<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    Jak úspěšně pracovat s mládeží? Budoucností je rychlost, tvrdí kouč Sparty

    Jak dobýt vavříny v mládežnickém fotbale? A jsou dnešní talenti připraveni na přechod mezi dospělé? O tom v rámci SYNOT Media house přišli na Strahov debatovat s novináři ti nejpovolanější. Úspěšný kouč přímbramské juniorky Petr Janota a lodivod dominantního dorostu Sparty David Holoubek.

    Jak úspěšně pracovat s mládeží? Budoucností je rychlost, tvrdí kouč Sparty

    Zatímco A-tým Příbrami na jaře herně stagnuje, junioři dělají vedení klubu radost. Za sebou totiž mají parádní jízdu Evropou, když se v prestižní Youth League (tzv. "Liga mistrů" pro hráče do 19 let) dostali až do osmifinále. Tímto výsledkem Středočeši šokovali celý svět. Vyřazení moldavského Zimbru se dalo možná očekávat, postupy přes movitý rumunský Viitorul i ruské CSKA Moskva ovšem byly obřím překvapením.

    O to víc si je trenér Janota užíval. "Sešly se nám skvělé ročníky, navíc jsme měli šťastný los. Pokud bychom narazili na někoho jiného než na Zimbru Kišiněv, asi bych tu nyní mezi vámi vůbec neseděl," rozesmál novináře kouč, jenž se svým týmem tak trochu narazil na jiný svět.

    Vidět to bylo už u rumunského Viitorulu, který si na kvalitní mládeži zakládá. Vždyť majitelem klubu není nikdo menší než rumunská legenda Georghe Hagi, jehož syn Ianis je hvězdou právě tamní juniorky. I on se ale musel sklonit před Příbramí. "Viitorul neprohrál tři roky žádný zápas - a pak tady padl 0:2. Ti kluci z toho byli asi v šoku, protože šéf Hagi za nimi přišel po zápase do kabiny a byl tam asi hodinu. V tu chvíli jsme si všichni nějak uvědomili, čeho jsme vlastně dosáhli," prohlásil Janota.

    V další fázi soutěže pak jeho tým překvapil zase. Tentokrát odklidil z cesty ruský balvan v podobě hvězdiček CSKA Moskva. "Rusové se na zápas s námi připravovali měsíc na Kypru. Když sem přijeli, byli jsme pro ně taková hezká vesnice. No a jak to s nimi dopadlo..." pousmál se trenér. 

    Na portugalskou Benfiku už sice jeho družina nestačila, i tak byl ale postup do osmifinále Youth League parádní úspěch. Navíc zapůsobil i jako hřejivý balzám na rozbolavělé jarní duše příbramských fanoušků... "Myslím, že jsme udělali dobrou reklamu pro český fotbal. Individuálně sice byli soupeři o něco lepší než my, ale ten rozdíl nebyl až tak velký. Hned několik našich kluků se jim navíc dokázalo vyrovnat," potěšilo Janotu, který vyznává styl se třemi útočníky.

    David Holoubek: Sklízíme plody Hřebíkovy práce

    Ofenzivní fotbal je blízký i trenérovi sparťanského dorostu Davidu Holoubkovi. Jeho mužstvo kosí v této sezoně jednoho protivníka za druhým a v čele soutěže má těžko uvěřitelný náskok 27 bodů. Taková porce není ale náhodná. Vždyť úsek mládeže spadá do kompetencí uznávaného odborníka Jaroslava Hřebíka, jehož slovo má na Letné velkou váhu.

    "Jarda Hřebík je takový vizionář. Jeho síla je v tom, že přemýšlí dopředu. Uvažuje nad tím, jakým směrem se bude fotbal vyvíjet. My teď sklízíme plody jeho práce," konstatoval Holoubek s tím, že alfou a omegou klubové strategie je rychlost. Pokud touto vlastností hráč už v mladém věku nedisponuje, tak nemá ve Spartě co dělat.

    "Vývoj je v tomto směru neúprosný. Kdo se s tím nevyrovná, pro něj nezbude ve fotbale místo," zapřemítal Holoubek. "Je jedno, jestli jde o rychlost jako takovou, nebo o rychlost při práci s míčem. Tyto vlastnosti musí jít ruku v ruce. My se snažíme kombinovat v naší hře prvky Atlétika Madrid i Leicestru. Z obou týmů se snažíme brát to nejlepší," doplnil mladý kouč nadějí Sparty.

    Několik jeho oveček mohla potkat vskutku zajímavá premiéra v áčku. Vzhledem k rozsáhlé marodce v týmu Zdeňka Ščasného byli připraveni naskočit do čtvrtfinále Evropské ligy proti španělskému Villarealu, nakonec ale zůstali jen na lavičce. "I tak to ovšem brali jako výbornou zkušenost. Nasákli atmosféru pohárů i zaplněné Letné a všichni si to jednoznačně užili," poznamenal Holoubek, který v příští sezoně zkusí napodobit Janotovu Příbram v elitní Youth League.

    Zajímavou debatu pak uzavřel tradiční zápas novinářů.


    FOTO: Vlastimil Vacek

    K tématu