<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Start sezony se nezadržitelně blíží. Co se v klubech událo přes léto?

    Praha – Čas přípravy je u konce, v sobotu 30. července odstartuje nový ročník FORTUNA:LIGY. Obhájce titulu z Plzně do ní vstoupí na hřišti Teplic, v zádech přitom bude mít vysokou výhru nad Helsinkami z předkola milionářské Ligy mistrů. Evropské poháry ale většina účastníků nejvyšší soutěže nehrála. Test před boji o body do tabulky pro ně tak představovaly přípravné zápasy.

    sigmafotbal.cz
    Start sezony se nezadržitelně blíží. Co se v klubech událo přes léto?

    Mistrovská Plzeň utrpěla v přípravě jedinou porážku, belgickému Sint-Truidenu podlehla rozdílem dvou gólů 1:3. Předtím v souboji českého a slovenského šampiona předčila stejným poměrem Slovan Bratislava. Poslední přátelský duel odehráli svěřenci trenéra Bílka vzhledem k účasti v kvalifikaci o Ligu mistrů 12. července. S tureckým velkoklubem Besiktasem Istanbul remizovali 0:0.

    Nejcitelnější odchod zaznamenali viktoriáni v útoku. Západ Čech opustil francouzský kanonýr Jean-David Beauguel, s devatenácti brankami nejlepší střelec loňské sezony F:L. Místo něj získal mistr nejlepšího střelce mistrovství Evropy do 21 let v roce 2015, Jana Klimenta. Osmadvacetiletý rodák z Jihlavy naposledy působil v polské Wisle Krakov, předtím nastupoval za bundesligový Stuttgart či dánský celek Bröndby Kodaň. Do Česka se vrátil po roční pauze, z druhé strany orámované působením ve Slovácku. První soutěžní gól v plzeňském dresu zaznamenal v odvetě pohárové Evropy, když pečetil vysoké vítězství Viktorie nad HJK Helsinky na 5:0.


    Slavia nastoupila pouze do třech přípravných střetnutí a ani jednou neprohrála. Nejprve remizovala s řeckým mistrem Olympiakosem Pireus (1:1), následně rozstřílela rumunský Rapid Bukurešť 7:1 a jedinou trefou zdolala maďarský Puskás Akadémia.

    Sešívaní výrazně posílili v obraně, záloze i útoku. Do prvních dvou řad přivedli Brazilce Santose a Ewertona, plus Davida Douděru. Na hrot útoku může pak kouč Jindřich Trpišovský vypustit Václava Jurečku. Opavský odchovanec se loni ve FORTUNA:LIZE blýskl sedmnácti góly, což mu vyneslo pozvánku do reprezentace. V Uherském Hradišti se ale nedohodl na prodloužení smlouvy a jako volný hráč zamířil do Edenu. S vršovickým stadionem se naopak rozloučil Dán Alexander Bah. Ofenzívně laděný pravý krajní bek podepsal s Benficou Lisabon.


    Sparta jako jediný tým z první trojky přivedla nového trenéra. Na Letné se ujal kormidla dánský stratég Brian Priske. Rudí pod jeho vedením absolvovali pět přátelských utkání, ve kterých třikrát zvítězili a dále zapsali po jedné remíze i prohře. Vzhledem ke kvalifikaci o Konferenční ligu se poslední přípravný duel Sparty datuje do poloviny července. Tehdy se proti maďarskému soupeři Paksi zrodil nerozhodný výsledek 1:1.

    Sever Prahy bude od letošního ročníku F:L chudší o jeden z největších současných talentů českého fotbalu. Adam Hložek přestoupil ze Sparty do Bayeru Leverkusen. Letenští si však plácli s jiným reprezentantem. Na hostování s opcí přivedli Jana Kuchtu, do letošního ledna oporu velkého rivala Slavie. Vedle něj se do sparťanské kabiny nastěhovali také olomoucký talent Daněk, hradecký objev minulé sezony Mejdr, Lukáš Sadílek ze Slovácka, Zelený z Jablonce či Priskeho krajan – zadák Asger Sörensen z Norimberku.


    Na výraznou útočnou posilu bude spoléhat rovněž Slovácko. Pomyslnou díru po Václavu Jurečkovi se rozhodlo zaplnit bývalým reprezentantem a útočníkem římského Lazia, Liborem Kozákem. Toho pojí sparťanská minulost (i když o něco starší) s Michalem Trávníkem. Zkušený středopolař zamířil na východ Moravy přímo z hlavního města. V červenci, jako náhrada za Sadílka. Do útoku může Svědík kromě Kozáka postavit i Patrika Brandnera, který se k řece Moravě přesunul z Českých Budějovic.

    Výběr trenéra Martina Svědíka prošel osmi přípravnými duely bez jediné porážky. Na konci června si s čistým štítem poradil se slovenskou dvojicí Trenčín – Zlaté Moravce. Během první poloviny prázdnin pak zvítězil nad Liptovským Mikulášem, Třincem a Vyškovem, na soustředění pak remizoval s tureckým Trabzonsporem a izraelským Ašdodem, mezitím vyzrál na maďarský Budafok.


    Do Baníku se před startem jubilejní sezony, ve které uplyne sto let od založení klubu, vrátil trenér Pavel Vrba. Přerovskému rodákovi zůstaly v kádru útočné věže Almási s Klímou. Po sedmi letech se pak do Ostravy vrátil obránce Michal Frydrych, v přestup se změnilo i hostování defenzívního štítu či stopera Ladislava Takácse. Vítkovice naopak definitivně opustil záložník či útočník Roman Potočný. Na jaře hostoval z Baníku v Plzni, nyní přestoupil do Českých Budějovic.

    Slezany v přípravě prověřilo dohromady devět protivníků. Nejprestižnější byla slavnostní domácí bitva se skotským Celticem, která skončila prohrou 2:4. V generálce ze soboty 23. července Ostrava porazila Karvinou – ještě loni konkurenta z F:L – výsledkem 2:1.


    Překvapení poslední sezony Hradec Králové sice přišel o krajního obránce Jana Mejdra, ale udržel ofenzívního štírka a kapitána Adama Vlkanovu. Východočechy pak posílili brankář Bajza ze Slovácka či záložník Smrž z Karviné. To dvacetiletý bek Donát vyměnil „votroky“ za Mladou Boleslav. Svěřenci trenérského barda Miroslava Koubka prohráli v přípravě pouze jeden zápas z osmi. V generálce pokořili účastníka FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Chrudim 4:1.


    Mladá Boleslav musí oželet opory Douděru s Ewertonem, které uvidí maximálně jako soupeře v barvách Slavie. Do města automobilů naopak přišli hradecký Donát, olomoucký Látal, Vaníček z Bohemians 1905 a na hostování s opcí z Edenu Ondřej Karafiát. Ten v Boleslavi působil už loni a zasáhl do dvaceti čtyř duelů FORTUNA:LIGY. Příprava Středočechů vyvrcholila na soustředění v Rakousku. V generálce změřili síly s maďarským klubem Mezökövesd Zsóry SE, jemuž navzdory poločasovému vedení 2:1 podlehli 2:3.


    U jižních sousedů České republiky sehrála poslední zápasy přípravy také Olomouc. Sigma po triumfu nad maďarským Paksi a prohrou s Galatasaray Istanbul (oba duely se uskutečnily v jeden den a Olomouc nasadila dvě různé sestavy) nastoupila proti Sivassporu. S Turky v generálce na FORTUNA:LIGU uhrála remízu 1:1. Na Hané ukončil profesionální kariéru odchovanec Sigmy a bývalý reprezentant, obránce Roman Hubník. Velké jméno Olomoučané do svého týmu nepřivedli, třeba v den, kdy tento článek vznikal (úterý 26. července – pozn. red.) ale představili v pořadí šestou posilu. Stal se jí záložník Jan Vodháněl, na Andrově stadionu se upsal na dva roky. Výrazný přestup se v souvislosti s Olomoucí odehrál směrem ven. Do Sparty odešel reprezentant do jednadvaceti let Kryštof Daněk.


    Liberec otestovalo devět přátelských utkání, v nichž pětkrát vyhrál, dvakrát remizoval a dvakrát prohrál. Naposledy Slovan v Rakousku přemohl kyperského mistra Apollon Limassol 3:2. U toho už nebyli slovenský obránce Martin Koscelník ani francouzský záložník Christ Tiéhi. Prvně jmenovaný přešel do Rapidu Vídeň, druhý do Slavie. Sešívaní naopak k řece Nise uvolnili na roční hostování nizozemského útočníka Micka van Burena.


    České Budějovice přivedly od ofenzívy Tomáše Zajíce s Romanem Potočným. Počítat naopak nemohou se službami Patrika Brandnera, jenž posílil konkurenční Slovácko. Z šesti přípravných soubojů vzešlo Dynamo s bilancí pěti vítězství a jedné porážky. V generálce rozstřílelo Táborsko 4:0.


    Pardubice uzavřely víceleté smlouvy se záložníkem Michalem Hlavatým a obráncem Matějem Helešicem. Z města perníku do Plzně odešla dvojice Filip Čihák – Cadu, Tomáš Čelůstka si pro změnu vyzkouší angažmá na Kypru. Na hostování s opcí do Baníku Ostrava zamířil brankář Jiří Letáček, opačným směrem se vydali slovenský gólman Budinský a útočník Chvěja. Východočeši v přípravě dostali čtyři góly od Mladé Boleslavi, ale také zaznamenali bezbrankovou remízu s Galatasarayem Istanbul. Naposledy dvěma trefami předčili Vlašim.


    Zlín změnil především vlastní název, do kterého se dostala banka Trinity. Zkušený forvard Tomáš Poznar se dohodl na působení v Polsku, Guinejec Conde posílil švýcarský FC Curych. Z Opavy získali „ševci“ záložníka Josse Didibu, z Jablonce klaplo hostování útočníka Jana Silného. Přípravou Zlínští dlouho procházeli bez porážky. Až do generálky, ve které nestačili na soupeře z F:NL Prostějov 1:2.


    Jablonce se po úspěšné záchraně ujal kouč David Horejš. Pod Ještědem ale nebude udílet pokyny Václavu Pilařovi, který se vrátil do Plzně, ani Jaroslavu Zelenému (nově Sparta). Comeback do zelenobílého naopak ohlásil ostřílený Černohorec Vladimir Jovovič, z italské Atalanty Bergamo poté Severočeši přivedli obránce Davida Heidenreicha. Jablonec sehrál čtyři přátelské zápasy, ani v jednom ale nezvítězil. Na herním kempu v Itálii se v generálce střetl s týmem Spezia Calcio. Účastníkovi Serie A podlehl 0:3.


    Řady Bohemians 1905 rozšířil Adam Jánoš, který naposledy nastupoval za Karvinou. Do Mladé Boleslavi odešel Antonín Vaníček, naproti tomu Středočeši poslali do Ďolíčku na hostování s opcí záložníka Ladislava Mužíka. Ve Vršovicích nově kope také Martin Hála. Stříbrný medailista z mistrovství Evropy devatenáctiletých v roce 2011 se s „klokany“ domluvil na dvouletém kontraktu. Bohemians za sebou momentálně mají šestizápasovou přípravu. V prvních pěti případech pokaždé uspěli, v generálce remizovali s Příbramí 2:2.


    Teplice lovily u celků, které v loňské sezoně skončily na opačných pólech tabulky F:L. Ze sestoupivší Karviné zlákali francouzského beka Dramého, z pražské Slavie dorazil mladý záložník Jakub Křišťan. U něj zůstává červenobílým právo na možnost zpětného odkupu. „Skláři“ v přípravě vybojovali jedinou výhru, zato pětkrát odcházeli z trávníku poražení. Přátelská utkání zakončili proti Dukle Praha, s níž padli 1:4.


    Nováček FORTUNA:LIGY Zbrojovka Brno oznámil čtyři nové tváře. Tou papírově nejsilnější by měl být levonohý krajní hráč Šimon Falta, jenž přišel na roční hostování z Plzně. Jihomoravané během přípravného období stanuli proti šesti oponentům. Dvakrát při tom vyhráli, třikrát remizovali a jednou prohráli. V posledním utkání před startem nejvyšší soutěže plichtili s Jihlavou bez branek.