<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Hradec pod lupou: Ani skvělý Ottmar další sestup neodvrátil

    Obrovské zklamání. Takový pocit zavládl po uplynulé v sezoně v Hradci, kde musí skousnout další pád do druhé ligy. Východočechy tam poslala především nemohoucnost v útoku a slabá úspěšnost na domácím stadionu. Tyto slabiny nedokázal přebít ani skvělý Radim Ottmar v bráně.

    Hradec pod lupou: Ani skvělý Ottmar další sestup neodvrátil

    Hodně frustrace si během sezony prožili fotbalisté Hradce, kteří museli čelit hned několika překážkám. Nucené vyhnanství v Mladé Boleslavi, nízká produktivita, opakující se poklesy formy i špatné vztahy klubu s tvrdým jádrem fanoušků - to všechno táhlo mužstvo ke dnu. A tak ani nepřekvapí, že i když většinu ročníku strávil Hradec mimo sestupové příčky, tak zase spadl o soutěž níž.

    Přitom sezonu odstartoval skvěle, když v prvním kole zvítězil 3:0 na Bohemians. Velkou komplikací pro tým nebyl ani fakt, že z důvodu rekonstrukce stadionu odehrál první čtyři domácí utkání sezony v Mladé Boleslavi, kde získal šest bodů z možných dvanácti. Po návratu domů k "Lízátkám" to totiž paradoxně bylo mnohem horší. Na tři body ze svého stadionu čekali Hradečtí dlouhých jedenáct zápasů, což je de facto stálo záchranu. Prvních pět skutečně domácích klání navíc Východočeši ztratili s hrozivým skóre 4:13.

    I tak ale podzim trávili jako dvanáctý tým tabulky, za což děkovali hlavně dvěma venkovním listopadovým výhrám v řadě (na Slovácku a v Teplicích). Jejich náskok na předposlední Jihlavu činil po první části sezony tři body. "Jsme rádi, že jsme se celý podzim drželi mimo sestupové příčky. Pokud ale na jaře nezačneme vyhrávat doma, se záchranou ještě budeme mít problémy," tušil trenér Bohuslav Pilný.



    Na klidu mu určitě nepřidaly ani vyostřené vztahy mezi některými fanoušky a vedením klubu. Situace dokonce došla tak daleko, že tvrdé jádro příznivců odmítalo chodit na domácí zápasy do doby, než z klubu odejdou předseda představenstva Jan Michálek i marketingový manažer Milan Šedivý. Po sérii pěti podzimních porážek navíc skalní kotelníci ještě přitvrdili, když žádali i hlavu ředitele Richarda Jukla a trenéra Pilného. Šéfové klubu však na žádná ultimáta nepřistoupili. "Je neakceptovatelné, aby diváci odvolávali vedení," vysvětlil sportovní manažer Pavel Krmaš. I pro jarní část tedy zůstalo vše při starém.

    Bojkot fanoušků dál nejvíc odnášeli sami hráči, kteří se "doma" viditelně trápili. První jarní výhru tak museli zaznamenat venku, když ve 22. kole zvítězili 3:1 ve Zlíně. V předchozích pěti jarních duelech ale získali jen dva body a vstřelili pouze jeden gól, což trenérský tandem Bohuslav Pilný - Milan Frimmel přimělo podat rezignaci. Vedení ji ale odmítlo přijmout a triumf ve Zlíně situaci na chvíli uklidnil.

    Žádné trvalejší zlepšení však nenastalo. Mátožný Hradec prohrál dalších pět zápasů v řadě a v tabulce se propadl ke dnu, odkud tři kola před koncem ztrácel na čtrnáctou Jihlavu dva body. Až v této chvíli se váhající šéfové klubu rozhodli konečně jednat. Odvolali trenéry a do pozice hlavního kouče povýšili úspěšného kouče mládeže Karla Havlíčka, který se měl pokusit o zázrak.



    A ten málem nastal, neboť Havlíček hned napoprvé dokázal to, o co se Pilný marně pokoušel celou sezonu. Zvítězil totiž doma v Hradci, když porazil 2:1 Slovácko. V následujícím kole ale "votroci" po bitvě padli 2:3 na Spartě, takže zápas před koncem soutěži už měli sestupovou jistotu. Do druhé ligy se zřítili potřetí za poslední čtyři roky.

    "V poslední době Hradec vždycky zvládal postoupit hned zpět. Věřím, že najdeme sílu a možnosti, aby to vyšlo i za rok," uvedl po sestupu Havlíček. Podle něj je k ustálení týmu v první lize nutné, aby se v Hradci postavil nový stadion, o kterém se několik let mluví. "Na první ligu je ten současný až nedůstojný. Chceme vyhrávat doma, a proto potřebujeme co největší podporu fanoušků," nastínil hlavní cíle klubu muž, jenž má za úkol dovést svůj tým co nejdříve zpět mezi elitu.