<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    Olomouc ukončila čekání na gól i výhru, těsně zdolala Slovácko

    Olomouc - Fotbalisté Olomouce v 18. kole FORTUNA:LIGY ukončili třízápasové čekání na gól i na vítězství a Slovácko dnes doma porazili 1:0. První výhru po čtyřech zápasech Sigmě zajistil Martin Nešpor, který se prosadil už v úvodu utkání a poté ve druhém poločase neproměnil penaltu. Hosté naopak zaznamenali první ligovou ztrátu pod vedením trenéra Martina Svědíka.

    Olomouc ukončila čekání na gól i výhru, těsně zdolala Slovácko
    18. kolo, Základní částOLO1:01:0FCS

    Olomoučtí vstoupili do zápasu aktivně a už v sedmé minutě se ujali vedení. Po Zahradníčkově centru z pravé strany vrátil míč před branku Pilař a Nešpor zblízka hlavou ukončil tři zápasy a 278 minut dlouhé čekání Sigmy na ligový gól. Domácí útočník mohl přidat druhý zásah ve 21. minutě, ale jeho střela z velkého vápna skončila těsně vedle.

    Hostující trenér Svědík do druhého poločasu místo Janoška poslal na hřiště Kuchutu a právě nový hráč na trávníku mohl po hodině hry vyrovnat, ale na Navrátilův centr na hranici malého vápna jen těsně nedosáhl. Do ještě větší šance se vzápětí dostal Nešpor, který po zaváhání stopera Krejčího šel sám na Trmala, ale brankář Slovácka jeho oblouček vyrazil na roh.

    Další šanci přidat druhý gól Olomouce dostal Nešpor v 71. minutě poté, co rozhodčí Zelinka nařídil pokutový kop za faul Jurošky na Pilaře, ke kterému však došlo ještě před vápnem. Domácího útočníka vychytal Trmal, který si poradil i s ledabylou Dvořákovu dorážku.

    Gólman Slovácka čelil v posledních dvou utkáních už třetí penaltě a ani jednou nebyl překonán. V minulém kole při vítězství proti Spartě nejprve Trmal zlikvidoval Kangův pokutový kop, zatímco Ristič poté v nastavení branku přestřelil.

    Závěr zápasu patřil Slovácku, které se tlačilo za vyrovnáním a zamklo Olomouc před vápnem. V 82. střílel z dobré pozice Daníček, ale kapitán Slovácka trestuhodně mířil mimo. Chvíli na to tvrdě vypálil hostující Rezek, jenže pouze do připraveného brankáře Buchty.

    Hostující tlak nakonec vyrovnání nepřinesl a Olomouc se dočkala prvního vítězství po čtyřech zápasech. V tabulce Sigmě patří třináctá příčka a bodově se dotáhla na dnešního soupeře na dvanácté příčce a jedenácté Bohemians 1905. Slovácko naopak po dvou výhrách zaznamenalo první ligovou ztrátu od příchodu trenéra Svědíka k týmu.

    Ohlasy

    Václav Jílek (trenér Olomouce): "Pro nás to byl ve vztahu k situaci, v jaké jsme, velmi důležitý zápas. Pro všechny bylo viditelné, že jsme tomu přizpůsobili styl hry. Pro nás bylo klíčové získat tři body a tím jsme splnili cíl. Myslím, že jsme první poločas ovládli i přesto, že jsme si žádné velké šance nevytvořili. Zápas se ale jednoznačně lámal mezi 60. a 70. minutou, kdy Martin Nešpor neproměnil samostatný únik a následně i penaltu. Tam jsme to měli proměnit na 2:0 a už bychom to asi dohráli v klidu. Soupeř pak vsadil na riziko a my jsme s tím minimálně deset minut měli velké problémy. Myslím, že možná ne úplně přesvědčivě, ale zaslouženě bereme tři body. Už jsme si tu držku rozbili v některých zápasech dost, ať už to bylo s Plzní nebo doma s Boleslaví, takže jsme už něco museli změnit. Kluci ukázali, že jsou schopni i tohoto stylu hry. Na penaltu tam máme napsaného ještě Pilaře, tak si to příště vezme asi on a snad promění. Nešpor to má těžké. Už jsem ho jednou nazval nejlépe bránícím útočníkem v lize. Pro mě byl dnes Martin jedním z nejlepších hráčů na hřišti, protože dnes odvedl velké množství práce. Tam, kam já bych nedal nohu, on dá hlavu. Navíc dal už pět branek, takže nám důvěru jednoznačně vrací."

    Martin Svědík (trenér Slovácka): "Dnes to byla spíš bitva a moc fotbalové krásy to nepobralo. My jsme si hlavně za první poločas vyhrát nezasloužili. Udělali jsme všechno jinak, než jsme si řekli v kabině. Ať už to byla soubojovost, odražené míče nebo napadání. Měli jsme špatnou přechodovou fázi, když jsme měli střílet, tak jsme přihrávali a naopak. Strašně moc jsme ztráceli balóny. Druhý poločas se to po příchodu Kuchty zlepšilo. Nebyli jsme dostatečně hladoví do vápna a špatně jsme to doplňovali. Tak, jak jsem mužstvo chválil za předchozí dva zápasy, kdy jsme tomu šli naproti, tak dnes jsem to z mužstva necítil. Je potřeba si uvědomit, jak jsme došli k těm dvěma předchozím vítězstvím a vrátit se k tomu. Když vám to nejde, tak se musíte odrazit od jednoduchosti přesně tak jako Sigma. Byli jsme připraveni na obě varianty rozestavení Olomouce. Určitě to nebylo z naší strany špatné z hlediska systémovosti, spíše z hlediska individuální zodpovědnosti a dohrávání situací. Chtěli jsme hrát jednoduše, ale moc jsme se k tomu nedostali z důvodu velkého počtu ztrát balonu. Do dalšího zápasu se pokusím něco vymyslet a budeme se snažit vyhrát."

    SK Sigma Olomouc – 1. FC Slovácko 1:0 (1:0)

    Branka: 7. Nešpor.
    Rozhodčí: Zelinka – Pelikán, Hájek.
    ŽK: Jemelka, Houska, Plšek – Janošek, Juroška, Kalabiška.
    Diváci: 2985.

    Olomouc: Buchta – Zahradníček, Kalvach, Jemelka, Vepřek – Falta (90+3. Chvátal), Plšek, Houska, Pilař (89. Lalkovič) – Dvořák, Nešpor (77. Yunis). Trenér: Jílek.

    Slovácko: Trmal – Juroška (81. Petr), Krejčí, Hofmann, Divíšek – Navrátil (62. Rezek), Janošek (46. Kuchta), Daníček, Havlík – Kalabiška, Zajíc. Trenér: Svědík.