<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    NEJ ZÁPASY: Jarní derby, kanonáda klokanů i boj Plzně na Slavii

    Uplynulá ligová sezona byla plná krásných zápasů, o kterých se mluvilo ještě dlouho. My jsme tedy pro vás vybrali těch deset NEJ, jak je viděla naše redakce. Souhlasíte s touto volbou?

    NEJ ZÁPASY: Jarní derby, kanonáda klokanů i boj Plzně na Slavii

    21. kolo: AC Sparta Praha - SK Slavia Praha 3:3 (3:0)

    Ten zápas nabídl snad všechno, co dělá fotbal fotbalem. Emoce, krásné góly, nečekaný zvrat i nervydrásající závěr, přesně to bylo k vidění v jarním derby Sparty se Slavií, které se proměnilo ve strhující podívanou. 

    Po 45 minutách vedli Letenští díky dvěma trefám Nicolaea Stanciua už 3:0, hosté se ale nevzdali a ještě dokázali zápas dovést k remíze. V duelu bylo navíc hodně vidět video, které odvolalo gól Slavie i Sparty a v samém závěru přisoudilo hostům penaltu, kterou bezpečně proměnil Milan Škoda.

    "Je mi z toho výsledku smutno, ale fotbal tím nekončí. Hráči si to pijí až do dna, musíme daleko tvrději pracovat. Věřím, že to zlomíme, první poločas byl dobrým příslibem do budoucna," uvedl po utkání kouč domácích Pavel Hapal. 


    23. kolo: Bohemians Praha 1905 - FC Viktoria Plzeň 5:2 (4:2)

    Zatímco v první části sezony trhala plzeňská mašina s větví v ruce jeden rekord za druhým, na jaře byla jen stínem své podzimní formy. Vrcholem jejího trápení pak byl duel na Bohemians, kde viktoriáni ostudně padli 2:5. A třeba říct, že vzhledem k výkonu obou mužstev šlo o zcela zasloužený výsledek.

    Skvěle hrající "klokani" totiž byli všude dřív a po 36 minutách vedli nad velkým favoritem už 3:0. Nakonec dali gólů pět, což dokázali teprve potřetí od vzniku samostatné ligy. Naopak Plzeň inkasovala pět branek teprve podruhé za posledních 12 let a prožívala vůbec nejhorší sérii za posledních osm let. 

     "Náš výkon byl špatný. První poločas si nedovedu vysvětlit, byl to propadák. Bohemka hrála na ligové úrovni, jenže naše defenziva byla na úrovni krajského přeboru..." durdil se trenér Plzně Pavel Vrba. 


    13. kolo: FC Viktoria Plzeň - SK Slavia Praha 1:0 (0:0)

    Jakési vyvrcholení podzimní části. A hlavně zápas, k němuž se pevně upíraly oči všech slávistů. Podzimní zápas v Plzni pro ně totiž znamenal jednu z posledních šancí, jak se před jarními boji reálně vrátit do bitvy o titul. Místo toho ale přišel další triumf suverénní Plzně...

    Ta po krásné trefě podzimního kata pražských "S" Daniela Koláře porazila sešívané 1:0 a po 13 vítězných kolech měla náskok na druhou příčku propastných 14 bodů, čímž udělala stěžejní krok k titulu. 

    "Teoreticky by ta ztráta dohnat asi ještě šla. Ale myslím, že to by Plzeň musela úplně zkolabovat, aby tohle pustila," glosoval tehdy situaci trenér Jaroslav Šilhavý, pro něhož to v lize byla vůbec první venkovní porážka na lavičce Slavie. Ze 39 ligových utkání pod jeho vedením pak šlo teprve o druhý zápas, v něm červeno-bílí nebrali ani bod.


    24. kolo: FC Viktoria Plzeň - AC Sparta Praha 2:2 (1:2)

    Po debaklu 2:5 v Ďolíčku čekal na Plzeň zápas pravdy proti Spartě, který viktoriáni prostě museli zvládnout. Jenže začátek jim opět hrubě nevyšel a už po 12 minutách prohrávali 0:2, což by zatřáslo i silnějšími týmy, než je ten plzeňský.

    Západočeši se však jako už několikrát předtím dokázali semknout a vyrovnat. Tím zasadili rivalovi další tvrdou ránu, především ale udrželi dotírající Slavii na distanc pěti bodů. I proto ostatně trenér Vrba po sezoně přiznal, že právě tento zápas považuje pro zisk titulu za klíčový. 

    "V nějaké 15. minutě jsme prohrávali 0:2, přesto jsme dokázali aspoň zremizovat. To pro nás bylo strašně důležité, protože kdybychom prohráli, tlak z různých zdrojů by byl asi obrovský," prohlásil uznávaný lodivod. 


    7. kolo: SK Slavia Praha - AC Sparta Praha 2:0 (0:0)

    Na jednom z předních míst našeho seznamu pochopitelně nesmí chybět ani podzimní derby mezi Slavií a Spartou, jenž mj. nabídlo přímou konfrontaci zvučných letních posil obou celků. A stejně jako v celé sezoně měli navrch červeno-bílí, kteří zvítězili 2:0.

    S přispěním teče Ondřeje Zahustela rozhodl v 71. minutě kapitán týmu Milan Škoda, jenž skóroval už v první půli. Tehdy si ale sudí nevšimli, že Costa vykopával míč už za brankovou čárou. V závěru pak z přečíslení pečetil vítězství sešívaných bývalý hráč Sparty Josef Hušbauer.

    "Můj tým bojoval, ale možná mi tam trošku chyběla agresivita při bránění standardek. Přitom jsme na tom v týdnu hodně pracovali. Věděli jsme, že Slavia bude mít na hřišti čtyři hráče jako Škoda. O to víc jsem naštvaný, že zápas rozhodla standardní situace," hřímal po utkání trenér Sparty Andrea Stramaccioni, který se po porážce v derby dostal pod ještě větší tlak. V tu chvílí totiž ztrácel jeho soubor na vedoucí Plzeň už hrozivých 10 bodů. 


    18. kolo: FC Viktoria Plzeň - FC Vysočina Jihlava 0:1 (0:1)

    Největší výsledkový šok sezony! A také zářný příklad, že ve fotbale není dopředu nikdy nic jistého. Přesně takové poučení nabídl duel druhého jarního kola mezi Plzní a Jihlavou, která do té doby nezískala v sezoně ani jeden venkovní bod. Všichni tedy čekali, že si na hřišti suverénní Viktorie připíše další porážku, jenže přišel malý fotbalový zázrak.

    Tým Vysočiny totiž předčil soka v nasazení a výsledkem byla vedoucí trefa Petra Tlustého, na něhož i přes neustálý tlak nedokázal odpovědět ani jeden domácí. Vysočina se tak po vítězství 1:0 stala vůbec prvním týmem, který v sezoně získal skalp Plzně.

    "Prospali jsme začátek utkání a pak už to nedokázali otočit. Soupeř nás potrestal za laxnost," zlobil se Vrba.


    7. kolo: MFK Karviná - SK Sigma Olomouc 3:5 (1:2)

    Skvělé výkony předváděli v celé sezoně hráči Olomouce, kteří se elegantně vyhnuli bojům o záchranu a místo toho si vykopali možnost bojovat o základní skupiny Evropské ligy! 

    Přispělo k tomu i šest venkovních výher včetně té na hřišti Karviné, kde svěřenci trenéra Václava Jílka zvítězili 5:3. Šlo o nejgólovější zápas podzimu. Zajímavostí přitom je, že stejný výsledek se v utkání Karviné urodil i v minulém ročníku, kdy prohrála 3:5 v Jablonci.

    "Musím ocenit výkon Sigmy. Vyhrál soupeř, který byl lepší v pohybu, při hře s míčem i ve fotbalové rychlosti. Navíc nám vůbec nefungovaly oba kraje zálohy," postěžoval si po pětigólovém přídělu od Sigmy tehdejší trenér Slezanů Jozef Weber.


    3. kolo: FC Slovan Liberec - AC Sparta Praha 1:1 (0:1)

    Zřejmě nejvyhrocenější zápas celé sezony! Vždyť v něm padlo hned devět žlutých a tři červené karty, navíc se po závěrečném hvizdu řešily vzájemné urážky a nařčení mezi domácími fotbalisty a sparťanem Ben Chaimem.

    Přitom až do 55. minuty se hrál normální zápas. Pak ale sudí udělil za protesty přísnou druhou žlutou kartu Ondřej Kúdelovi a o chvíli později poslal Severočechy dokonce do devíti, když po dvou žlutých musel vyloučit i Milana Kerbra. Domácí cítili křivdu, dohrávalo se na ostří nože. Letenští ale nedokázali dvojnásobnou přesilovku dovést do vítězného konce a nakonec ztratili dva body i beka Eldara Civiče, který taktéž musel předčasně pod sprchy. 

    "Myslím, že jsme asi 15 minut hráli jedenáct proti devíti a bohužel jsme nedokázali změnit náš styl hry. Stále jsme hráli, jako by to bylo jedenáct na jedenáct. Je to obrovská chyba. Měli jsme být rychlejší, přímočařejší a nehrát pořád kolem dokola," zlobil se Stramaccioni.


    27. kolo: SK Slavia Praha - FC Viktoria Plzeň 2:0 (1:0)

    Kdyby Plzeň tehdy aspoň remizovala, už měla titul v kapse. Nakonec se ale ukázalo, že byla byť jen bodu hodně vzdálena. V ten večer totiž jasně kralovala Slavia, která předvedla svůj zatím nejlepší výkon pod vedením Jindřicha Trpišovského a mátožnou Plzeň přejela 2:0.

    Hrdinou duelu dvou nejlepších týmů soutěže byl útočník Stanislav Tecl, jenž vstřelil důležitý druhý gól a prsty měl i v tom prvním, kdy si po jeho hlavičce vstřelil vlastní gól Radim Řezník.

    "Podařilo se nám to, co bylo hlavním cílem utkání, tedy aby tu hosté neslavili titul. Celkově jsme ale odehráli velmi dobrý zápas. Mužstvo hrálo tak, jak by mělo hrát. Nejen fotbalově, ale i nasazením. Naším úkolem teď je, aby se to co nejčastěji opakovalo, abychom měli takový drajv ve všech utkáních," uvedl Trpišovský.


    12. kolo: FC Slovan Liberec - FK Jablonec 4:1 (2:1)

    A znovu utkání Liberce, ovšem tentokrát podzimní Podještedské derby. To na podzim jasně ovládlo mužstvo Jindřicha Trpišovského, které doma přejelo rivala 4:1. Už v první minutě sice gólem zmrazil tribuny střelec hostů Stanislav Tecl, Liberec ale čtyřmi zásahy duel dokonale otočil. Vyhrál tak potřetí za sebou a posunul se na třetí příčku tabulky. 

    Hrdinou souboje byl domácí Milan Kerbr, který z pozice krajního beka dal tři góly. Něco takového se přitom povedlo teprve třetímu obránci v české ligové historii. Kerbr navíc málem úřadoval rovnou čtyřikrát, poslední radost mu však zhatila zvonící tyč.

    "Na minulé utkání s Duklou se dojel podívat můj táta a říkal, že ještě nezažil, abych dal dva góly a na jeden nahrál. Snad poprvé od dorostu mě pochválil. Tak jsem rád, že teď ty moje góly viděl hned tři. Po zápase jsme si spolu mohli dát panáčka," smál se liberecký hrdina.