<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121

    Druhé kolo uzavře slezské derby mezi Karvinou a Ostravou

    Karviná - Druhé kolo FORTUNA:LIGY uzavře v pondělí slezské derby mezi Karvinou a Ostravou. Oba celky potřebují bodovat, protože na úvod sezony o gól prohrály. Hostující Baník se pokusí zlomit nepříznivou bilanci na půdě rivala, kde ve dvou zápasech nejvyšší soutěže ještě neskóroval.

    mfkkarvina.cz
    Druhé kolo uzavře slezské derby mezi Karvinou a Ostravou
    2. kolo, Základní částKAR1:20:1FCB

    Karviná doma v březnovém duelu porazila Ostravu 2:0 a vloni na svém stadionu s Baníkem hrála bez branek. "Za sebe musím říct, že to je jeden z těch největších zápasů. Samozřejmě každý ligový zápas je pro nás důležitý, ale proti Baníku je to prostě nejvíc. Oni to určitě jako největší derby neberou, my ano. Půjde o první domácí duel nové sezony, měl by být vyprodaný stadion. Všichni jsme namotivovaní, fakt se těšíme," řekl pro klubový web slovenský obránce či záložník Marek Janečka.

    Karvinští svěřenci trenéra Františka Straky v úvodním kole i v oslabení vzdorovali favorizované Mladé Boleslavi a na půdě středočeského klubu prohráli 0:1 až gólem z penalty v 82. minutě.

    "Musíme přidat herní kvalitu hlavně směrem dopředu, protože v Mladé Boleslavi to úplně nebylo ono. My jsme prohráli v Mladé Boleslavi, Baník doma s Libercem. Mluvit před druhým kolem o tom, kdo je pod větším tlakem, je zbytečné, ale pro oba týmy je pondělní zápas určitě moc důležitý," dodal Janečka.

    Zatímco Karviná se v minulé sezoně udržela v lize až díky vítězné baráži s Jihlavou, Ostrava hrála do poslední chvíle o poháry. Závěr jara ale Baníku nevyšel a po domácí prohře 1:2 s Libercem na úvod nového ročníku slezský klub protáhl šňůru bez vítězství už na osm ligových utkání. Venku Ostrava nevyhrála od 2. prosince devětkrát za sebou.

    "Vyhodnotili jsme si zápas s Libercem, v čem jsme byli špatní. Některé věci špatné nebyly, ale musíme ukázat víc. Musíme víc chtít, víc běhat, být víc odvážní, nebát se, nenakopávat jen míče. Je to o hlavě. Já věřím, že se ta hlava probudí a dá pokyn tělu, aby fotbal byl lepší než minule," řekl ostravský trenér Bohumil Páník.

    "V Karviné proběhly změny. Tou nejdůležitější je fakt, že jim odešel silný střelec. Vrátil se naopak Janečka, což je hráč, který vždy bije na poplach až do poslední minuty. Žene své mužstvo do válečného stylu, což Karviná ukázala v Boleslavi," dodal Páník.

    Slezské derby začne v Karviné v pondělí v 18:00.

    Hlasy před pondělní dohrávkou:

    František Straka (trenér Karviné): "Utkání má svá specifika. Je to regionální derby, pro nás je to první domácí duel nové sezony a měl by být plný dům. Strašně se na to těšíme. Pro nás i Baník je to utkání hodně důležité, oba týmy udělají pro první bodový zisk absolutní maximum. Navíc pro nás je to nejprestižnější zápas a soupeř v celé lize. Jsme hodně namotivovaní. Výsledek i průběh jako na jaře bychom všichni brali všemi deseti, ale nezapomínejme, že každý zápas je jiný a máme tady novou sezonu."

    Marek Janečka (obránce či záložník Karviné): "Za sebe musím říct, že to je jeden z těch největších zápasů. Samozřejmě každý ligový zápas je pro nás důležitý, ale proti Baníku je to prostě nejvíc. Oni to určitě jako největší derby neberou, my ano. Půjde o první domácí duel nové sezony, měl by být vyprodaný stadion. Všichni jsme namotivovaní, fakt se těšíme. V jarním utkání byla Karviná jasně lepší, ale to v pondělí nebude hrát žádnou roli. Musíme přidat herní kvalitu hlavně směrem dopředu, protože v Mladé Boleslavi to úplně nebylo ono. My jsme prohráli v Mladé Boleslavi, Baník doma s Libercem. Mluvit před druhým kolem o tom, kdo je pod větším tlakem, je zbytečné, ale pro oba týmy je pondělní zápas určitě moc důležitý."

    Bohumil Páník (trenér Ostravy): "Vyhodnotili jsme si zápas s Libercem, v čem jsme byli špatní. Některé věci špatné nebyly, ale musíme ukázat víc. Musíme víc chtít, víc běhat, být víc odvážní, nebát se, nenakopávat jen míče. Je to o hlavě. Já věřím, že se ta hlava probudí a dá pokyn tělu, aby fotbal byl lepší než minule. V Karviné proběhly změny. Tou nejdůležitější je fakt, že jim odešel silný střelec. Opravdu silný střelec, který Karviné vytvořil hodně výsledků a dokázal se prosadit ve velkém vápně. Vrátil se naopak Janečka, což je hráč, který vždy bije na poplach až do poslední minuty. Žene své mužstvo do válečného stylu, což Karviná ukázala v Boleslavi. Ta má silné mužstvo a dva vynikající střelce, přesto se proti Karviné prosadila až z penalty."

    Statistické údaje před dohrávkou:

    --------

    MFK Karviná - Baník Ostrava

    Výkop: pondělí 22. července, 18:00.

    Rozhodčí: Marek - Vlček, Vodrážka.

    Bilance: 4 1-2-1 4:3.

    Poslední zápas: 2:0.

    Předpokládané sestavy:

    Karviná: Pastornický - Ndefe, Kouřil, Rundič, Čonka - Smrž, Janečka - Galuška, Lingr, Puchel - Petráň.

    Ostrava: Budinský - Fillo, Procházka, Stronati, Fleišman - Reiter, Jánoš, Jirásek, Granečný - Diop, Smola.

    Absence: Hanousek (trest za ČK), J. Šašinka (dohoda klubů), Moravec, Dreksa, Ba Loua (všichni zranění), Guba (nejistý start) - Pazdera (zranění), Laštůvka (nejistý start).

    Nejlepší střelci: nikdo - Kuzmanovič (1).

    Zajímavosti:

    - Karviná vyhrála jen poslední ze 4 vzájemných ligových duelů

    - Ostrava v Karviné ve 2 ligových zápasech neskórovala

    - Karviná na úvod sezony prohrála 0:1 v Mladé Boleslavi, Ostrava 1:2 s Libercem

    - Karviná bez baráže prohrála poslední 3 ligové zápasy a neskórovala v nich

    - Karviná v součtu s baráží vyhrála 5 z posledních 6 domácích soutěžních zápasů

    - Ostrava 8 ligových utkání za sebou nevyhrála

    - Ostrava venku v lize 9x po sobě nevyhrála (od 2. prosince)

    - Fillo (Ostrava) čeká na 50. ligový gól