<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Držet krok s mladými? Zatím to zvládám, říká osobnost sezony Matějovský

    Praha – Čtyři dny před loňským Štědrým dnem oslavil jubileum v podobě čtyřicátých narozenin. K dalším kulatinám chybí Markovi Matějovskému jediný rok. Ve FORTUNA:LIZE v uplynulé sezoně zasáhl do devatenácté sezony v kariéře. S Mladou Boleslaví mu o dva body unikl postup do skupiny o titul. Původní cíl sice Střechům nevyšel, ten náhradní ale splnili. Ve finále skupiny o umístění si poradili s Olomoucí. Bývalý záložník reprezentace odvetu na domácím hřišti nedokončil, o zranění ale uvedl, že by nemělo být vážné.

    fkmb.cz
    Držet krok s mladými? Zatím to zvládám, říká osobnost sezony Matějovský

    Gratuluji k ocenění osobnost sezony FORTUNA:LIGY. Jaký z něj máte dojem?
    Člověka to samozřejmě potěší. Že bych ale během kariéry sledoval, jestli dostanu individuální ocenění, to ne. Vždycky mi záleželo na týmu – ten je nedůležitější. Byl bych mnohem spokojenější, kdybychom se umístili trochu výš.

    Berou starší hráči takovou cenu i jako ocenění celoživotní fotbalové práce?
    To nedokážu posoudit, ještě nejsem starší hráč (smích). Ne, dělám si legraci. Je to ocenění za to, že člověk nějakým způsobem funguje. Lidé, kteří volí, to vnímají a asi jsem je zaujal. Jak říkám, potěší to. Zase tak velkou váhu tomu ale nepřikládám.

    Pro koho jste jako kapitán Mladé Boleslavi hlasoval?
    Myslíte v kategorii osobností?

    Ano.
    Hlasoval jsem pro Pepu Jindřiška, Tomáše Hübschmana a na třetí místo jsem dával Bořka Dočkala.

    Jindřišek i Hübschman museli či musejí letos řešit záchranářské starosti. Chápu vaše zklamání, že se vám nepodařilo postoupit do skupiny o titul. Ale není pro vás přece jen útěcha, že jste ve svém věku nemusel nastupovat do zápasů o udržení ve FORTUNA:LIZE?
    Je pravda, že přesně tohle jsem řešil loni v létě, když jsem v Mladé Boleslavi podepisoval smlouvu. Říkal jsem, že bych nechtěl být u sestupu. Chtěl jsem, aby tým byl co nejsilnější. Vedení se pro to snažilo udělat maximum. Zrovna Pepa s Tomášem jsou pro mě osobnosti FORTUNA:LIGY. Hrát o udržení je hodně nepříjemné, ani jednomu nezávidím. S Boleslaví jsme měli vyšší ambice. Aspoň můžeme být rádi, že jsme závěr sezony dotáhli do vítězství ve skupině o umístění. Bohemka i Jablonec určitě také chtěly hrát jinde.

    Co ve vás po posledním zápase sezony převládá – radost z vítězství ve skupině o umístění a milionové výhry, nebo zklamání, že jste nepronikli do šestky a nemohli ovlivnit boj o titul?
    Postup do šestky jsme si přáli. Jakmile se to nepovedlo, náš jasný cíl byl udržet sedmé místo. Byla to pro nás motivace do dalších zápasů, nakonec se nám to podařilo. V tuhle chvíli (rozhovor vznikal krátce po odvetném utkání s Olomoucí – pozn. red.) jsme spokojení, že jsme dosáhli cíle, který jsme si mezi sebou dali. Když to ale budu brát s odstupem, přáli jsme si skončit výš.

    Ve finále skupiny o umístění jste porazili Olomouc, jaká to byla série?
    Věděli jsme, že Olomouc má kvalitní tým. Jak jsem ale řekl, cíl byl jasný – sérii zvládnout. Ve FORTUNA:LIZE podle mě není nic jednoduché, pro dvojutkání se Sigmou to platilo také. V odvetě jsme ale měli více ze hry. Jsme rádi, že jsme finále dotáhli do vítězství. Spousta lidí sice říká, že prostřední nadstavba není tolik zajímavá. My jsme si ji ale zajímavou udělali. Dali jsme si cíl, šli jsme za ním a dosáhli jsme ho.

    Olomouc se musela vypořádat s řadou absencí, nasadila spoustu mladých hráčů. Jak se proti nim čtyřicátníkovi hrálo?
    S mladými hráči se potkávám během celé sezony. Z mého pohledu jsou všichni pracovití, běhaví kluci. Někdy jim samozřejmě chybí trochu fotbalovost nebo vyhranost, ale nic není jednoduché. Pro nás je hlavní, že jsme úspěšně došli do cíle. Mise byla splněna. Už nemá cenu ohlížet se, co bylo. Budeme se koukat do budoucna.

    V odvetě jste musel střídat kvůli zranění, jak to s vámi vypadá?
    Mělo by to být snad jenom naražené. Nevím, jestli jsem to chytil na nerv. Jakmile jsem ale šel do rotací, bylo to dost bolestivé. Radši jsem šel dolů, ať tam je někdo, kdo je stoprocentně fit a týmu může pomoci víc.

    Takže vám to nepřekazí plány na dovolenou?
    Nemělo by to být nic vážného. Teď však máme ještě tréninkový plán, nemáme hned dovolenou. Věřím, že budu moct fungovat.

    Jak se na týmu projevila únorová změna trenéra a příchod Pavla Hoftycha?
    Pomohla nám. Ze začátku to sice bylo jako na houpačce – nahoru, dolů. Ke konci jsme ale nějakou výkonnost prokázali, výsledkově to bylo slušné. Trošku se i uvolnila atmosféra. Obecně se říká klišé, že změna trenéra je impulsem pro kabinu. Nebyli jsme výjimkou. Ve finále jsme aspoň zvládli prostřední nadstavbu. Teď se všichni budou koukat do budoucna, jak být ještě úspěšnější.

    Na šestý Hradec Králové jste v základní části ztratili dva body. Jakou roli hrála sedmizápasová absence útočníka Milana Škody?
    To se asi nedozvíme, takový hráč ale pochopitelně chybí. Víme, že góly dávat umí. Prokazoval to i tady u nás. Věřím, že by nám pomohl, ale museli jsme si poradit s kádrem, co jsme měli k dispozici. Nakonec jsme sice do šestky nepostoupili, ovšem sedmé místo musíme brát. Dobře rozehraných zápasů, ve kterých jsme ztratili body, by se v sezoně našla spousta.

    Na kolik let se na hřišti cítíte?
    Držet se s mladými je čím dál těžší. Člověk to cítí, každopádně zatím funguji. Je na trenérech, jestli mě chtějí nebo ne. Zatím mi trenér Hoftych říkal, že je lepší, když jsem na hřišti. Je to asi největší ocenění mé práce. Snažím se pro tým odvádět maximum. Sezona teď skončila, uvidíme, co bude dál.

    Budete v Mladé Boleslavi pokračovat?
    Poslední tři nebo čtyři sezony jsem vždycky podepisoval jen na následující ročník. Smlouva mi končí 30. června a zatím nevím. Jednání zatím neproběhlo, asi se budeme teprve bavit.