<
28.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Sezona Sparty: Radost z evropského tažení kazí zklamání na domácí scéně

    Radost i smutek se střídaly v kabině na pražské Letné. Sparta vypadla v bojích o Ligu mistrů, ale v Evropské lize se probojovala až do čtvrtfinále. Doma jsou však sparťané bez trofeje, jelikož na jaře nedohnali náskok vedoucí Plzně a v poháru je v semifinále vyřadil Jablonec.

    Sezona Sparty: Radost z evropského tažení kazí zklamání na domácí scéně


    Sparta prožila v mnoha ohledech sezonu plnou kontrastů. Ročník zahájila výborně, velký náskok na čele tabulky ale ztratila. A na jaře, zatímco ztrácela boj o titul, sbírala úspěchy na evropském poli. V play off Evropské ligy dokráčel tradiční český klub až do čtvrtfinále, kde padl ve dvojzápase s Villarrealem.

    Sparta v sezoně:

    Nejvyšší výhra:
    s Jihlavou 5:0

    Nejvyšší porážka:
    s Plzní 0:3

    Nejlepší střelec:
    D. Lafata - 20 gólů

    Nejlepší nahrávač:
    B. Dočkal - 11 asistencí

    Nejlepší CHI:
    B. Dočkal - 517 bodů

    V létě tým opustily na dvě desítky hráčů. Většina se vrátila z hostování, nebo je Sparta sama na hostování poslala. Největším odchodem byl přestup Kadeřábka do bundesligového Hoffenheimu. Do Sparty naopak zamířili cizinci Fatai, Steinhöfer a Paixao, ze Slovanu přišel Frýdek a z hostování v Itálii se vrátil Hušbauer. V srpnu na Letné dotáhli z Hamburku příchod Jiráčka.

    Spartu pochopitelně na začátku ročníku čekal boj na dvou frontách. Tým trenéra Zdeňka Ščasného začal v SYNOT lize výborně. Sedm kol byl bez porážky a v jeden moment měl dokonce pětibodový náskok na hlavního konkurenta z Plzně. Jenže v předkole Ligy mistrů Sparta padla s CSKA a musela se spokojit s Evropskou ligou.

    V šestnácti podzimních kolech ztratili Pražané body pětkrát. Dvakrát remizovali a pouze třikrát prohráli, jenomže to bylo ve velmi důležitých zápasech. Nestačili na Slavii, Plzeň a Liberec. Slibný náskok ze startu soutěže sparťané promrhali a přes zimu ztráceli na vedoucí Viktorii tři body. 

    „Je férové říct, že už nevydařené podzimní zápasy v boji o mistra něco napověděly,“ hodnotil Ščasný. Právě v zápasech se Slavií, Plzní a Libercem viděl první nezdary v cestě za titulem. „Hlavní příčinu neúspěchu v lize lze hledat v podzimním zápase v Plzni,“ doplnil trenér.

    V základní skupině Evropské ligy Sparta slavila úspěchy a postoupila do jarní vyřazovací fáze. Na mezinárodní scéně klub zazářil, přesto se jeho vedení podařilo udržet v zimě tým pohromadě. Letenští se jen zbavili hráčů mimo základní jedenáctku. 

    Naopak se jim podařilo přivést reprezentanta Šurala, cizinou ostříleného Mazucha a ve formě hrajícího Zahustela. „V zimě jsme přivedli hráče, kteří nám ihned pomohli,“ těšilo Ščasného.

    Sparta začala stíhací jízdu za smazání tříbodového náskoku Plzně předpisově. Porazila pět soupeřů v řadě a poradila si i s účastí v Evropské lize. Hladce postoupila přes Krasnodar i favorizované Lazio. Po boku Lafaty střelecky rostl Nigerijec Fatai.

    Zlom přišel ve 23. kole, kdy zraněními sužovaný tým podlehl Slovácku, zatímco Plzeň bodovala a na čele tabulky odskočila. „Zdravotní stav hráčů byl v našem případě extrémní,“ mrzelo Ščasného. „V závěru sezóny se projevila únava,“ doplnil. V důležitých zápasech musel do týmu povolat i dorostence.

    Sparta následně ztratila i v zápase s Bohemians a poslední naděje zhasla po prohře s Plzní 0:3. Následně Sparta zaváhala v Teplicích i v Brně, chuť si ale na závěr sezóny spravila vysokým vítězstvím nad Jihlavou 5:0, ve kterém dal pět branek střelecký král SYNOT ligy David Lafata. 

    V jeho stínu vyrostli Spartě další střelci, osm branek v domácí lize vstřelil Fatai, pětkrát se radoval mladík Juliš. Letenským navíc v době rozsáhlé marodky nepomohla ani vlastní nedisciplinovanost. Svěřenci Zdeňka Ščasného nasbírali 72 žlutých karet, společně se Slováckem a Teplicemi nejvíce ze všech celků.

    Ke druhému nejlepšímu útoku soutěže přispěl také Bořek Dočkal, jenž opět ovládl Chance index uplynulého ročníku a právem se stal Hráčem sezony. Naopak nejvýraznějším objevem byl zvolen kmenový hráč Sparty Patrik Schick, jenž se do Sparty vrátí z hostování v Bohemians.

    Management ambiciozního celku bude muset během léta řešit nabídky na nejzajímavější tváře, mezi které patří Ladislav Krejčí, Jakub Brabec či zkušený Bořek Dočkal. Sparta však zbrojí už před evropským šampionátem.

    Fanoušci už mohou při sledování mistrovství považovat za svého Michala Kadlece a šušká se i o návratu Tomáše Rosického. Hráči z hostování by mohli Spartu v příštím ročníku hodně posílit. 

    „Hodně se vykopali, ve svých klubech často hráli a dostanou šanci,“ odkryl své plány Ščasný. Nejvíce jej zaujali Shala a Koubek z Liberce, již zmiňovaný Schick a Čermák, který sezónu strávil v Boleslavi.

    Přestože Sparta na titul v domácí lize nedosáhla, úspěšné tažení Evropskou ligou je důvodem ke spokojenosti. „Titul nemáme, ale budeme bojovat o Ligu mistrů, to je důležité. Evropská liga je náplastí na druhé místo, protože jsme prožili něco, co se nemusí opakovat,“ zhodnotil úspěch na evropském bojišti v kontrastu s domácím nezdarem Ščasný.


    FOTO: ČTK, LFA

    K tématu