<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418
    30. kolo, Základní část | sobota 26/05/2018, 16:00 | Andrův stadión

    Góly

    • Bez branek

    Karty


    Návštěva: 5 105 diváků (41 % z kapacity 12 474)
    Video


    Reportáž

    Hráči Sigmy Olomouc porazili ve 30. kole první ligy Mladou Boleslav 3:0 a zajistili účast ve 3. předkole Evropské ligy. V konečné tabulce jim patří čtvrté místo s 55 body a dvoubodovým náskokem nad pražskou Spartou. Olomoucké vítězství zařídil dvěma zásahy Jakub Plšek, gól přidal také Šimon Falta, Sigma navíc hrála od 61. minuty v deseti po vyloučení Uroše Radakoviče. Mladá Boleslav zakončila ligový ročník na devátém místě.

    Sigma po svém návratu do nejvyšší soutěže prožila velice úspěšnou sezonu, čtvrté místo naposledy obsadila v roce 2011, na domácím stadionu dokonce v lize nepoznala porážku. Do pohárové Evropy se vrátí poprvé od sezony 2009/10, kdy po dvou úspěšných předkolech prvního ročníku Evropské ligy vypadla v play-off s anglickým Evertonem.

    Do olomoucké branky se postavil Reichl, který nahradil Buchtu, jenž byl vyhlášen nejlepším gólmanem uplynulého ročníku. V obraně domácím navíc chyběl po trestu za vyloučení proti Spartě kapitán Vepřek. Nejistou defenzivu hosté v úvodu několikrát prověřili, Mareš však z malého vápna překopl branku, velkou příležitost neproměnil Jánoš a Matějovského střela z dálky šla po teči těsně vedle.

    Olomouc nevyužité šance Mladé Boleslavi potrestala po půl hodině hry. Nejprve ještě domácí Falta napodobil Mareše a pálil těsně nad, krátce nato však už domácí mohli slavit. V 32. minutě vypálil z dálky Plšek a svou jubilejní desátou brankou sezony otevřel skóre zápasu.

    Krátce po změně stran Sigma své vedení navýšila, když v 51. minutě přesně zamířil zpoza pokutového území Falta. Olomouckou radost však deset minut po druhé brance vystřídaly starosti. Radakovič podle sudího Houdka zastavil střelu Konatého rukou, viděl červenou kartu a domácí čelili penaltě. Magerovu střelu však Reichl vyrazil.

    Navzdory oslabení Olomouc dokázala přidat ještě třetí branku. V 81. minutě využili domácí špatnou mladoboleslavskou rozehrávku a nejlepší střelec týmu Plšek přidal svůj druhý gól, celkem jedenáctý přesný zásah v uplynulém ligovém ročníku.

    Vítězství Jablonce 2:0 nad Slováckem sice znemožnilo hanáckému celku dosáhnout na třetí místo a přímý postup do Evropské ligy, bezbrankové zaváhání Sparty na hřišti Bohemians 1905 však na Andrově stadionu odstartovalo oslavy ze zisku čtvrtého místa.

    Ohlasy trenérů:

    Václav Jílek (trenér Olomouce): "Ten výsledek vždy převýší nějaké rozpaky v průběhu hry. První půlhodina nebyla z naší strany úplně dobrá, nevím jestli jsme byli zbytečně nervózní nebo trochu svázaní. Soupeř si tam na můj vkus vypracoval dost situací, které mohly přímo ohrozit naši branku případně skončit gólem. Na druhou stranu po tom krásném gólu, který dal Kuba Plšek, jsme již utkání byli schopni kontrolovat. Pak přišla uklidňující druhá branka Šimona Falty, po dlouhé době konečně střela ze střední vzdálenosti. Naprosto klíčový byl pokutový kop a vyloučení Radakoviče a následně chycená penalta od Michala Reichla. Potom už jsem věřil, že to utkání zvládneme, protože jsme schopni v deseti lidech hrát poměrně aktivně. Neměl jsem obavy, že bychom o to přišli, když jsme přežili penaltu. Jsem strašně rád, velký respekt patří hráčům a velké poděkování nejen za dnešní zápas, ale i za celou sezonu, stejně tak i mým kolegům, odvedli fantastickou práci. Čtvrté místo je dostatečná odměna za to, kolik času a úsilí jsme proto vynaložili."

    Jozef Weber (trenér Mladé Boleslavi): "V první řadě bych chtěl pogratulovat domácím k výborné sezoně, kterou zakončili dnes vítězstvím. Co se týče utkání, těžko se mi o tom mluví, protože ten výsledek devalvuje moje slova. Utkání mělo nadprůměrnou úroveň, mě se líbilo. Myslím, že jsme tomu přispěli i my. Hlavně v první půli jsme byli aktivní. Mě se to utkání líbilo, až na to, že jsme byli neproduktivní. Ve druhé půli jsme prospali trošku začátek, přestože tam nějaký tlak byl, ale v protiútocích nás Olomouc trestala. V jednom případě jsme nenastoupili rychle k hráči a dal nám krásnou branku z dálky. Mohli jsme se do utkání paradoxně vrátit při té penaltě, neproměnili jsme ji již opakovaně už v minulém utkání. Byl tam ještě pětiminutový tlak bez gólu. A pak už úroveň utkání poklesla, domácí si to drželi a zaslouženě zvítězili."

    SK Sigma Olomouc - FK Mladá Boleslav 3:0 (1:0)

    Branky: 32. a 81. Plšek, 51. Falta.
    Rozhodčí: Houdek - Kříž, Pospíšil.
    ŽK:
    Matějovský, Jánoš (oba M. Boleslav).
    ČK:
    61. Radakovič (Olomouc).
    Diváci: 5 105.

    Sestavy:

    Olomouc: Reichl - Sladký, Radakovič, Jemelka, Hála - Zahradníček (71. Moulis), Houska, Kalvach, Plšek, Falta (84. Manzia) - Řezníček (64. Kotouč). Trenér: Jílek.

    M. Boleslav: Polaček - Pauschek, Takács, Šušnjar, Křapka - Hubínek (63. Rada), Jánoš (76. Přikryl) - Konaté, Matějovský, Ladra - Mareš (58. Magera). Trenér: Weber.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.