<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Odmalička jsem chtěl nastoupit na Letné. Doufal jsem, že Spartě dám gól, říká Christian Frýdek

    Christiana Frýdka čeká druhá sezona ve FORTUNA:LIZE. Po hostováních ve Vlašimi, Táborsku a Hradci Králové si vybojoval místo v sestavě Liberce. V loňské sezoně vstřelil dvě branky a na čtyři přihrál. Po dovolené v Egyptě se zase vrátil do tréninkového procesu. V rozhovoru mluvil o gólu do sítě domovské Sparty nebo vztahu s bratrem Martinem.

    LFA
    Odmalička jsem chtěl nastoupit na Letné. Doufal jsem, že Spartě dám gól, říká Christian Frýdek

    Jak hodnotíte uplynulou sezonu z vašeho pohledu?

    Co se týče klubu, tak to bylo jako na houpačce. Začátek byl strašidelný, ale pak jsme se zvedli. Hráli jsme dobrý fotbal, ale po čase ty výkony už nebyly tak dobré. Já osobně jsem rád, že za sebou mám první sezonu kompletně odehranou v lize a chci, aby to bylo stále lepší a lepší.

    Čím to bylo? Sedlo vám to v Liberci, nebo sehrály roli i zkušenosti nabrané ve druhé lize?

    Myslím si, že se sešlo obojí. V Liberci mi to sedlo a později přišel trenér Kozel, který mě znal z reprezentací, takže jsem cítil jeho důvěru. Sešlo se to celkově a jsem za to rád.

    V loňské sezoně jste zaznamenal dvě branky. Jednu z nich do sítě Sparty na Letné. Jaký to pro vás byl pocit?

    Už před zápasem jsem si říkal, že by bylo super, kdybych dal gól. Chtěl jsem pro to udělat maximum, protože jsem ve Spartě byl odmalička a chtěl jsem ukázat, že byla chyba, že mě pustili. Můj sen byl odmalička nastoupit na Letné.

    Vy Spartu máte v srdci, ale liberecké prostředí je dle vašeho gusta, ne?

    Vlastně i brácha byl v Liberci. Když tam hrál, tak jsem za ním i docela často jezdil a měl jsem to tam rád. Vždycky jsem si říkal, že by to bylo fajn angažmá. Brácha o tom vždycky mluvil jen v pozitivech, takže i kvůli tomu si to možná sedlo. V klubu je přátelská atmosféra, je to rodinné.

    Byla tam i nějaká vazba mezi tím, že se v Liberci bratr osvědčil a pak šel do Sparty?

    To popravdě nevím, jestli se na to tak dívali. Trenér Hoftych mě ale taky znal z dřívějška, navíc Pešek přestupoval do Sparty, takže i v rámci toho se udál ten můj přestup.

    O Liberci jste toho už ale věděl dost. Parta v týmu je dobrá?

    Přesně tak, zároveň tam byli kluci jako Havelka nebo Chaluš, což jsou moji kamarádi. Všichni mi klub doporučili, takže jsem měl jen pozitivní informace. Takto dobrou partu jsem nikde jinde nezažil.

    Liberec mohl na konci loňské sezony proniknout do první šestky, proč to nakonec nevyšlo?

    Paradoxně to bylo možná v zápase se Slavií, kterou jsme porazili, ale od té doby se nám nedařilo. Přišel útlum a moc zápasů jsme nezvládli. Tím zápasem jsme se vlastně zachránili a zároveň jsme věděli, že pohárové příčky jsou daleko. Těžko říct, čím to bylo.

    Vy osobně jste pracoval na tom, abyste nabral váhu a byl připravenější do soubojů. Konzultoval jste to třeba s bratrem, který je soubojovější typ?

    Loni v létě jsme se spolu připravovali. Zkoušeli jsme cvičení, kdy jsem si třeba proti němu zkoušel krýt míč. Radil mi, že nikdy nebudu úplně soubojový typ. Spíš musím být rychlý na míči a do soubojů se nedostávat. Případně nikomu nedat nic zadarmo. Nikdy asi 80 kilo a 180 centimetrů mít nebudu, ale nemůžu ze soubojů uhýbat.

    Máte na hřišti podobné povahové rysy s bratrem?

    My jsme každý jiný i v povaze. Nevím, jestli máme něco podobného. (smích) Brácha je levák, já jsem pravák. On je soubojový, já spíš techničtější. Oba máme společné, že chceme hodně vyhrávat.

    Po přestupu jste se stěhoval z Prahy do Liberce. Zařizoval jste si chytrou domácnost?

    Zatím jsem si nic takového nezařizoval. Byt, do kterého jsem se stěhoval už byl nějak řešený a vlastně ani nevím, jestli tam nějaké chytré zařízení jde dát.

    Neuvažoval jste nad něčím podobným?

    Nejsem úplně fanoušek technologií, že bych sledoval nejnovější trendy a kde je co nového. Takže zatím ne.

    Partnerem rubriky je společnost ELKO EP