<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    Šutér Pilík: Pořád žijeme, ale musíme udělat tři výsledky za sebou

    Jako správný vůdce táhne svůj tým za záchranou, k níž má ale Příbram pořád daleko. Bez osmadvacetiletého režiséra Tomáše Pilíka by však možná byla už bez naděje. Co na to říká sám hráč, v čem tkví kouzlo jeho přímých volných kopů a co prozradil o svých dalších plánech?

    Šutér Pilík: Pořád žijeme, ale musíme udělat tři výsledky za sebou

    Po dvou domácích výhrách v řadě jste zpátky v boji o záchranu, byť na nesestupové pozice stále ztrácíte šest bodů. Jak tedy vidíte šance na přežití v tuto chvíli?
    Pro nás je podstatné, že pořád žijeme. Musíme se o to ještě poprat. Dobře ale víme, že je potřeba udělat tři výsledky za sebou. A to není úplně lehké.

    Tomáš

    Pilík

    Klub: 1.FK Příbram

    Narozen: 20.12.1988

    Pozice: záložník

    Fotografie
    Už od podzimu jste v médiích pasováni na jasného aspiranta sestupu. Může to být ve zbytku sezony výhoda? Zatímco ostatní musí, tak vy de facto jen můžete…
    My jsme na sestup pasováni každý rok (směje se). Už jsme si na to zvykli. Na druhou stranu si však myslím, že náš kádr neodpovídá tomu, kde se nyní nacházíme. Ale rozhoduje se na hřišti a my si to musíme uhrát tam.

    Doma se vám na jaře až na debakl od Slavie celkem daří, ale venku jste ještě nebodovali. Čím to?
    Tohle nás provází celou sezonu. Venku těch bodů zkrátka moc neděláme, což je hrozná škoda. Když totiž nedokážete potvrdit výhru z domácího hřiště, pak ty body nemají takovou váhu. Bez nějakého úspěchu venku navíc nemůžeme dotáhnout mužstva před námi.

    Nejbližší příležitost bodovat v hájemství soupeře budete mít o víkendu na Slovácku. S jakou taktikou do utkání půjdete?
    Musíme tam jet s tím, že chceme urvat vítězství. V minulosti jsme si odtamtud několikrát něco odvezli, tak nevidím důvod, proč by to nemělo vyjít teď. Když se to povede, aspoň budeme mít do dalších zápasů trochu uvolněnější hlavu.

    Slovácko zatím na jaře čtyřikrát hrálo 0:0. Bude tedy právě Příbram tím týmem, který tam spustí tu pravou fotbalovou divočinu?
    Nějakou divočinu asi ne, obecně těch gólů na jaře moc nepadá. Jelikož nechce nikdo za žádnou cenu prohrát, zápasy se často hrají odzadu a rozhodnutí přinese třeba jedna standardka. Slovácko už nějaké body má a může být v pohodě, ale my tam určitě nepřijedeme odevzdaní. Chceme produkovat svou hru a spoléhat na rychlé brejky.

    Příbram na jaře vítězí hlavně díky vám. S deseti body jste jasně nejproduktivnějším hráčem týmu. Neříkáte si, že hrát za lepší klub, mohlo by těch bodů být mnohem víc?
    Ještě bych se chtěl posunout někam dál. Cítím se dobře, daří se mi a myslím, že mám na to ideální věk. Ale víc bych k tomu radši neříkal (usměje se).

    Celá Příbram na vás hodně spoléhá. Jak si užíváte roli lídra týmu?
    Nějaké zápasy se díky mým gólům nebo asistencím sice rozhodly, ale na to já moc nekoukám. Prvořadý je pro mě náš tým. Ale jestli mě moje branky posunou dál, tak mě to samozřejmě potěší.

    Naposledy jste krásně skóroval z přímého volného kopu, kterých jste během kariéry proměnil už několik. Přitom jste po utkání prozradil, že přímáky ani příliš netrénujete. Kde jste se je tedy takhle naučil?
    K tomu musí mít člověk trochu talent odmala. Já jsem přímáky opravdu nikdy moc netrénoval, třeba jednou za měsíc si jen zkusím pár kopů. Spíš je to o tom, že už vím, jak ten balon trefit. Pak už záleží, jestli to přeletí zeď a půjde na bránu.


    Měl jste někdy nějaký vzor? Třeba slavného Davida Beckhama?
    Tak se mi tu jeden čas říkalo, příbramský Beckham, jenže toho jsem za vzor neměl. Ale líbilo se mi, jak přímáky kopal Andrea Pirlo.

    A kdo podle vás kope nejlepší standardky v české lize? Koho byste vyzdvihl?
    Těžká otázka. Těch jmen je víc, ale skvěle to uměl hlavně Bořek Dočkal. A i Lukáš Vácha kope hodně dobré trestňáky.

    Ještě poslední věc. V minulých dnech skončil ve své funkci generální manažer klubu Petr Větrovský, odchod z příbramského fotbalu zvažuje i Jaroslav Starka. Co na to říkáte a jak to působí na hráčskou kabinu?
    Já jsem si to přečetl jen v médiích, oficiálně nám nikdo nic neoznámil. Situace je každopádně asi taková, že je pan Starka na vedení města Příbram naštvaný. On je ale velký bojovník a věřím, že u fotbalu zůstane.

    O budoucnost klubu z Příbrami tedy strach nemáte?
    Nám nikdo nic neřekl ani nenaznačil. My se soustředíme jen na hru a co bude potom, se teprve uvidí.

    Ovšem varianta, že byste za Příbram hrál i v následujícím ročníku, asi není příliš reálná…
    Tak je to o tom, zda o mě bude mít vůbec někdo vůbec. Může přijít třeba zranění, byť to samozřejmě nechci vůbec přivolávat… Každopádně mám už asi jednu z posledních možností, takže kdyby nějaká nabídka přišla, chtěl bych ji využít.


    FOTO: ČTK