<
28.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Brankářem sezony je slávista Pavlenka, záložníkem Fillo z Teplic

    Po závěrečném ligovém kole se v neděli v Praze uskuteční už tradiční fotbalový Galavečer, který poběží v přímém přenosu na ČT2 od 19:00 a na němž se mimo jiné vyhlásí jméno Hráče či Trenéra sezony. Už teď jsou ale známí vítězové doprovodných anket tak, jak je vybrali samotní hráči, trenéři a vybraní novináři. Kdo tedy získá cenu pro nejlepšího brankáře, obránce, záložníka nebo útočníka?

    Brankářem sezony je slávista Pavlenka, záložníkem Fillo z Teplic
    Brankář sezony:

    Nejlepším gólmanem soutěže se po tříleté nadvládě nestal brankář Plzně Matúš Kozáčik, ale pětadvacetiletá opora Slavie Jiří Pavlenka. Tedy muž, jenž do sezony (2. předkola EL) vstoupil z pozice dvojky, už po prvním utkání ale povýšil a ligu začal coby jednička.

    Jeho postavení v týmu ještě zesílilo po pátém kole, kdy do Edenu přišel nový trenér Jaroslav Šilhavý. Ten má v Pavlenku stoprocentní důvěru a hbitý gólman mu ji vrací tím nejlepším možným způsobem. Svůj tým drží v každém utkání a daří se mu i dle statistik. Za 27 kol vychytal jedenáct čistých kont a v průměru inkasoval skvělých 0,7 gólu na zápas.

    Pražané v něm tak našli plnohodnotného nástupce legendárního Martina Vaniaka, který jim v roce 2009 vychytal jejich poslední titul. Reprezentant Pavlenka má nakročeno k tomu stejný úspěch zopakovat...

    "Být Brankářem sezony je moc hezké ocenění. Vážím si toho, protože jsem to nečekal. Je to asi odměna za práci, kterou do toho vkládám. Jsem rád, že pomáhám týmu k úspěchům a věřím, že jim pomohu i v sobotu proti Brnu," svěřil se Pavlenka.


    Obránce sezony: 

    Mezi obránci zvítězil stejně jako loni lídr Plzně Roman Hubník. Dvaatřicetiletý rodák z Halenkova na hřišti působí coby neprostupná skála, s níž bolí každý souboj. Navíc jako skvělý hlavičkář je extrémně nebezpečný při standardních situacích. 

    V tomto ligovém ročníku chyběl na hřišti jediný zápas a dohromady absolvoval hned 172 obranných soubojů, což je sedmá největší porce v soutěži. Ještě zajímavější ale je, že ačkoli se proslavil svým tvrdým stylem hry, tak v dosavadním průběhu sezony spáchal pouze 11 faulů, což ho řadí až na 14. příčku nejčastěji faulujících hráčů Plzně!

    "Ceny pro nejlepšího obránce si vážím, protože hlasovali kapitáni a trenéři všech ligových týmů. Tato sezona nebyla vůbec jednoduchá a o mistrovi rozhodne až poslední kolo. Stále jsme ve hře a budeme bojovat do poslední minuty," vzkázal Hubník.

    Trenéři si pochvalují také jeho vůdcovské schopnosti i skvělé čtení hry, které dlouho uplatňoval i v reprezentaci. Kariéru v národním mužstvu ale definitivně uzavřel po loňském mistrovství Evropy, kde Češi skončili už ve skupině.


    Záložník sezony:

    Nejlepším záložníkem sezony byl dvakrát v řadě zvolen lídr Sparty Bořek Dočkal, jehož letos vystřídal Martin Fillo. Teplický fotbalista, který v únoru oslavil 31 let, patří k nejzářivějším hvězdám celé sezony. V ní už stačil nasbírat osm gólů a tři asistence a je druhým nejproduktivnějším hráčem týmu, který navíc stále bojuje o vstupenku do evropských pohárů.

    "Vítězství v anketě je pro mě obrovská pocta z toho důvodu, že v ní hlasovali samotní hráči a trenéři. Uvědomuji si, že na hřišti bývám nepříjemným protivníkem. Proto je pro mě velké překvapení, že si zvolili zrovna mě," konstatoval Fillo, který po třicítce prožívá jedno z nejlepších období své kariéry. A ne náhodou byl vyhlášen Hráčem měsíce dubna.

    Dokonce se o něm začalo mluvit i v souvislosti s českou reprezentací, v níž se naposledy objevil před sedmi lety. Jeho skvělá forma podobným úvahám jen nahrává.

    "Reprezentace? Cítil bych se na ni! Ale to není otázka pro mě. A hlavně to ani nijak neřeším. Co přijde, to přijde. Já se soustředím jen na Teplice. Chci tady podávat co nejlepší výkony, protože naším vysněným cílem jsou evropské poháry," poukázal nedávno.


    Útočník sezony:

    Ocenění pro nejlepšího útočníka nepřevezme nikdo jiný než slávistický kanonýr Milan Škoda, jenž táhne svou družinu za mistrovským pohárem. Přitom nechybělo mnoho a svůj fotbalový um ukazoval v Číně. Právě tam měl totiž loni v létě namířeno, nakonec ho ale vedení Slavie udrželo v kádru.

    Jak se ukazuje, od šéfů klubu to byl prozíravý tah. Ofenzivní bourák totiž navázal na výkonnost z posledních dvou ročníků a připsal si už 15 gólů, což ho kolo před koncem řadí na první místo střelecké listiny po bok sparťana Davida Lafaty. Ten ale odehrál o 155 minut méně. 

    Pro Škodu, který ještě na podzim válel v lize spolu se svým bratrem Michalem, ale není boj o krále střelců to nejdůležitější. Mnohem raději by zvedl nad hlavu pohár pro mistra ligy, k čemuž má už hodně blízko.

    Navíc se v listopadu stal nejlepším kanonýrem Slavie v rámci české ligové historie, což mu dlouho nikdo jen tak neodpáře. Vždyť v červeno-bílém dresu zaznamenal už 54 branek, tedy o deset víc než druhý Stanislav Vlček.

    "Ocenění si pro nejlepšího útočníka si obrovsky vážím. Už jen z toho důvodu, že v anketách hlasují i trenéři a kapitáni prvoligových mužstev. Kdybych ale zisk téhle ceny komentoval po tom, co jsme získali titul, vážil bych si toho o to víc," přiblížil Škoda.


    Chance index:

    Ačkoli do konce sezony zbývá odehrát ještě jedno kolo, nejlepším hráčem ve statistice Chance index byl s předstihem zvolen Josef Hušbauer ze Slavie. Za nahrávky do gólových šancí totiž dosud nasbíral 344 bodů, což je o osm více než druhý Jan Krob. Rychlonohý bek Teplic ale kvůli žlutým kartám do sezony už nezasáhne a třetí Vukadin Vukadinovič ze Zlína již nemá šanci Hušbauera reálně předstihnout.

    Pro sedmadvacetiletého středopolaře Slavie se tak jedná o další výrazný milník kariéry. Jeho největším úspěchem dosud bylo 18 gólů z ročníku 2013/2014, kdy s touto vizitkou vyhrál střelecké dostihy. V ligové historii byl tak vůbec prvním záložníkem, jemuž se tento počin povedl. Postupem času ze však přeorientoval spíše na nahrávače, což dokonale potvrdil v aktuální sezoně.


    K tématu