bavit o nové smlouvě, tak jsme za 30 minut na všem dohodnutí. Je to houževnatý dříč, jenž má sportovní stránku vždy na prvním místě.

    Co říkáte na to, že hned dva vaši hráči – Šimon Falta s Davidem Houskou – se dostali na podzim do reprezentace? Mohou se časem vypracovat až v opory národního týmu?
    To je otázka toho, jakým způsobem je bude vnímat trenér národního mužstva. Kromě nadstandardní výkonnosti ale klukům do reprezentace jistě pomohlo i to, že se Sigmou hrají v popředí tabulky. Jsou tak více na očích, což je jenom dobře. Aby se ale dokázali výrazněji prosadit i v nároďáku, k tomu budou potřebovat také nezbytný kus štěstí. Na to se teď těžko odpovídá. Já ale samozřejmě věřím, že jim sportovní forma vydrží co nejdéle.

    Jednou z velkých zbraní Sigmy je i to, že mužstvo táhnou vlastní odchovanci. Pomohla vám k tomu sezona ve druhé lize, kde jste si mohli hráče vyzkoušet?
    Když se podíváte do minulosti, tak Sigma čerpala z vlastních hráčů vždycky. Určitě to tedy není záležitost jen této sezony. Že jich ale nyní máme v mužstvu tolik, je dílem více faktorů. Ať už jde o kvalitní práci s mládeží jako takovou, štěstí na silné ročníky nebo osobu trenéra, který se nebojí zapojovat mladé hráče. Ale tohle není černo-bílé. Dobře víme, že s odchovanci jsme v posledních letech také dvakrát spadli do druhé ligy. Někdy se týmu daří, někdy zkrátka ne. Dávat prostor talentovaným klukům je však správný směr a myslím, že tak z 80 % stojí současná Sigma na svých odchovancích. Kdybychom ale chtěli hrát každý rok o ty nejvyšší možné příčky, tak myslím, že jen s nimi se to uhrát nedá.

    Sám jste zmínil vliv trenéra Jílka, s nímž jste nedávno prodloužili kontrakt až do léta 2019. Byla to pro vás priorita?
    Určitě ano. Když máme rozdělanou práci, je potřeba mít dobrý stavební kámen. A to v podobě kouče Jílka určitě máme. Je jasné, že vzhledem k našemu postavení v tabulce a zvýšenému zájmu o naše hráče se může stát, že v zimě dojde k nějakým změnám uvnitř kádru. O to víc je ale nutné mít kvalitního trenéra se svou filozofií, bez které by to ani nešlo. Proto jsem moc rád, že jsme se s Vaškem Jílkem dohodli na nové smlouvě. Na druhou stranu je to sport a nikdo vám teď nezaručí, že trenér dodrží kontrakt až do konce.

    Jak moc těžké bylo po loňském sestupu odolat některým tlakům na Jílkovo odvolání z funkce? Neudělali jste to a teď sklízíte ovoce…
    Tohle je vždycky hodně složité. Když jsme loni sestoupili a po třech kolech druhé ligy měli tři body za tři remízy, fanouškům docházela trpělivost. Stadionem se ozývalo „Jílek ven!“ i „Minář ven!“, což samozřejmě není nic příjemného. Vždycky je ale důležité si ve správnou chvíli vyhodnotit, zda se ta změna udělat má nebo ne. A o mně je známo, že rozhodně nejsem ten, kdo hned volá po odvolání kouče. Sám jsem ostatně trénoval, takže to vidím i z té druhé stránky. Vím, že všechny kroky potřebují čas. Nicméně ano, určité tlaky na Jílkovo odvolání tehdy skutečně existovaly. O to víc jsem ale rád, že jsme je spolu s Milanem Máčalou, jenž je v našem klubu důležitým sportovním poradcem, ustáli a trenéra podrželi. Snad se nyní ukazuje, že to bylo správné rozhodnutí.

    Jako nováček měla Sigma jasný předsezonní cíl se zachránit v soutěži, jenže s jídlem roste chuť. Nenastal tedy čas tyto mety přehodnotit?
    Podívejte se, já jsem v tomhle počtář a realista. Ve druhé lize jsem měl spočítáno, kolik bodů by nám mělo stačit k postupu, teď si zase hlídám, kolik by jich mělo stačit k záchraně (s úsměvem). Ta je pro mě pořád na prvním místě. Čím dřív budeme mít jistotu, že budeme hrát ligu i v příští sezoně, tím lépe. A teprve potom se můžeme bavit o té nadstavbě, tedy kam až budeme schopní vlastně vystoupat. Znovu ale říkám, že jsem v tomhle realista. V úvodu sezony byla naše forma skvělá, ale teď se mi zdá, že už začala malinko klesat, navíc se na nás každý soupeř dobře připraví. Do konce podzimu ještě nicméně zbývají tři kola. Po nich budeme vědět víc. V téhle fázi soutěže ale o nějakých pohárových ambicích vůbec nepřemýšlím.

    Další věcí je, co se Sigmou udělá zimní přestupové období. Jak těžké pro vás bude udržet stávající kádr?
    Předně bych rád zdůraznil, že Sigma nemá absolutně žádný zájem, aby z toho základního kádru, kam počítám nějakých třináct lidí, někdo někam odcházel. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že se nám na podzim sice podařilo prodloužit smlouvy asi deseti hráčům, podmínkou několika z nich však byla výstupní klauzule. Jejich agentury měly nějakou představu, a kdybychom na tohle nepřistoupili, těžko bychom došli k dohodě. Pokud tedy někdo v zimě přestoupí jinam, bude to na základě klauzule, které se nebudeme moci bránit. Ta finanční výše je však solidní, takže po ekonomické stránce na tom klub tratit určitě nebude. Sama Sigma ale nemá žádný zájem, aby ji někdo opouštěl.

    V létě se mluvilo o tom, že Slavia krouží kolem útočníka Tomáše Chorého. Prozradíte, jak moc to bylo konkrétní?
    Co se týče Slavie, tak ohledně Tomáše Chorého s ní v létě neproběhl vůbec žádný kontakt. 

    A co případný návrat stopera Davida Rozehnala, který ve 37 letech hraje za belgické Ooestende. Je jeho comeback pro vás vůbec téma?

    Já myslím, že kdyby se chtěl David vrátit, tak po té sportovní stránce by měl mužstvu pořád co dát. Minimálně ještě jednu sezonu. Jeho zkušenosti by se navíc daly využít i v managementu klubu, což by mohlo být zajímavé i pro něj.

    Jste s ním tedy v pravidelném kontaktu?

    Abych řekl pravdu, tak za poslední rok a půl sledujeme Davidovu situaci každé přestupní období. Jeho přesvědčením zatím vždycky bylo, že chtěl zůstat v zahraničí. Je ale jasné, že čím déle bude svůj návrat oddalovat, tím se sužuje náš prostor ho využít ještě jako hráče. Nicméně ho pozorně monitorujeme.

    Mohl by se vrátit už teď v zimě?
    Nemyslím si to.V Belgii má rodinu a že by se chtěl vrátit v rozehrané sezoně, není podle mě moc pravděpodobné. Ale to říkám něco, co jen odhaduji. Nechci mluvit za Davida. Nicméně si myslím, že jeho návrat teď v lednu není na pořadu dne

    K tématu