<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418

    Slavia hostí ve vršovickém derby Bohemians, Plzeň se bude snažit prolomit sérii bez výhry

    Praha – Fotbalisté Slavie v úterý zvládli vstup do play off Ligy mistrů a v Kluži zvítězili 1:0. Před středeční odvetou s rumunským soupeřem úřadující šampioni a lídři tabulky v sobotním 7. kole FORTUNA:LIGY vyzvou vršovického rivala Bohemians 1905. Plzeň, která v nejvyšší soutěži nevyhrála třikrát za sebou, hostí Opavu. V neděli také Sparta hraje v Liberci. Druhý Jablonec se v sobotu představí v Příbrami.

    slavia.cz
    Slavia hostí ve vršovickém derby Bohemians, Plzeň se bude snažit prolomit sérii bez výhry

    Slavia minulý domácí ligový zápas s Libercem (1:0) kvůli disciplinárnímu trestu musela odehrát bez diváků a proti Bohemians budou v Edenu zpřísněné bezpečnostní podmínky. Na derby dohlédne několik stovek policistů.

    "Bude to asi podobné jako všechna dosavadní vzájemná utkání. Bohemka to bere hodně prestižně, to je jasné. Je to pro ni dobrý zápas v tom, že se od ní málo očekává. Hodně nás napadá, běhá, chodí do soubojů. Je to hodně atletický fotbal a až na ten poslední zápas padá málo branek," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský, jehož tým v lize neprohrál s "Klokany" devětkrát za sebou a poslední tři vzájemné duely vyhrál.

    Plzeň remízou 1:1 v Teplicích prodloužila sérii bez ligové výhry a ze čtvrtého místa ztrácí pět bodů na Slavii. Opava sice úvodní dvě kola vyhrála shodně 1:0, ale pak čtyřikrát po sobě nebodovala. V minulé sezoně Slezané oba ligové souboje s Viktorií prohráli o gól.

    "Venku chceme vítězit, ale když neprohrajeme a získáme bod, není to úplně špatně. Samozřejmě nás nejvíc mrzí ta prohra se Slováckem (0:2), která v domácím prostředí neměla být a ty tři body nám momentálně chybí. Doufám, že to s Opavou napravíme a zvítězíme," prohlásil plzeňský trenér Pavel Vrba.

    Sparta v minulém kole zdolala Ostravu 2:0 a doma vyhrála třetí ze čtyř ligových zápasů v ročníku. Svěřenci Václava Jílka však chtějí zabrat i venku, kde zatím získali jediný bod. Letenští ovládli poslední čtyři vzájemné ligové duely a Liberci nepodlehli od listopadu 2015. Slovan v neděli i bez dvou vyloučených hráčů zvítězil v Karviné 1:0 a uspěl po sérii čtyř porážek.

    "Samozřejmě nás povzbudila výhra nad Baníkem i výkon, který jsme si i tak zanalyzovali. Libereckého trenéra Pavla Hoftycha znám. Vím, že má rád kombinační fotbal a věřím, že tentokrát to nebude jenom o válce. Věřím, že se utkají týmy, které chtějí hrát fotbal. Pracujeme na tom, abychom hráli venku podobně jako doma," uvedl Jiří Saňák, asistent trenéra Sparty.

    Jablonec je v nové sezoně doma stoprocentní, ale venku ze dvou zápasů uhrál jen bod. Příbram na svém stadionu získala všech sedm bodů, loni v říjnu ale Severočechům u Litavky podlehla 0:6.

    Poslední Karviná se první vítězství v ročníku pokusí uhrát ve Zlíně. Slezané v první lize doma všechny tři duely s "Ševci" vyhráli, zatímco ve Zlíně ani jednou nebodovali.

    Ve třetím nedělním utkání Mladá Boleslav přivítá České Budějovice, které třikrát v řadě doma porazila. Jihočeský nováček nevyhrál už čtyři kola.

    Ohlasy

    1. FK Příbram – FK Jablonec

    Roman Nádvorník (trenér Příbrami): "Čekají nás teď těžké domácí zápasy s Jabloncem a Plzní. Soustředíme se na Jablonec, který přijíždí s velice dobrou formou. Je na druhém místě, takže určitě kvalitní tým, který se po odchodu několika důležitých hráčů povedlo zase velmi dobře doplnit zkušenými fotbalisty. Pro nás to bude hodně těžký zápas, ale věříme, že budeme doma úspěšní. Potřebujeme pokrýt jejich největší sílu, která je v útoku. Jsou tam Doležal, Matoušek, který působil u nás, Jovovič a Sýkora. Tihle čtyři hráči jsou strašně nepříjemní směrem dopředu, rychle jdou nahoru a Doležal je výborný ve vápně."

    Petr Rada (trenér Jablonce): "Příbram je na tom jinak než v minulé sezoně. Mají ustáleného trenéra, domácí zápasy zvládají, jen venku jim to tolik nevychází stejně jako nám. Doma porazili Bohemku nebo teď České Budějovice, takže domácí prostředí pro ně hraje důležitou roli. Kádr mají dobře poskládaný, mají tam starší i mladší hráče, pak zkušeného Rezka, o kterého se to celé asi opírá. Určitě je to nepříjemný soupeř, ale jedeme tam s tím, že chceme bodovat."

    FC Fastav Zlín – MFK Karviná

    Jan Kameník (asistent trenéra Zlína): "Máme za sebou dva zápasy s plným ziskem a jak říká náš trenér, máme dobře nabito k tomu, abychom zvládli i ten třetí. V případě výhry bychom měli 12 bodů a byli bychom v horní šestce. Jenže nás nečeká nic snadného, jak by si mohl někdo v souboji s poslední Karvinou myslet. Oni budou mobilizovat všechny síly, aby uspěli a něco od nás odvezli. Pojedou nadoraz, což ale čekáme i od našich hráčů. Bude to bojovné utkání a já věřím, že s dobrým koncem pro nás."

    František Straka (trenér Karviné): "Všichni vidíme, že situace v tabulce není optimální. Potřebujeme konečně začít bodovat. Věřím, že se to už zlomí, že najdeme optimální sestavu, která nás zvedne. Budeme muset naši hru totálně zjednodušit a vrátit se k tomu, co jsme hráli v minulé sezoně, kdy jsme se zachraňovali. Když pak nastupuje stres, chybí tomu taková ta lehkost a hlavně sebevědomí. Je to otázka hlavy. Ale věřím, že teď ve Zlíně už to protrhneme."

    SK Slavia Praha – Bohemians Praha 1905

    Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Těšíme se nejvíc, jak to jde, po dlouhé době hrajeme doma před diváky. Navíc derby. Bude to asi podobné jako všechna dosavadní vzájemná utkání. Bohemka to bere hodně prestižně, to je jasné, je to pro ni dobrý zápas v tom, že se od ní málo očekává. Hodně nás napadá, běhá, chodí do soubojů. Je to hodně atletický fotbal a až na ten poslední zápas padá málo branek. Dáme příležitost i některým hráčům, kteří doposud nebyli tolik vytížení, hlavně s ohledem na kvalifikaci Ligy mistrů. Hráče, kteří mají drobné šrámy, vynecháme, abychom je měli na středu. Samozřejmě nás to bude trochu limitovat, bude tam spousta nesehranosti. Na druhou stranu je to pro nás důležitý zápas, derby, chceme si udržet náskok v tabulce. Vše bude sladěné tak, abychom to v sobotu zvládli a zároveň neohrozili středeční zápas."

    Martin Hašek (trenér Bohemians): "Čeká nás aktuálně nejtěžší možný protivník v rámci české ligy. Hrajeme s nimi zrovna v době, kdy hrají nejdůležitější zápasy v sezoně. Není jednoduché se plně soustředit na utkání v lize, v hlavách už hráči můžou mít odvetu proti Kluži. Budeme chtít využít nejen této situace. Naší podporou je i obrat v utkání proti Olomouci, který nám určitě pomůže. Odchodem Ngadeua a Deliho Slavia přišla o velmi kvalitní obránce. Byli silní rychlostně, ale i v soubojích jeden na jednoho."

    FC Viktoria Plzeň – Slezský FC Opava

    Pavel Vrba (trenér Plzně): "Doufám, že napravíme poslední porážku v domácím prostředí a s Opavou zvítězíme. Máme tři ztráty za sebou. Venku chceme vítězit, ale když neprohrajeme a získáme bod, není to úplně špatně. Samozřejmě nejvíc nás mrzí prohra se Slováckem, která doma neměla být, ty tři body nám momentálně chybí. Opava je mužstvo, které funguje velice dobře. Myslím, že bude dělat všechno pro to, aby se zachránili. Ale ani se nechci dívat na Opavu, pro nás je důležitější se dívat na sebe. Momentálně ztrácíme nějaké body, které chceme rychle získat a dostat se tam, kam věřím, že plzeňský fotbal patří."

    Ivan Kopecký (trenér Opavy): "Chtěli bychom využít, že Plzeň není v ideálním rozpoložení, ale v tuto chvíli se musíme soustředit sami na sebe. Oproti poslednímu utkání je potřeba se zlepšit. Zápas se Zlínem pro nás byl obrovským zklamáním, ale od hráčů cítím, že s tím chtějí něco udělat. Čeká nás hodně těžký soupeř, Plzeň má velmi kvalitní kádr. I když není tak dominantní, jako bývala, pořád je to mužstvo, které patří k nejlepším v české lize. K velkým tahounům Plzně patří Joel Kayamba, na druhé straně Kopic. Velká síla je i vepředu. Ať už je to Krmenčík, Chorý či Beauguel. Na ně si budeme muset dát velký pozor."

    FK Mladá Boleslav – SK Dynamo České Budějovice

    Jozef Weber (trenér M. Boleslavi): "Věřím, že se dáme dohromady a předvedeme na domácím hřišti fotbal jako před dvěma týdny proti Spartě a v porovnání s posledním zápasem v Jablonci zlepšíme střeleckou produktivitu. Pokud hráči budou podávat takové výkony jako proti Jablonci, nemám o nás strach."

    David Horejš (trenér Č. Budějovic): "Dvakrát za sebou jsme nebodovali, ale v lize jsou silní soupeři, kteří trestají naše chyby. Důležitá je také koncentrace, která nám v některých částech zápasů chybí. Budeme se snažit zopakovat výkon ze Slovácka a držet se naší hry. Pokud někde zalezeme, nebudeme mít šanci na úspěch. Boleslav má nesmírně silný tým hlavně směrem dopředu. Mešanovič, Komličenko, Wágner, Matějovský - co jméno, to pojem. Bude to opět těžký zápas, ale chtěli jsme ligu hrát, abychom se s takovými týmy potkávali. Uděláme všechno pro to, abychom bodovali."

    FC Slovan Liberec – AC Sparta Praha

    Pavel Hoftych (trenér Liberce): "Budou nám chybět Oscar a Mara, ale tím, že jsme vyhráli v Karviné, do toho jdeme s čistými hlavami. Budeme chtít využít toho, že jsme odvedli takový vítězný boj v Karviné. Kvalitu Sparty všichni známe, známe jejich dobré stránky, ale i jejich problémy. Jsme v domácím prostředí, všichni uděláme maximum, abychom vtáhli do hry diváky, aby nám liberecký fanda pomohl. Budeme potřebovat, aby lidi hráče vyhecovali a vytvořili třeba i tlak na rozhodčí, kteří nám zatím moc nepřejí. Abychom na ně společnými silami zatlačili a urvali se Spartou pozitivní výsledek."

    Jiří Saňák (asistent trenéra Sparty): "Nálada je dobrá. Samozřejmě nás povzbudila výhra nad Baníkem i výkon, který jsme si i tak zanalyzovali. Libereckého trenéra Pavla Hoftycha znám. Vím, že má rád kombinační fotbal a věřím, že tentokrát to nebude jenom o válce. Věřím, že se utkají týmy, které chtějí hrát fotbal. Pracujeme na tom, abychom hráli venku podobně jako doma. Není to otázka nějakého tréninku, zázraku, spíš je to o nastavení. Ač se to nezdá, i naši kluci potřebují sebevědomí. Cítíme, že mužstvu musíme celkově zvednout sebevědomí, abychom byli schopni předvádět relativně jistý a sebevědomý výkon i venku."