<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    NEJ góly sezony: Nůžky Krmenčíka, paráda Potočného či Kukecova kulišárna

    Krásné střely z dálky, pohledná sóla nebo bleskurychlé kombinace. Uplynulý ročník byl na góly nejbohatší v historii, přesně jich padlo 676 a vybrat sedm nejlepších nebylo vůbec jednoduché. Které trefy nakonec zvítězily?

    NEJ góly sezony: Nůžky Krmenčíka, paráda Potočného či Kukecova kulišárna



    1, Michael Krmenčík (7. kolo: FC Vysočina Jihlava - FK Dukla Praha 2:2)

    Zřejmě nejkrásnější gól ročníku vstřelil útočník Plzně Michael Krmenčík, a to na podzim ještě v bravách Dukly Praha. Na hřišti Jihlavy se prosadil po centru ze strany, když se elegantně položil do vzduchu a povedenými nůžkami zamířil přímo do šibenice. Jeho tým rázem vedl 2:1, domácí ale dokázali ještě srovnat.

    "Najednou jsem se podíval a balon byl v bráně,“ zhodnotil skvělý moment Krmenčík, kterého pochválil i náročný trenér Luboš Kozel. "Už v minulém na Slovácku se Michael krásně trefil z voleje a teď to znovu zopakoval. Říká si o čím dál větší prostor,“ uznal dnes už bývalý kouč Dukly.. 



    2, Roman Potočný (27. kolo: FK Teplice - AC Sparta Praha 1:1)

    Nedávné utkání Sparty na Stínadlech mělo jednoznačného hrdinu. Tím se stal útočník Roman Potočný, který v první půli zachránil domácím remízu. A to zpúsobem, o kterém se mluvilo ještě dlouho. Potočný kopal těsně před koncem přímý volný kop a zpoza šestnáctky zakroutil míč k levé tyči, sudí ale ještě před kopem přerušil hru a k nelibosti žlutých nechal přímý volný kop opakovat.

    K míči se postavil znovu šutér Potočný, střelu zvedl a poslal na druhou stranu. Byl z toho krásný gól "dva v jednom". 
    "Zažil jsem to naposledy jako hráč, když jsem narukoval do Dukly. Udělal to Honza Geleta. Dvakrát trefil šibenici, protože rozhodčí mu to poprvé vrátil. Teď jsem to tedy viděl podruhé, ale radost z toho nemám," konstatoval smutně trenér Sparty Zdeněk Ščasný.


    3, Davor Kukec (1. kolo: FC Zbrojovka Brno - FC Baník Ostrava 2:1)

    Chorvatský záložník Davor Kukec sice neprožil nijak vydařený ročník, hned v prvním kole ale vstřelil úchvatný gól. Z rohového kopu zakroutil míč přímo do brány, čímž dokonale zaskočil brankáře Brna Martina Doležala. Hosté tak vedli 1:0, o svůj náskok ale přišli a nakonec podlehli 1:2. Kukecův kousek byl však parádní, navíc to tak přesně chtěl!

    "Tohle jsem se naučil ještě v Řecku, kde jsem rohy trénoval. Účelem je kopnout balon tak, aby se ztočil přesně do brány,“ prohlásil zkušený zlážník, jenž v zimě odešel do Teplic.



    4, Bořek Dočkal (7. kolo: AC Sparta Praha - SK Sigma Olomouc 4:0)

    Parádní představení předvedl v podzimním utkání s Olomoucí záložník Sparty Bořek Dočkal. Hráč sezony se z vlastní poloviny prodral až před vápno soupeře, tam si chytře přihrál sám sobě a efektně přehodil vybíhajícího gólmana Miloše Buchtu. Přitom se zdálo, že spíš nahrává Davidu Lafatovi. Ten ale stál v ofsajdu a do hry se nezapojil.

    Tímto lišáckým kouskem tak Dočkal korunoval svůj mimořádný výkon, jelikož předtím připravil gól právě pro Lafatu a také bezpečně proměnil pokutový kop. "Viděl jsem prostor před sebou a tak jsem toho využil. Byli tam tři statičtí hráči, dva protihráči a Lafi. A já byl jediný v pohybu. Věděl jsem, že mezi nimi neprojdu, proto jsem dal jakoby přihrávku, ale Lafi to pochopil a pustil to," popsal celou situaci sám Dočkal.



    5, Jakub Rada (23. kolo: 1.FK Příbram - FK Mladá Boleslav 2:3)

    Před jarním utkáním Příbrami s Mladou Boleslaví platilo, že hostující tým nezvítězil ve vzájemném střetnutí už 16x v řadě. A byť domácí vedli už 2:0, nakonec byla tato série ukončena. Postrala se o to středopolař Boleslavi Jakub Rada, jenž proměnil nekolik přímých kopů. Tento byl nejhezčí i proto, že gólman Aleš Hruška neměl sebemenší šanci zareagovat. 

    " Musím se na ten gól ještě pořádně podívat. Přes zeď jsem míč ani pořádně neviděl, jen jsem zahlédl, jak se rozvlnila síť. Byl to fakt krásný pocit," tetelil se Rada, jenž stejně jako v předchozí sezoně pětkrát skóroval. Tehdy ale ještě oblékal dres Bohemians.


    6, Tomáš Hořava (3. kolo: FC Viktoria Plzeň - 1.FC Slovácko 2:2)

    Uplynulý ročník nabídl hned několik parádních volejů, z nichž vybrat jeden byl oříšek. Nakonec jsme vybrali výborný pokus plzeňského šikuly Tomáše Hořavy v utkání 3. kola doma proti Slovácku. Vše se přitom zrodilo hodně nenápadně. 

    Po standardní situaci hosté vyhlavičkovali míč za vápno, kde se do něj Hořava opřel z první levačkou a tvrdou ránou z 25 metrů trefil šibenici. I tak si ale Moravané nakonec odvezli domů cennou remízu 2:2. "Trefil to fakt nádherně. Já to i pozdě viděl, pak už to nešlo chytit vůbec,“ prohlásil po utkání brankář Slovácka Milan Heča.



    7, David Lafata (30. kolo: AC Sparta Praha - FC Vysočina Jihlava 5:0)

    Nevídané galapředstavení si na poslední kolo nechal kapitán Sparty David Lafata. Nejlepší střelec v historii samostatné ligy ztrácel před utkáním 30. kola s Jihlavou na Slováka Michala Ďuriše z Plzně jeden gól, nakonec se ale po famózním výkonu dostal směle před něj.

    Lafata skóroval hned pětkrát, čímž se postaral o nový ligový rekord. Navíc ukázal bohatý repertoár, když rozvlnil síť hlavou, hrudí, střelou, z přímého volného kopu i trefou z půlky hřiště alá Pavel Horváth! "Povede se to pouze jednou za život. Do čeho jsem kopl, to spadlo do branky. Z větší dálky jsem gól každopádně ještě nedal," kvitoval po duelu.



    VIDEO: iSport.cz
    FOTO: ČTK

    K tématu