<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Potřebovali najít nějakého viníka, říká brankář Diviš o jednání Boleslavi

    Ten zápas bude mít pro jednatřicetiletého gólmana Jakuba Diviše vskutku speciální příchuť. Na Stínadla totiž v sobotu přijede Mladá Boleslav, která ho po pár kolech aktuální sezony potupně přeřadila do juniorky. Útěchu našel až v Teplicích, kde je z něj navíc při zranění Tomáše Grigara gólman číslo 1.

    Potřebovali najít nějakého viníka, říká brankář Diviš o jednání Boleslavi
    Při zranění Tomáše Grigara se posouváte do role jedničky. Předpokládám ale, že takhle jste si svůj přesun mezi tyče jistě nepředstavoval…
    Přesně jak říkáte. Nikdo Tomášovi nepřál, aby se zranil. Už jsem říkal, že si moc přeji, aby se brzy uzdravil a mohl s námi znovu trénovat. Chtěl jsem se po příchodu do Teplic poprat o místo jedničky, ale rozhodně jsem nečekal, že se do brány dostanu kvůli Tomášově zranění.

    Jak to s Tomášem Grigarem vlastně aktuálně vypadá? Jste spolu v pravidelném kontaktu?
    Jsme samozřejmě v kontaktu. Tomáš jezdí do Teplic na rehabilitaci a podstupuje různé procedury, které by měly urychlit jeho návrat. Prognózy ale vypadají na to, že do konce podzimní části se už vrátit nestihne. Přece jenom se jedná o postranní kolenní vaz.

    Kvůli zranění Grigara dorazil ve středu na Stínadla váš bývalý parťák z Mladé Boleslavi Jan Šeda. Co na to říkáte?
    My se spolu známe hroznou dobu. Máme spolu výborný vztah a nevidím v jeho příchodu vůbec žádný problém. Je trochu paradoxní, že náš první zápas bude proti Mladé Boleslavi, kde jsme oba chytali. Při Tomášově zranění je každopádně třeba, aby v týmu byli dva zkušenější gólmani. Pro nás bude Honza posilou.

    Neptal se vás předtím, než přijal nabídku Teplic, na nějaké informace o klubu?
    Napsali jsme si asi den předtím, než přijel na trénink do Teplic. Nijak to ale se mnou neprobíral, na všem byl už domluvený. Víc toho neproběhlo.



    Už jste zmínil, že vás čeká souboj s Boleslavi, kde vás po čtyřech kolech této sezony přeřadili do juniorky. Bylo to pro vás velké zklamání?
    Samozřejmě ano. Podle mě jsem neodchytal zápasy, v nichž jsem dostal příležitost, vůbec špatně. Inkasované góly nešly na moje triko. Viděl bych to spíš tak, že v Boleslavi potřebovali najít nějakého viníka. Proto mě a Pavla Čmovše přeřadili do juniorky, což stejně nic nevyřešilo. Vedení s trenérem se ale takto rozhodlo a my to museli respektovat. Bylo mi řečeno, že si mohu najít nové angažmá. Nakonec jsem zamířil do Teplic.

    Jak vám to tehdy vysvětlili?
    Trenér si mě zavolal k sobě do kanceláře a něco mi ohledně celé situace říkal. Myslím si, že by nebylo dobré to ventilovat, mělo by to zůstat mezi námi. Pro mě ale důvody, proč jsem byl vyřazen z kádru, nebyly moc směrodatné. Bylo to takové, jako když mě chtějí někam uklidit. Těžko se to vysvětluje. Musel jsem se ale podle toho zařídit a samozřejmě jsem cítil zklamání, jelikož jsem do sezony nastoupil jako jednička a nepředváděl špatné výkony. Rozhodně jsem se z toho ovšem nijak nehroutil. Snažil jsem se najít řešení, což se také povedlo.

    Vyčítáte trenéru Dušanu Uhrinovi, že vás s Pavlem Čmovšem de facto hodil přes palubu?
    Nechci říct, že bych to někomu vyčítal. Má situace v Mladé Boleslavi byla delší dobu taková nejistá. To přináší fotbal. Každopádně jsem tam skončil a je to pro mě uzavřená kapitola. Nyní se soustředím pouze na Teplice, kde chci podávat co nejlepší výkony.

    Jaký jste měl s trenérem Uhrinem vlastně vztah?
    Ze začátku jsme měli dobrý vztah. Trenér Svědík mi dal v zimě možnost odejít, v létě ale přišel k týmu Uhrin a ten chtěl, abych v kádru zůstal. Náš vztah byl zcela normální, profesionální ve smyslu trenér - hráč. Nebyl tam žádný problém. Vše se změnilo až po vypadnutí s albánským Korce, kdy mi bylo řečeno, že už nebudu chytat.



    Boleslav měla celkově špatný úvod sezony. Co bylo podle vás tím hlavním problémem?
    Já si nemyslím, že se začátek sezony až tak nepovedl. Ono se to hodnotí podle Evropské ligy, kde jsme vypadli s podceňovaným Korce, které se ale nakonec dostalo až do základní skupiny... Žádný slabý soupeř to nebyl. Šance byly tehdy 50 na 50. A podle mě jsme ani nehráli nijak špatně. Vše se rozhodovalo až v penaltovém rozstřelu, kde je to vždycky loterie. Kvůli vypadnutí se pak ale začalo až příliš točit se sestavou. Všichni vnímali jako neúspěch, že se nepostoupilo, jenže tehdejší sestava fungovala. A nejde vůbec o mě, ale celkově mužstvo šlapalo. Následně se to ale rozházelo. Přišly porážky v lize a celé se to sesypalo. Boleslav se z toho doteď ještě nedostala.

    Bral jste tedy laso z Teplic jako vysvobození?
    Měl jsem několik nabídek, některé byly i ze zahraničí. Rozhodli jsme se ale s rodinou, že chceme zůstat v Česku. Navíc Teplice jsou mančaftem, který hraje v horních patrech tabulky. Pro mě to byla super nabídka. Byl jsem za ni hrozně rád, takže celé jednání probíhalo velmi rychle. 

    Je jasné, že proti Boleslavi budete mít o motivaci postaráno…
    Samozřejmě bych chtěl proti ní uspět. Na druhou stranu je ale třeba se koukat na ten zápas trochu střízlivěji, aby nedošlo k přemotivování, z čehož vyplývají chyby. Emoce se proto snažím korigovat. 

    Čím nejvíc by Boleslav mohla o víkendu hrozit?
    Musíme být hodně obezřetní, protože Boleslav je mužstvo plné výborných fotbalistů. To, že se jim teď nedaří, rozhodně neznamená, že by se jednalo o slabý tým. Jsou sice dole v tabulce, ale jejich síla je obrovská. Jde jen o to, aby si to kluci srovnali v hlavě a začali si věřit. Až se jim to povede, půjdou tabulkou hodně rychle nahoru. Nicméně doufám, že ještě teď o víkendu to nenastane (úsměv).



    Nežádal od vás trenér Šmejkal nějaké taktické rady?
    Zatím jsme se o tom nebavili. Pokud ale bude chtít nějaké informace, jistě se na to ještě najde prostor.

    Teplice zatím dostávají poměrně dost gólů. Co je podle vás tou největší příčinou?
    Těžko říct. Já jsem v Teplicích teprve chvíli, abych se mohl pouštět do nějakých analýz. V zápasech, které jsem viděl, jsme ale dostávali branky po individuálních chybách. Není to tedy chyba obranného systému. Musíme ale zapracovat na tom, abychom těch zbytečných zavání dělali co nejméně.

    Působil jste na Slovensku, ve Skotsku i Bulharsku. Kde se vám líbilo ze všeho nejvíc?
    Mám to trochu rozdělený, co se týče hlediska sportovního a týmové party. S tou jsem byl nejvíc spokojený na Slovensku, kde jsem strávil opravdu příjemné roky. Fotbalově to bylo zase super ve Skotsku, kde byla výborná atmosféra. Všichni tam fotbal hodně prožívají a celkově se tam vše dělá jinak, než na co jsme u nás zvyklí. A zajímavé to pro mě bylo i v Bulharsku, kde především fanoušci jsou do fotbalu neskutečně zapálení. Naopak sportovní kvalita tam nebyla na takové úrovni jako na ostrovech.

    Chtěl byste se ještě do ciziny vrátit?
    Nyní máme tříletého kluka, takže si myslím, že pro rodinu je nejlepší, abychom zůstali v Česku. Pokud ale z ciziny přijde taková nabídka, která pro mě i mou rodinu bude mimořádně zajímavá, budu o tom samozřejmě uvažovat. Momentálně ale dáváme přednost setrvání doma. 

    A jaké jsou vaše nejbližší fotbalové cíle?

    Chci podávat co nejlepší výkony v Teplicích. Aby se dařilo mně i mužstvu. Cílem je samozřejmě pohybovat se co nejvýše v tabulce. Uvidíme, na co to bude nakonec stačit. 

    FOTO: fkteplice.cz, ČTK