<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Jedenáctka sezony: Šest slávistů, hvězdy Teplic i opora Příbrami

    Hned šest borců mistrovské Slavie, dva fotbalisté Teplic a po jednom zástupci Plzně, Sparty i poslední Příbrami. Tak vypadá Jedenáctka sezony, jak ji vybrala naše redakce.

    Jedenáctka sezony: Šest slávistů, hvězdy Teplic i opora Příbrami

    Jiří Pavlenka (SK Slavia Praha)

    Mrštný gólman, který vyhrál souboj o post týmové jedničky jak nad Martinem Berkovcem, tak i Přemyslem Kovářem. Ve 28 ligových zápasech vychytal 12 nul a ovládl statistiku inkasovaných branek na zápas, když průměrně obdržel 0,68 gólu na utkání. Také získal cenu pro Brankáře sezony. 

    Věděli jste? Když pětadvacetiletý Pavlenka před rokem a půl přicházel do Slavie, na stole měl hned několik nabídek. Vážný zájem o něj projevily kluby z Nizozemska nebo Francie, doma se mluvilo především o Jablonci. 

    Jan Krob (FK Teplice)


    Jedna z hlavních opor Teplic má za sebou parádní sezonu, v níž rozdávala přesné pasy a nahrávky jako na běžícím pásu. Výsledkem bylo 12 asistencí, což je ligový rekord mezi obránci. Kvůli žlutým kartám však musel vynechat poslední dvě kola a tým ze Stínadel to možná stálo poháry.

    Věděli jste? Ačkoli Krob připravil v minulém ročníku hned 12 branek, on sám se v lize naposledy trefil v listopadu 2015, kdy se prosadil do sítě Jablonce.

    Roman Hubník (FC Viktoria Plzeň)

    I ve 32 letech patří k nejlepším stoperům soutěže a ne náhodou získal podruhé v řadě cenu pro Obránce sezony. Svůj hlavní cíl, tedy dovést Viktorii k obhajobě titulu, sice nesplnil, na druhou stranu ale řídil nejlepší defenzivu v soutěži (jen 21 inkasovaných gólů). Do herní pohody mu pomohlo i to, že loni v létě ukončil reprezentační kariéru a mohl se už soustředit jen na klub.

    Věděli jste? Po návratu do Plzně z hostování v Olomouci (leden 2016) se Hubník v lize ještě neprosadil. Jeho nejplodnějším střeleckým obdobím bylo jaro 2009, kdy v dresu Sparty skóroval čtyřikrát.


    Simon Deli (SK Slavia Praha)


    Nesmlouvavý tvrďák, s nímž bolí každý souboj. To je respektovaný hlavičkář z Pobřeží slonoviny Simon Deli, který na své pověsti nic neztratil ani v uplynulé sezoně. Slávistická jistota a hlavní dispečer celé defenzivy, která inkasovala pouze o gól víc než Plzeň. Ve Spartě si asi rvou vlasy, že tohoto zadáka kdysi pustili s lehkým srdcem pryč.

    Věděli jste? Kolem Deliho dlouhodobě krouží řada zahraničních klubů. Loni v létě byl už takřka hotov jeho přestup do Marseille, která však na poslední chvíli z obchodu vycouvala. Hráče sledovat však nepřestala.

    Vjačeslav Karavajev (AC Sparta Praha)

    Zřejmě nejlepší hráč Sparty v uplynulé sezoně. Tedy minimálně na podzim, kdy tento ruský bohatýr vstřelil dva góly a navrch přidal sedm asistencí. V sezoně se mu také povedla jedna parádní záležitost, když si gólovou nahrávku připsal ve čtyřech utkáních po sobě. Navíc se trefil ve vítězném duelu s Plzní.

    Věděli jste? Loňský příchod Karavajeva do Sparty mohl proběhnout už o rok dříve, kdy ho do týmu doporučoval šéftrenér letenské mládeže Jaroslav Hřebík. Trenér Zdeněk Ščasný ale tenkrát upřednostnil Němce Marcuse Steinhöfera. A ten v Praze zcela vyhořel...

    Jaromír Zmrhal (SK Slavia Praha)

    Slávistický klenot středové formace byl důležitým článkem mužstva v honbě za titulem. Vstřelil sedm gólů a na dalších pět přihrál, což z něj dělá třetího nejlepšího střelce týmu. Navíc potvrdil pověst sparťanského kata, když už ve dvou ročnících po sobě obral Letenské svými góly o tři body. 

    Věděli jste? Zmrhal byl jediným hráčem, jemuž zástupce majitele Slavie Jaroslav Tvrdík dal v zimě zelenou k odchodu. Jeho přestup do Werderu Brémy se však nakonec neuskutečnil. 


    Josef Hušbauer (SK Slavia Praha)


    Sice už nedává tolik branek jako kdysi, jeho přínos pro tým je však pořád enormní. Známý flegmatik to dokázal i v uplynulé sezoně, v níž odehrál 29 utkání a připsal si 3 góly a 10 asistencí. Navíc ovládl statistiku Chance index, když za nahrávky do vyložených šancí získal 361 bodů. Po Spartě tak slaví titul i se Slavií.

    Věděli jste? V sezoně 2013/2014 vstřelil Hušbauer 18 branek, což je stále ligový rekord mezi záložníky.

    Michael Ngadeu-Ngadjui (SK Slavia Praha)

    Do Edenu přišel loni v létě z Rumunska za částku okolo 13 milionů korun, po lednovém mistrovství Afriky se však jeho cena vyšplhala minimálně na desetinásobek. Coby defenzivní štít Kamerunu totiž na turnaji v Gabonu dokázal hned dvakrát skórovat a skvělou formu si přenesl i do české ligy, kde hned v prvním utkání po návratu ze šampionátu sestřelil hattrickem Příbram. Slavia v něm zkrátka našla zlatý důl a vůbec nevadí, že v něm původně viděla spíš stopera. 

    Věděli jste? Ngadeu přestoupil do Slavie na základě moderních statistik, podle kterých si posily do týmu vybírá třeba dánský Midtjylland.

    Tomáš Pilík (1.FK Příbram)

    Není obvyklé, aby se v nejlepší sestavě sezony objevil hráč posledního týmu tabulky. Příbramský Tomáš Pilík si však tuto čest naprosto zaslouží! A to především za skvělé jaro, v němž tento prvotřídní exekutor přímých volných kopů držel Středočechy dlouho nad vodou. Důkazem jest jeho 15 hráčských bodů (8 + 7), které mu zaručily třetí místo v tabulce produktivity. 

    Věděli jste? O Pilíka byl po sezoně velký zájem z mnoha klubů. Spekulovalo se zejména o Zlínu, technický šikula si ale vybral nabídku z Brna.


    Martin Fillo (FK Teplice)


    Podle jeho skvělých výkonů se dá zarytě tvrdit, že zraje jako víno. Ve 31 letech totiž teplický štírek patřil k hlavním hvězdám sezony, když hned osmkrát skóroval a obdržel cenu pro nejlepšího záložníka. Navíc prokázal, že umí udeřit po pohledné akci i přesnou střelou z dálky. Skončí to přestupem do ještě většího klubu, než je ten ze Stínadel? 

    Věděli jste? Skvělá forma Filla vynesla zpět do reprezentace, kam byl před pár dny nominován po dlouhých osmi letech. Kvůli zdravotním problémům se ale musel kouči Karlu Jarolímovi z účasti v národním mužstvu omluvit. 

    Milan Škoda (SK Slavia Praha)

    Slávistický král, který dotáhl svůj soubor až k vytouženému titulu. On sám se na něm podílel 15 góly a šesti gólovými nahrávkami, čímž se stal suverénně nejproduktivnějším fotbalistou soutěže. Poprvé v kariéře také získal cenu pro nejlepšího kanonýra sezony, byť o korunu se musel podělit se sparťanem Davidem Lafatou. 

    Věděli jste? Hráč sezony Škoda je vůbec prvním slávistou, jenž v rámci české ligy vyhrál závod střelců.